Öne Çıkanlar 18 mart Yılmaz: Sorunları Ortadan Kaldıracağız pişman olacaksınız Farklı Diller Belediye Başkanı Hasan Can

Bu haber kez okundu.

HZ. HÜSEYİN'İN YEZİD TARAFINDAN ŞEHİT EDİLİŞİNİN 1378. YILI ANILDI

  10 gün önce giren Muharrem ayıyla birlikte  camilerde oluşturulan siyahlar giymiş gençlerden ibaret deste guruplarının ve vatandaşların katılımıyla sabahın erken saatlerinde camilerde toplanan Caferiler zincirle dövünen,sine vuran deste guruplarına eşlik ettiler.

              Cami İmamlarının okuduğu mersiye eşliğinde gözyaşı akıttılar. Ardından sabah   saat 9:00 da  binlerce vatandaş deste gurupları ile birlikte Zübeyde Hanım Bulvarına akın etti. Burada  Kuran-ı Kerim okundu ağıtlar yakıldı. İmam Hüseyin ve yakınları için gözyaşları akıtıldı. Adağı olanlar şerbet, meyve suyu, bisküvi gibi maddeleri ihsan olarak dağıttılar.              

            Iğdır Ehlibeyt Alimler Derneği tarafından organize edilen aşura törenine  Saat 9.00 da Zübeyde Hanım Bulvarında  binlerce insan toplanmaya başlandı... Burada  toplanan binlerce insan Hz. Hüseyin için ağıtlar yakmaya başladılar yas tuttular. Caferiler  Kan akıtmak yerine Kızılay’a kan bağışında bulundular. Program önce  Kuranı Kerim okunmasıyla başladı. sonra Hz.Hüseyn'in özelliğini İslam’ı yaşatmak için verdiği mücadeleyi Yezit tarafından uğradığı eziyeti, vahşeti anlattılar. 

                   Konu ile ilgili olarak bir konuşma yapan Ehli Beyt  Alimler derneği Başkanı Behlül Salmanlı, Kerbela’dan Çanakkale’ye Çanakkale’den Edirne’ye Edirne’den Iğdır’a kadar olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.  Bugün İmam Hüseyin  Ümmetin peygamberinin torunudur. İslam’ın Yezit tarafından  kurutulmak istenen ağacını kanlarıyla canlarıyla  sulayan İmam Hüseyin ve yakınlarının aşk ve sevdası bir araya getirmiştir.Hasan ve Hüseyin Cennet gençlerinin efendisidir diyen Peygamberin torunudur.Yıllardır yas geleneğimiz sürüyor. Kerbela’da kuruyan İslam ağacını kanlarıyla sulayan Hz. Hüseyini ve yakınlarının yasını tutmak için buradayız. İmam Hüseynin kıyamının sebebi birliğin beraberliğin simgesidir.Herkesi Hz.. Hüseyinin Allahın ,peygamberin dinine sahip çıktığı gibi vatanına bayrağına sahip çıkmaya  birlik ve beraberliğe çağırıyorum.  O İslamiyet yaşasın Kuran-ı kerim yaşasın diye şehit olmuştur.  Burada toplanan binlerce insan Hz. Hüseyine olan sevgilerinden dolayıdır.Ehlibeytin yaşadıklarını unutmuyoruz Hz.Hüseyin'e layık olmaya çalışıyoruz. "dedi.

