Öne Çıkanlar istanbul Kartal Belediyesi Bağcılar Belediyesi Türkiye Kentsel dönüşüm

Bu haber kez okundu.

"Sigara parasına arsalarımız alındı"

PLAN ARSA TOPLAYANLARIN ÇIKARINA UYGUN HAZIRLANMIŞ

Köylüler,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın neye karşılık veya kime yarayacağı belli olan fakat söyleyemediğimiz bu imar rantından halk adına vazgeçmesi gerektiğinin altını çizerken, köy sakinlerinden Rıdvan Kayacan“250-300 yıldır biz dededen beri burada yaşıyoruz ve tarımla uğraşıyoruz. Ancak, birileri bugün çıkmış ne köylüyü, ne gençlerimizi hatta İstanbul’u düşünmeden arsa toplayanların çıkarı doğrultusunda imar planı hazırlamış. Bizler şiddetle karşı çıkıyoruz. Bizim tek isteğimiz var o da köyümüze imar hakkı versinler. Çocuklarımızı evlendirdiğimizde başlarını sokacakları bir evimiz olsun yeter.” dedi.

TEKE: DÜNYAYA MAĞDUR OLMAYA MI GELDİK?

Kent Yaşam gazetesi olarak proje güzergahındaki Sazlıbosna Mahallesi (köyü) ve Sazlıdere Barajı’nı gezerek, projenin çevresel etkilerini inceledik. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Sazlıbosna Mahallesi Muhtarı Oktay Teke, “Biz hem Sazlıdere Barajı yapılırken mağdur olduk hem de şimdi mağdur olacağız. Biz bu dünyaya mağdur olmaya mı geldik?” dedi.

KANAL YAPILSA DA YAPILMASA DA MAĞDURUZ

Sazlıbosna Mahallesi Muhtarı Oktay Teke: Gördüğünüz gibi burası içme suyu havzası, bu havzalar Kanal İstanbul’la beraber yok olacak. Bunun dışında bölge ekonomisi de etkilenecek. Kanal güzergahında olan köylerimizde hayvancılarımız, çiftçilerimiz de işlerinden olacak. Bu konu hakkında ne yapılacağını da bilmiyorum. Bekliyoruz, bakalım nereye varacak.

BİR PAKET SİGARA PARASINA ARSALARIMIZ ALINDI

İmar değişikliği bölgeye ne getirecek ne götürecek ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı ve 2019 yürürlüğe soktuğu İmar planlamaları açıklandı. Bu plana göre bizler yine zarar eden tarafız. Şöyle ki 1995’te Sazlıdere Barajı yapıldığı zaman havzada kalan yüzlerce dönüm arazimizi devlet 80 kuruş gibi bir rakama kamulaştırdı. Bir paket sigara 1 liraydı o zaman, şu an en iyi sigara 18 lira. Yani devlet, benim yerimi bugünkü parayla 15 liraya kamulaştırdı. Şimdi gelinen noktada ortaya ne çıkıyor? Kısa süre önce bedava denecek rakama kamulaştırılan arazilerimiz şimdi alabildiğine yüksek rakamlar etmekte. Burda da haksızlık yok mu? Madem burayı baraj için bizden alıp kamulaştırdılar şimdi de kanal yapılacak o zaman şimdiki şartlarda 80 kuruşu hesaplayalım bugünkü değeri neyse biz faiziyle beraber bedelini ödeyelim verin arsalarımızı ve yeniden bizimle masaya oturun. Bu durumdan dolayı da vatandaşlarımız yıllardır muzdaripti.

BİZE KONUT İMARI VERSİNLER YETERLİ

Burada gençlerimiz yetişiyor, ev yapmak istiyoruz ama imar olmadığı için evimizin üzerine kat çıkamıyoruz. Dışarıdan daire almamız lazım. Vatandaşın evinin üstüne kat çıkacak kadar parası oluyor ama yapamıyor.Bu konuda mağduruz. Bu bizim için projenin getirisi olcak.Diğer taraftan baktığımız zaman proje tamamlanınca çiftçiliğimiz ve hayvancılığımız tamamen bitecek yine mağdur olacağız.Şu an tamamen bitmiş değil ama kanal başladığı zaman burada hayvancılık ve çiftçilik tamamen bitecek. Açıkçası bu bölge baraj olarak da kalsa, kanal da yapılsa biz iki şekilde de mağduruz.

