Öne Çıkanlar Kartal Belediyesi ibb Beylikdüzü Belediyesi Bağcılar Belediyesi küçükçekmece

Bu haber kez okundu.

TÜRKİYEDE E-İMZASIZ DOKTOR KALMAYACAK

 Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında hizmet veren hekimlerin ardından, iş yeri hekimleri de e-reçeteye geçiyor. İşyeri hekimlerinin çalışanlara e-reçete düzenleyebilmeleri için İSG KATİP üzerinden görevlendirilmesinin yapılmış olması zorunlu. Sisteme geçiş için, işyeri hekimlerinin 31.12.2017 tarihine kadar gerekli otomasyonları ve elektronik imzalarını temin etmeleri gerekiyor. 

Türkiye’de e-imzasız doktor kalmayacağını söyleyen E-Tuğra Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, 01.10.2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece “Güvenli Elektronik İmza” ile e-reçete düzenlenmesi zorunlu hale getirildiğini, iş yeri hekimlerinin de 31.12.2017 tarihine kadar  e-reçeteye geçeceklerini söyledi.

Arkcı, işyeri hekimlerine, İSG KATİP üzerinden e-reçete düzenleyebilmeleri için verilen süreye kadar elektronik imzalarını almaları gerektiğini hatırlattı. Geçtiğimiz yıl  tüm sağlık kuruluşlarının e-reçete uygulamasına geçişlerini tamamladıklarını, bu yılın sadece ilk 5 ayında yaklaşık 156 milyon e-reçete üretildiğini söyleyen Zeliha Arkcı şöyle konuştu: “İşyeri hekimlerinin çalışan kişilere e-reçete düzenleyebilmeleri için İş Sağlığı ve Güvenli Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG KATİP üzerinden görevlendirilmesinin bulunması lazım. Sisteme geçiş için elektronik imzalarını ve gerekli otomasyonlarını temin etmeleri gerekiyor. Hekimlerin elektronik imzalarını E-Tuğra’nın da aralarında bulunduğu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’nın yetkilendirdiği 4 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısından almalarını tavsiye ediyorum.”

Türkiye’nin e-dönüşüm sürecini bütün alanlarda başarıyla tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Zeliha Arkcı, bugün gelinen noktada Türkiye’de elektronik imza üretiminin 3 milyona yaklaştığına dikkat çekti. Arkcı, “Bu yılın ikinci çeyreğinde elektronik imza ve mobil imza üretimi toplamında,  geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24,5 artış kaydedildi. Bu oran, elektronik imzanın sadece zorunluluk getirilen kesimin değil, internete ulaşan herkesin elektronik imzaya sahip olma talebindeki artışı da gösteriyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde tüm vatandaşların elektronik imzaya sahip olacağını öngörüyorum” dedi.

 

www.e-tugra.com.tr

 

E-Tuğra EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş Hakkında:

E-Tuğra EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş., yüzde yüz yerli sermaye ile 2005 yılında kurulmuş olup, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS) olarak faaliyet göstermek amacıyla 5070 sayılı elektronik imza kanunu ve ilgili mevzuatların öngördüğü kriterleri ve alt yapı çalışmalarını tamamlamış ve Haziran 2006’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan onay alarak, ESHS olarak faaliyetlerine başlamıştır. E-Tuğra, ilk 500 bilişim şirketi sıralamasında her yıl hızla yükselmeye devam etmektedir. TSE-ISO-IEC 27001 BGYS sertifikasyonuna sahip olan EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş., mevcut bilgi birikimi, tecrübe, sıfır hata ve güçlü uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, aynı zamanda tüm dünyada, MozillaFirefox, Microsoft IE, Opera, Safari, Chrome, Ipad, IPhone, Andorid vb. uygulamalarında yüzde yüz güvenilir sertifika otoritesi olarak tanınan bir Türk SSL sağlayıcısıdır. Sahip olduğu 4096 bit kök sertifika ile Türkiye’de tek, dünyada sayılı şirketlerden biridir.