 

                Hz. Hüseyini anma  aşura programına katılan Iğdır Valisi Enver Ünlü, yaptığı konuşmada “Hz. Hüseyinin kıyamını yüreğimizde hissediyoruz. Bu acı bütün İslam aleminin ortak acısıdır.Yasıdır matemidir.Hz. Hüseyin Kufeye yürüyüşü İslam alemini birleştirmek içindi.Bugün de  İslam alemi yine bölünmek parçalanmak isteniyor nifak tohumları ekilmek isteniyor. Bizim bölgenin lideri olmamız birilerini rahatsız ediyor.yine aynı senaryolar yazılıyor. Ve Kardeşliğimiz birliğimiz sabote edilmek isteniyor..Ama aziz Türk milleti buna izin vermedi bundan sonrada vermeyecektir.Bu acı asırlardır Müslümanların dinmeyen acısıdır. Bugün mazlumun sesi olan merhametin sesi olan Hz. Hüseyinin şehit olduğu gündür. Bunun bütün müminlerce bütün dünyada aynı şekilde  mezhep meşrep farkı gözetilmeden yaşanmasını diliyorum.Çünkü bu acı hepimizin ortak acısıdır.Bu acıyı hepimiz yüreğimizde hissetmeliyiz.Bu acı bize dersler vermeli..Biz devlet olarak sizlerin arkasındayız.sizlerin acısını paylaşıyoruz. “şeklinde konuştu.

    

             Daha sonra konuşan Dini Hocalar Kerbela vaksına değinerek şunları söylediler:" İmam Hüseyin 124 bin peygamberin sonuncusu ve efendisi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.a) torunudur. O hazretin soyunun devam ettiricisidir. Çünkü buyurmuş ki her peygamberin soyu kendinden devam etti benim soyum Ali b. Ebutalip (a.s) ile devam edecektir. .İmam Hüseyin Allah Resulü’nün bize bıraktığı iki emanetten biridir.İmam Hüseyin kurtuluş gemisi ve hidayet meşalesidir.İmam Hüseyin Nuh’un gemisi gibidir, ona binen kurtulur, terk eden ise garg olur. Yezit Kimdir? Yezit Resulullah’ın düşmanı, Bedir, Uhut ve Handek savaşlarında küfür ordusunu komuta eden, Peygamber’in, Allah’ın evini ziyaret etmesini engelleyen Hüdeybiyye barışı yapmaya mecbur eden, Mekke fethinden sonra canını kurtarmak için zahiren İslam’ı kabul eden, Kur’an’da lanetlenmiş ağacın kökü olan Ebu Süfyan’ın torunu, ciğer yiyen Hint’den olma Muaviye’nin oğludur. Muaviye, Allah Resulü’nün (s.a.a) karnı doymasın diye lanetlediği kimsedir.Yezit, Muaviye vs. Allah Resulü’nün (s.a.a) iktidarı kendilerine haram kıldığı kimsedirler..Aşura insanlık tarihinin kendinde özetleyen şahadet günüdür. Şehitler günüdür.  "

 

         Ardından okunan mersiyenin ardından tiyatro gösterisi sunularak HZ. Hüseyin ve yakınlarının şehid edilişi canlandırıldı.

 

           Saat 12.00 de Zübeyde Hanım Bulvarında Aşura anma törenleri sona erdi.böylece 10 gün boyunca devam eden zincirle dövünme olayı da sona ermiş oldu.

              Hz.Hüseyni anma törenleri nedeniyle emniyet geniş  tedbirler aldı. Zübeyde Hanım bulvarına  giden yollar trafiğe kapatıldı.Merkeze bağlı Hakmehmet köyünde ,Aralık Tuzluca Kars ili ve çevresinde de anma törenleri yapıldı.

         İsteyen vatandaşlar Kızılay kan merkezinin kurduğu çadıra giderek kan verdiler. Daha sonra binlerce  insan dağılarak evlerine gittiler. Hz. Hüseyni anma töreni de sona erdi.Iğdır valisi Enver Ünlü ve  Emniyet müdür Melih Ekici ,Aşura platformuna çıkarak Ehlibeyt Alimler derneği hocalarıyla görüştü. Program boyunca kürsüde kaldı.

 

      Iğdır da da Caferiler, Yer altı çarşısı üzerinde kurulan Kızılay kan bağış bankasına  ''kan akıtmak'' geleneği yerine kan bağışında bulundular.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183