Öne Çıkanlar Halkın Tepkisi Ediyor SAGEM ITVS ab

Bu haber kez okundu.

Maltepe’de İran günleri

  Festivalin açılış kurdelesini kesen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “İran, tarihsel ve kültürel olarak beslendiğimiz, değer verdiğimiz bir komşumuzdur” dedi.

Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen festivalin açılışına Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Abdulreza Rashed, İranlı el sanatçıları ve çok sayıda sanatsever katıldı. “Komşunun Komşuya Kültür Seslenişi” adı verilen sergide, İran kültürünü yansıtan gümüş, bakır, telkâri ve pirinçten oluşan el yapımı eserler, İran’a özgü motiflerin işlendiği kilimler, ağaç oyma işlemeleriyle kapakları hazırlanan Kuran’ı Kerim ile yine İran’a özgü yöresel tatlar sergilendi.

KILIÇ: ETLE TIRNAK GİBİYİZ

Festivalin açılışının yapıldığı sergisinde konuşan Başkan Kılıç, “Ortadoğu coğrafyasında, inançların, kültürlerin doğduğu İran’ı bugüne kadar yeterince tanıyamamışız. Geçen yıl İran’a yaptığımız ziyaretlerde açıkça gördük ki; İran ve Türkiye halkları etle tırnak gibidir. Maltepe’de düzenlediğimiz bu festival iki ülke halklarının birbirilerini tanımasına vesile olmasını umut ediyorum” dedi.

Açılışta Abdulreza Rashed tarafından Başkan Ali Kılıç’a, Maltepe’nin simgesi Bakirler Tapınağı’nın minyatürü hediye edildi. Hünnap ağacı, kemik ve bakır işlemeli 7 milyon parçadan oluşan minyatür heykelin yapımında, 15 sanatçının çalıştığı belirtildi.

FİNALİ İLBER ORTAYLI YAPTI

İran Kültür Festivali, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olarak katıldığı panel ile sona erdi. Türkiye- İran arasındaki kültürel ve tarihsel ilişkilere dair bilinmeyenleri anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İran’ın yakın tarihini Avrupalıların incelemesine bırakmaktan kaçınmalıyız” diyerek şunları söyledi: 

Bu konuda ön yargılar bitmeli. Hem İranlıların kendileri, hem de Türkler yakın Türk-İran tarihini incelemeli.  Bir konuda İran Hariciye Nezareti Osmanlı-İran belgelerini diplomatik yazışmalarını cilt cilt yayınlamaya başladı. Benim bildiğim 5 iri cilt ortada. Arşivleri düzgün. Ümit ederim ki, bizim Dışişlerimiz de bunun gibi bir şeyi yapacak ve en azından siyasi tarihimiz ortaya çıkacak. Ardından iktisadi tarihimiz incelenmeye başlanacak. Mesela İstanbul’un geçen asırlardaki 19’uncu ve 20’inci yüzyıl başındaki İranlı ve Fars kültürünün önemli bir payı vardı. Bu şehirde geniş bir İran kolonisi yaşardı. Bunlar tamamen Fars kökenliydi veya Azerbaycanlıydı. Ama burada Farsça gazete çıkartıldı. Farslıların törenleri yapılırdı. Muharrem ayinleri yapılırdı. Mezarları ayrıydı, okulları vardı. Bunların hepsinin incelenmesini bile bugün Fransız Enstitüsü yaptı. Bizim niçin bu konular üzerinde durmuyoruz.”

İran Kültür Haftası etkinlikleri, Vedad Moezinzde Erdebilli tarafından 1990 yılında kurulan, 10 müzisyen ve 4 vokalden oluşan Hatayi müzik grubunun dinletisi ve İran sinemasından “Ay Yüzünü Öpmek” filminin gösterimi ile sona erdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183