Öne Çıkanlar CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi GÜNDEM Türkiye haberdesiniz

Bu haber kez okundu.

Merter: İstiklal Caddesi’nin hali perişan

 İstanbul’un kalbi İstiklal Caddesi’nin kaldırım ve zemin kaplamalarının defalarca  yenilenmesi dolayısıyla köstebek yuvasına döndüğünü belirten CHP Bahçelievler ve İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, hazırladığı yazılı önergeyle  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a, “‘İstiklal Caddesi’nin son halini gördünüz mü?” diye sorarak kendisini İstiklal Caddesi’ni görmeye davet etti.

Yerinde inceleme yaparak fotoğrafladığı yazılı soru önergesini İBB meclis toplantısında sözlü okuyan Mehmet Berke Merter, Taksim İstiklal Caddesi’nin içler acısı durumunu sorguladı. 

“İstanbulluların parasının boşa harcandığının kanıtlarından biri olan ve defalarca değişen İstiklal Caddesi zemin kaplaması hakkında” diyerek sözlerine başlayan İBB Meclis Üyesi Merter, “İstanbullular olarak soruyoruz: Sayın Başkan Kadir Topbaş, öteki yetkililer ve AKP’li Meclis Üyeleri, Taksim ve İstiklal Caddesi’ne en son ne zaman gittiniz?”diye sordu.  


Taksim İstiklal Caddesi’nin önemini hatırlatan ve 20 yıl içinde defalarca değişen kaldırım ve zemin kaplamalarının bir kez daha değiştirilmek üzere yap-boz çalışmasına sahne olduğuna vurgu yapan Merter önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Parke taşlarının kimi kırılmış, kimi yerinden çıkmış, kimi de parçalanmış. İstiklal Caddesi’nde özellikle yağmurlu zamanlarda yürümekte zorluk çeken insanların çektiği çileyi ve feryadı 1995 yılından beri CHP’li İBB meclis üyelerimiz defalarca gündeme getirmişlerdir, tarafımdan da bir kez daha İBB Meclis gündemine getirme gereği duyulmuştur.”

‘İstiklal Caddesi’ni daha kaç kez kazacaksınız?’

Önergesine ek olarak İstiklal Caddesi’nin son halini görüntülediği fotoğrafları da meclise sunan Merter, “Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokakların yaya geçişlerinde zemin kaplama uygulaması deforme olmuş, cadde ve sokaklarda birçok noktada yaya geçişini engelleyecek ve özellikle kent estetiğini bozacak görünüm ortaya çıkmıştır” dedi.

Önergesinde Topbaş’ın, ‘Artık İstiklal Caddesi yılda 40 defa kazılmayacak’ sözünü de hatırlatan Merter, “Sayın Başkan Kadir Topbaş 2012 yılında bir itirafta bulunarak İstiklal Caddesi’nin yeniden bozulan parke taşları üzerine açıklama yapmış ve ‘İstiklal Caddesi’ndeki alt yapı çalışmaları sona erdi. Artık İstiklal Caddesi yılda 40 defa kazılmayacak. İstiklal Caddesi artık İstanbul’a yakışır hale gelecek’ demişti. Sözlerinin üzerinden sadece beş yıl geçti” dedikten sonra, Topbaş’a şu soruları sordu: 


“İstiklal Caddesi zemin düzenlenmesi ile ilgili hazırlanmış bir proje var mıdır? Bu proje kimler tarafından hangi verilere göre hazırlanmıştır? İstiklal Caddesi’nin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlar ne zaman ortadan kaldırılacak? Yer kaplamalarını tamiri ne zaman yapılacak? İstiklal Caddesi’nde zemin kaplama türü seçilirken kararlar hangi kriterlere göre ve nasıl alınmaktadır? Bu yeni yaptırılacak olan zemin kaplamaları için yeterli araştırma ve çalışma yapıldı mı? Her yıl için yenilenen ve yeni yapılan miktarlar nedir? Bu caddelerdeki zemin kaplamalarının caddelere yakışır bir duruma getirilmesi için yenileme dışında bir çözüm yolu yok mudur? Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlısokaklarının onarımı ve kaplaması en son ne zaman, kime, hangi yöntemle yaptırılmıştır? Muhammen bedel ve ihale bedeli ne kadardır? Yapılacak iş ile ilgili ihale dosyası var mı? İhalesi yapıldı mı? İhale bedeli kaç TL olarak belirlendi? Ne zaman başlatılıp, ne zaman teslimi yapılacak?  Konu ile ilgili meclis bilgilendirilecek mi? En son kaplaması hangi tarihte yapılmıştır? Son kaplama nasıl yapılacaktır? İhalesi yapılmış mıdır? Kimlere hangi bedelle ihale edilmiştir? Önceki kararların isabetli olmasını engelleyen gerekçeler nelerdir?”





İBB Meclisi CHP Üyeleri M.Berke Merter, Muzaffer Şahin, Musa Keleş, Seyit Ali Aydoğmuş, İsmail Söylemez, Ercan Ulaş Kaya ve Zeynel Yılmaz’ın imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan önerge oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

 FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183