 

 

Bilgi için:

Cemile Güleser Aydın / [email protected] / Tel: 0212 873 15 00 - Gsm: 0533 349 69 89

Mürsel Sarısoy / [email protected] / Tel: 0212 873 15 00 -  Gsm: 0535 569 56 01

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
murat 7 yıl önce

Bir çok yerde işyeri hekimleri ne yapmalı şeklinde sorular var bu işlem için. Buna cevaben yazdığım yazıyı burada da paylaşmak istiyorum.

İşyeri hekiminin bakanlığın veri tabanlarına web servisler aracılığı ile veri gönderebilme kabiliyeti olan profesyonel bir iş sağlığı ve güvenliği yazılımı kullanıyor olması gerekecek. Çalıştığı OSGB 'de bu yazılım mevcut ise yapması gerekenler basit, sadece e-imza temin edecek kendisine eğer yoksa. Kısmi süreli bireysel denetim yaptığı işyerinde ise ilgili işyerine bu yazılımı aldırması, kiralatması, kullandırması gerekecek. Sistem üzerinden ilgili işlemleri yapabilecek.
Kendisinin tek başına bu yazılımı almaya kalkması çok mantıklı ve sürdürülebilir olmayacaktır.

Sistem içinden ilgili işyerindeki çalışan için açılan muayene kartı üzerinden e-reçete oluşturulacak ve bakanlığa gönderilecek.

Avatar
murat 7 yıl önce

Bu gönderme sırasında bakanlık 3 konuyu kontrol edecek,
1- İlgili çalışanın işyerinin isgkatipten reçeteyi hazırlayan işyeri hekimi ile sözleşmesi var mı yok mu?
2- İşyeri hekiminin serfitikası hali hazırda geçerli mi?
3- İşyeri hekiminin sağlık bakanlığı doktor bilgi bankasında kaydı var mı yok mu?

İhtiyaçlar neler?
1- İlgili teknik altyapısı tam ve çalışan profesyonel bir İSG yazılımı
2- E-imza
3- İşyeri hekiminin SGK medula şifresi

Şu konuya dikkatinizi çekmek isterim;

Bir çok görüştüğümüz kişide "Ben sadece e-reçete yollayan bir sistemle işi çözerim" düşüncesi var.

Yanlış yapmayın bu şekilde düşünerek yola çıkar ve sadece e-reçete yollayan hiç bir sistemle ilişkisi olmayan müstakil yazılım veya programlar sizi yarı yolda bırakacaklar neden mi?

Avatar
murat 7 yıl önce

Çünkü;

1- e-reçetenin anlamlı olması içim bir muayene ile ilişkili olaması gerekecek

2- Muayene yapabilmek için bir çalışan bilgi ve kaydına ihtiyaç var.

3- Bu çalışanın bir işyerine kayıtlı olması lazım yani sistemde işyeri bilgisinin olması lazım

4- Bu işyeri bilgilerine işyeri hekiminin yazılım içinde atamalı olması lazım

5- Bu yazılım bakanlığın sistemlerinden birisi olan İSG-KATİP ile haberleşerek isgkatipten de işyeri nin ve işyeri hekiminin atamalı olduğu bilgisini doğrulamalı

6- Yine bu yazılım bakanlığın bir sonraki aşamada isteyeceği muayene detaylarını da bakanlık veritabanlarına gönderebiliyor olmalı

7- Yine bu yazılım bakanlığın bir sonraki aşamada isteyeceği işyeri hekiminin yapacağı risk değerlendirme derecelendirmelerini ve detaylarını da bakanlık veritabanlarına gönderebiliyor olmalı

8- Yine bu yazılım bakanlığın bir sonraki aşamada isteyeceği işyeri hekiminin yapacağı işyeri sağlık gözetim ve değerlendirme detaylarını da bakanlık veritabanlarına gönderebiliyor

Avatar
murat 7 yıl önce

Bu liste bu şekilde uzayıp gidecek.

Bu nedenle tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilecek profesyonel bir iş sağlığı ve güvenliği yazılımı kullanıyor olmanızda fayda olacaktır.

Bu aşamada hangi yazılım sorusu gündeme gelecek.

Bizim tavsiyemiz www.isgsis.com olacaktır.

banner183