Öne Çıkanlar haberdesiniz kent yaşam gazetesi Son dakika haberler GÜNDEM

Bu haber kez okundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pamuk için Meclis Araştırması istedi

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir zamanlar ekonomiye sağladığı katma değerler nedeniyle ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuğun, son 20 yılda üretim alanlarının neredeyse yarı yarıya düşmesinin nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulundu. Gürer, pamuk üretiminde yaşanan sorunların çözülmesi ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. 

 

PAMUK, TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK BİR ÜRÜN 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde Pamuk tarımının Çukurova, Antalya, Ege ve Güneydoğu bölgelerinde yapıldığını belirterek, “Pamuk, tekstil sanayimizin stratejik hammaddesidir. Tekstil sanayisi emek yoğun işgücü ile yaratılan istihdam imkânları yanında tekstil ihracatı ile bir bütün ele alındığında ülke ekonomimiz için de önemi büyüktür” dedi.

 

EKİM ALANLARI ÇUKUROVA’DA YÜZDE 73 GERİLEDİ

TÜİK verilerine göre 1995 yılından 2015 yılına Güneydoğu Anadolu Bölgesinde pamuk ekim alanlarının  % 29 genişlediğini buna karşın, , Ege'de % 63, Çukurova'da % 73, Antalya'da % 79 gerilediğini belirten Ömer Fethi Gürer, 1995 yılından 2015 yılına toplam ekim alanlarındaki daralmanın yüzde 42 olduğunu vurguladı. Ege ve Çukurova'da pamuk ekim alanlarındaki gerilemenin net bir şekilde görülebildiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pamuk bitkisi, kullanım alanlarının genişliği, istihdama katkısı, yarattığı katma değer ile önemli bir üründür. Pamuk, çırçır, iplik, basma, boya gibi tekstil sanayi kuruluşlarının faaliyetlerini sağlayan ana hammaddedir. Ayrıca çekirdeği yem ve yağ sanayinde dolaylı olarak sabun üretiminde ve kâğıt sanayiinde değer bulmaktadır. Hidrofil pamuk olarak tedavi amaçlı da fayda sağlanmaktadır. Çok kapsamlı kullanım alanı yanında insan için giyim olduğu sürece pamuk önemli bir ürün olacaktır” şeklinde konuştu. 

 

KÜRESEL KRİZ DE PAMUK ÜRETİMİNİ ETKİLEDİ

Pamuğun ülkemiz açısından stratejik öneme sahip bir ürün olduğunun altını çizen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu ürünün izlenen tarım politikasından, sanayi ve ticaret politikasından ve uluslararası gelişmelerden yoğun bir şekilde etkilendiğini ifade ederek, “TÜİK verilerine göre 2015/16 sezonunda 2,050 ton kütlü pamuk üretimi yapılmıştır. Pamuk 2008-2009 yıllarındaki küresel krizden ciddi etkilenmiştir. Yansımasında üretiminde keskin bir düşüş getirmiştir. Süreç sonunda toparlanma olmuşsa da geçmişe göre düşük üretim olmaktadır. Halen Dünya pamuk dış alımının yaklaşık % 10'u ülkemiz tarafından yapılmaktadır. Pamuk ürününde Ege ve Çukurova'da bölge çiftçisi alternatif ürünlere yöneliminin sonlanması dış alımı azaltacaktır” dedi. 

 




PAMUK ÜRETİMİNDE YÜKSEK GİRDİ 

Pamuk ekim alanlarının genişletilmesi için yapılması gerekenlerin olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bakanlık açıklamasında 2016 yılında 416 bin hektar alanda 2,1 milyon ton üretildiği ifade edilmektedir, 2015 yılında pamuğa kilogram başına verilen prim desteği 65 kuruş iken 2016 yılında 75 kuruşa çıkarılmıştır. Pamuk havza bazlı destekleme modeli kapsamında yer almaktadır. Bütün bu gelişmeler kapsamında pamuğun durumu ele alınmalıdır. Birliklerin bu anlamda durumları da önemlidir. Pamuğun fiyatının düşmesi bu yolla engellemek olasıdır. Bu yolla dış alım yerine ülkemizde pamuk üretimiz sağlanacaktır. 1990'lardan bu yana serbest ticaret piyasasına göre pamuk piyasası oluşmaktadır. Pamuk fiyatları da ulusal ve uluslararası piyasalardaki arz talep dengesine göre oluşmaktadır. Pamuk üretiminde yüksek girdi maliyeti üretici aleyhine durum yaratmaktadır. İzmir'de Tariş Pamuk Birliği, Adana'da Çukobirlik, Antalya'da Antbirlik faaliyet göstermektedir” ifadesini kullandı. 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, pamuğun stratejik öneminin de dikkate alınarak çok yönlü ele alınması gerektiğini belirtti. Gürer, birlikler de dahil yapılması gerekenlerin araştırılması ve dış alımsız üretim olanağı sağlanması için Meclis Araştırması yapılması gerektiğini vurguladı. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183