VATANDAŞA 3 KAT, MÜTEAHHİDE 15 KAT, ADALET Mİ

Yeni İmar Planlarına baktığımız zaman çok net şunu görebiliyoruz, yine olan halka oluyor. Yani, imara kapalı olan bu bölgede yeni imar planlarına vatandaşın arsasına zemin artı 3 kat, ama müteahhide verilecek yerlere zemin artı 14 kat. Ve bunlar yan yana olan araziler. Şimdi bu adaletli mi, hak mı? İşte bu yanlış ve haksızlıkları gören vatandaş da ikiye bölünmüş durumda. Kimisi diyor ki “Kanal yapılsın benim yerim değerlensin.” başka biri de “Benim hayvancılığım bitecek ben ne yapacağım?” diyor.

Şimdi kendinizi bu işin yerine koyun:

Bu bölgeye zamanında geldiniz, çiftçilik de yapmıyorsunuz ama köyün yerlisisiniz 50 dönüm de araziniz var. 12 sene önce burada yerin metrekaresi 10 liraydı. Burada metrekare fiyatları kanal projesiyle  beraber 1000 liraya kadar yükseldi. 1 dönüm yer 1 milyon lira. Ne düşünürsünüz?

Muhtar olarak sizin görüşünüz nedir?

BANA GÖRE AMA ÖYLE AMA BÖYLE YAPILACAK

Ben ne beyan edersem edeyim bu kanal yapılacak. Çünkü,  zemin etütleri, haritalar, planlama hepsi bitti. İmar Kanunu'nun 18. Maddesi hükümlerince hazırlanan imar uygulaması kaldı. Uygulamada en üst limit yüzde 45 top kesilmesi. Yani 10 dönüm bir yeriniz varsa 5,5 dönümü kalacak 4,5 dönümünü devlet yol, cami, okul , park sosyal donatı alanlarına ayrılacak.

“Artıları ve eksileri çok fazla”

Kanal istanbul iyi midir,kötü müdür onu bir muhtar olarak bilemem. Bize etkisi ve zararı olacak mı? İlla ki olacak. Bunu ilerleyen zamanalrda göreceğiz. 18 imar uygulamasında minumun ifraz 2,5 dönüm yani buradaki arazide en az 5 dönüm yerin olsun ki en az 2,5 dönüm müstakil bir parsel çıkarabilesin. Köy yerleşik alanın içerisinde minumum ifraz 500 metrekare olarak verilmiş. Bu da iyi ama şimdi köyde 400- 450 hane var bu arsaların metrajları 200-300 metrekare, benim oturğum yer 170 metrekare. Ufak yerler kurtarmıyor. Bu sefer 3 arsayı birleştirilerek “Bunları yıkın bir inşaat yerleştirin.” denilecek. Böyle olursa bu sefer kimsenin durumu yok inşaat yapamayacak bu da bizim için sorun olacak. Yani artıları eksileri çok fazla.

“Keşke yapılmasa”

Bu haliyle kalsa biz daha mutluyuz. Görüyorsunuz yemyeşil, gecekondulaşma yok, mis gibi oksijen İstanbul’un kenarında hayatımızı idame ettiriyoruz.Böyle kalmasını tabi ki isteriz, keşke yapılmasa.

BÜYÜK FİRMALAR 100 BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ TOPLADI

Şimdi,“Kanal yapılacak diye niye kesin konuşuyorsun?” derseniz; Kanal İstanbul’a hakim olan vadinin zaten yüzde 80-90’ı satıldı. Yani burası katrilyonlarca liralık satış işlemi gördü.Buraya yatırım yapan insanlar bunun peşini bırakmazlar. Benim temennim, köylerinizde çiftçilerimizin, hayvancılarımızın etkilenmemesi. Ben yapılmaması taraftarıyım ama her ne kadar bunun taraftarı da olsam bölgede büyük yatırılmlar yapıldı o yüzden bu kanal yapılacak diyorum. İsim telaffuz etmeyeyim ama tanıdık bilindik inşaat firmaları yüksek meblağlarla 100 binlerce dönüm arazi satın aldılar. İSA KARAARSLAN - SÜLEYMAN ÇAY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183