Öne Çıkanlar Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay Eriş Ülger bakan bozdağ bodrumda Vali Tapsız

Bu haber kez okundu.

Gürer: 'Obruklar köyleri yutacak boyutlara ulaştı dedi'

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ve yönetim kurulu üyelerini merkez ilçe başkanı Kamil Davarcı ile ziyaret etti.Bölge üretici sorunları ve ürün durumunu konuştu.Hububat,Patates,fasulye,lahana,elma ve kirazın bu yılki  durumunu ve çiftçi sorunlarını değerlendiren Gürer konuyla ilgili Başkandan bilgi aldı.Ömer Fethi Gürer tarımın genel sorunları üzerinde değerlendirmede bulunarak girdi fiyatlarının her yıl arttığını ve üreticinin maliyetinin yükseldiğine değinerek,  sulama suyununda önemli sorun olduğuna vurgu yaptı. Gürer büyük tehlikeye dikkat çekerek, “Plansız su tüketimi nedeniyle oluşan obruklarbazı köyleri  de içine alır boyutlara ulaştırsa ne olacak? Yeryüzünde doğal su kaynaklarından yeterince yararlanmayıp yer altı sularını çeke çeke hem maliyet açısından sorun yaşıyoruz hemde oluşan obruklarla ciddi bir tehdit ile karşı karşıyayız. Konya bu bağlamda sık sinyal veren arazi dokusuna sahip. Bu ciddi bir risk. Bilim adamları bu soruna da eğilmeli ve süreci deprem gibi takibe almalıdır" dedi.Gürer, su üretiminin yüzde 70’ini elinde bulunduran yabancı sermayeli firmaların kolay yoldan gelir elde etmek için doğal kaynak suları yerine yeraltı sularını kullanmasının da bu olumsuz tabloya katkı sağladığını anlattı.

 



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar’ı ziyaret ederek, Niğde’de tarım ve hayvancılık sektörünün sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. 

Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ziraat Odası’na gerçekleştirdiği ziyarette, “Boşa denize akan su kaynaklarının yönü ovalara çevrilmelidir, mevcut  su tüketimi köylerimizin altının boşalmasına, obruklara sebebiyet veriyor. Hükümetin bu soruna çözüm bulması gerekiyor. Oluşan obruklar bazı köylerimizi yutacak boyutlara ulaşabilirmi bilim adamları incelemeli ve uyarmalı” diye konuştu. 

 

Doğal kaynak sularının dağlardan denizlere boş yere aktığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Küresel ısınma, fosil yakıtların bu kadar çok kullanılması ve suyun bu kadar plansız  harcanmasıyla geleceğimizi yok ediyoruz”  şeklinde konuştu. 

 

YERALTI DEPOCULUĞUNA DESTEK ŞART

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, lisanslı depoculuğa Niğde ilinin alınmadığını anlatarak halen lisanslı depoculukta hibe desteğinin verildiğini hatırlatarak aynı desteğin yer altı depoculuğuna verilmesi gerektiği söyledi. Gürer açıklamasında: “Yer altı depoculuğunun yüzde 50 hibe kapsamına alınması gerekiyor. Yer altı depoculuğu Niğde’de yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Lisanlı depoculukta uygulanan yüzde 50 hibe desteğinin yer altı depoculuğuna da aynen uygulanması gerekiyor” dedi. 

 

Gürer, Niğde’ye yapılması gereken yatırımların  bölge dışına gitmesiyle Niğde ekonomisin zarar gördüğünü de belirterek “Kuzey Irak’ta yapılan referandum sonucunda gerilen süreçten dolayı patates fiyatı yine düşüş gösterdi. 45-50 kuruşa çiftçilerimiz patateslerini satmak zorunda kalıyorlar “dedi.

 

TARIMSAL SANAYİ DESTEKLENMELİ

 

Türkiye genelindeki 8 ilde faaliyet gösteren Patates Üreticileri Birliği’nin, ülkenin en çok patates üreten ili olan Niğde’de henüz kurulmamış olmasının de bir eksiklik olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, tarımsal amaçlı sanayi bölgesinin kurulmasının da halkın refahı ve istihdamı için şart olduğunu anlattı. 

 

ADI MİLLİ AMA İTHALE BAĞIMLI TARIM

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarımın milli tarım Projesi ile bir kez daha düzenlendiği ancak AKP hükümetinin 15 yıldır uyguladığı yanlış politika ile tarımın tükenme noktasına geldiğini söyleyerek ilaç, tohum, gübre, araç, yakıt ve birde ürün ithal, tarım nasıl milli olacak? Yalnız gıda ithalatına geçen yıl 12 milyar dolar ödemişiz, karpuzdan buğdaya, muzdan fasulyeye, buğdaydan ham yağa ithal.  Patates tohumundan domatese, buğday tohumuna kadar her şey ithal. Kendi kendine yeten ülke yurt içi tarımı ile değil yurt dışından gelen ürünle yaşıyorsa orada ciddi sorun var demektir“dedi.

 

IPARD 2 BAŞLADI


IPARD 2 uygulamasının da başladığına değinen Ömer Fethi Gürer IPARD1’de Niğde yoktu böylece Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansı katkısından mahrum kaldı. Çevre iller içinde alınmayan tek İl Niğde oldu.IPARD2’de başladı yine Niğde yine yok. Avrupa Birliği destekli proje % 50 ye varan hibe desteğini her alanda çiftçiye sünüyor.Niğde ne yazık ki bu projede yer almıyor" dedi.

 

KENAR, “ÇİFTÇİ SORUNLARI ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ise CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Veli Kenar, oda başkanı olarak Niğde’de üreticilerin yaşadığı sorunları ilgili birimlere ulaştırıp çözüm bulunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bölgede tarım ve hayvancılığın çok önemli olduğuna değindi. Patates üreticinin maliyetine satış yaptığını, Niğde de fasulye ekiminin bu yıl çok arttığını ifade ederek,“Çiftçimiz zor koşullarda üretim yapıyor, onların ürettiği ürünün değerine satılması köylerimizi de geliştirir.Oda olarak sorunlarımızı ilgili birimlere ulaştırıyoruz.Çiftçimizin sıkıntılarında yanlarında oluyoruz.Tarımın gelişmesi desteklenmesi önemlidir.Bizler sorunlarımızı aynı zamanda tüm siyasi partilerimize de iletiyoruz.Çiftçinin tarım sorunları için gösterdiğiniz gayret ve çalışmalar içinde teşekkür ediyoruz.Bölgemizin gelişmesi, kalkınması hepimizin ortak isteği.Ürün maliyetleri, girdi fiyatlarının düşmesi önemli. Sulama suyu, depoculuk, pazarlama sorunu ve tarımsal sanayinin gelişmesi konularını oda olarak takip ediyoruz" dedi 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183