Öne Çıkanlar kent yaşam kartal belediye Haber göreve iade edildi

Bu haber kez okundu.

TOKİ OLMASI GEREKEN EN GÜZEL ŞEKLİYLE PLANLARI HAZIRLADI

Kayabaşı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hasan Bulut, TOKİ’nin hazırladığı İmar Planını değerlendirirken, “Temsil ettiğimiz onlarca bacasız sanayi kuruluşu ve binlerce hak sahibi adına söylemek isterim ki bu planlar olabilecek en güzel ve adil şekliyle hazırlanmıştır. Hatta gelecek dönemlerde olabilecek sorunların da önüne geçilerek plan daha çalışması aşamasındayken hak sahiplerinden dilekçe alarak kim kiminle birlikte hareket etmek istiyorsa onunla yan yana getirildi. Yani, ileriki dönemde yaşanılabilecek tüm sorunlar şimdiden çözülmüş oldu.” dedi. TOKİ’nin tamamladığı ve uygulanması için Başakşehir Belediyesi’ne devrettiği bölge İmar Planları hakkındaki açıklamalarına devam eden Bulut, imar planlarının kapsadığı ve yaklaşık 2 bin 500 özel hak sahibini ilgilendiren planların herkes tarafından takdir aldığını ifade etti.

BULUT: EN KÜÇÜK PARSEL 5000 m²

Kayabaşı Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı olarak Kayabaşı planlarını ve gelinen noktayı bize anlatır mısınız?

Kayabaşı bölgesindeki plan çalışması 2008 yılında başladı ve nitekim 2021 yılının 3. ayında tamamlandı. Bölgemizde yaklaşık 4,5 milyon metrekare yer vatandaşa, geri kalan kısmı ise Toplu Konut İdaresi’ne ait bölgeydi. Toplamda 11 milyon metrekare üzerinden hareket edildiğinde Emlak Konut kendilerine ait imar çalışmalarını bitirip konutları yapmaya başlamıştı. Geri kalan alanlar için ise TOKİ imar uygulamalarını bitirip Başakşehir Belediyesi’ne planları devretti.  Yaklaşık 4 milyon metrekare gibi bir alan vatandaşa kaldı. Bölgede planlar en küçük parsel 5 bin metrekare olacak şekilde hazırlandı.  Hazırlanan planlara göre Emsallerimiz 1 ve 5 kat olarak neticelendi. Bu parsele göre de istenen 5 bin m² ister bir kişide olsun ister birkaç ortağın toplam alanı olsun fark etmiyor.

KAÇ HAK SAHİBİNİ İLGİLENDİRİYOR BU KONU?

Vatandaş açısından çok avantajlı bir durum ortaya çıktı. Zaten Emlak Konut buraya yaklaşık 60 bin konut yaptı. Biliyorsunuz yeni yapılan İstanbul Havaalanı’nın yakın olması bölgeye bir değer kattı, burada topraklar ve arsalar çok iyi değerlendi. Binaların beş katlı olması da ayrıca daire olarak değer kazandırdı. Vatandaşın burada bir mağduriyeti yok. Bahsettiğim gibi yaklaşık yüzde 38 gibi bir top kesildi burada. Yüzde 17 de bir kop kesinti yapıldı. Yani vatandaşa yaklaşık yüzde 44 imarlı yer kaldı. Bunun üzerinden hareket edeceğiz. Ve hazırlanan bu planlardan yaklaşık 2 bin 500 hak sahibi faydalanacak. 

BULUT: “HİÇBİR VATANDAŞ MAĞDUR DEĞİL”

Biz bölgemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve TOKİ’yi iyi niyetli gördük. Hiçbir vatandaş şu anda burada mağdur değil. Normal şartlarda belediyelerde planlar yapılır askıya çıkar, vatandaş itiraz eder, avukatlar devreye girer ve olay çıkmaza girerdi. TOKİ bölgemizde şunu yaptı: Uzun bir zamana yayarak, hak sahipleriyle birebir görüşerek, kim kiminle ortak olmak istiyorsa dilekçe almak kaydıyla bir araya toplayarak vatandaşla ortak hareket etti. Yani itiraza meydan bırakmadı. Planlar askıya çıktı, kimse itiraz etmeden planlar olduğu gibi askıdan indi.

En küçük parsel 5 bin olduğu için doğal olarak bu alanın altındaki parsellerin birleşmesi için anlaşacak kişilerin bir araya gelmesi gerekiyor.  TOKİ, sorun yaşanmaması adına öncelikle dilekçe yoluyla kimin kiminle ortak olmak istediğini belirledi. Herkesi ortak yaptı ve sorun çözüldü. Tabi burada kök parsel dediğimiz tarla niteliğinde olan yerlere de dikkat edildi.

SİZ DERNEK YÖNETİMİ OLARAK BU İŞİN NERESİNDESİNİZ?

Bölgemizde yaklaşık 65 adet irili ufaklı fabrika var. Fabrikalarımızın ağırlıkta olan kısmı için konut dışı kentsel çalışma alanı olarak bir plan yapıldı. Bunun dışında kalan yerlerde dağınık tipte olan fabrikalar da konut olarak çıkmak mecburiyetinde kaldı.

“SANAYİDEN KASTIMIZ BACASIZ SANAYİ”

Burada sanayiden kastımız bacasız sanayi. Zaten bacalı olan sanayilerimiz TOKİ’nin iyi niyetinden dolayı kamulaştırmaya gitti. Vatandaşı mağdur etmeden paralarını ödedi. Hak sahipleri de İstanbul dışında planlarında bacalı sanayi olan bölgelerde yerlerini aldı ve fabrikalarını yaparak üretimlerine oralarda devam etti. Bölgemizde kalan firmalar ise bacasız sanayidir. Bunlar da işlerine devam ediyorlar. Bahsettiğim gibi burada işin bir konut kısmı var bir de konut dışı kentsel çalışma olan kısmı var. Yani ikiye ayrıldı. Konutta kalan vatandaşlar da konut dışı kentsel çalışma alanında kalanlar da durumundan son derece memnun şu anda.

KENTSEL ÇALIŞMA DEDİĞİNİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI MI?

Hayır. Konut dışı kentsel çalışma alanı diye tabir ettiğimiz yer sanayinin alt versiyonu dediğimiz küçük çaplı üretim yapılabilen alanlar. 65 adet fabrikanın yaklaşık 30’u konut dışı kentsel çalışma içinde diğerleri ise konutta kaldı. Konutta kalan iş yerleri de çevreye zarar vermeyecek ve istihdam yaratan iş yerleri olduğu için bunlarında bölge kalması demek istihdam demek ve dolayısıyla artı değer demektir. Hali hazırda bölgemizde bulunan fabrikalarda 4 bin 500 insan istihdam ediliyor.

BUNDAN SONRAKİ UYGULAMA NASIL OLACAK BİLGİNİZ VAR MI?

Teknik olarak inşaatla ilgili bilgi sahibi olmadığım için yanıltıcı bir bilgi vermek istemem. Ama şöyle bir gerçek var bu saat itibariyle TOKİ’nin hazırladığı planlar Başakşehir Belediyesi’nde ve öncelikle neler yapılacak nasıl bir yol izlenecek bunu konunun uzmanları açıklayacaktır. Burada, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve Başakşehir Belediyesinin nerede duracağı konusu ise çok önemli. Bu soruların da cevabı netleştiği zaman bizlerinde söyleyecek sözlerimiz olacaktır elbet.  CELAL KARAALİ - İSA KARAARSLAN 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183