Öne Çıkanlar istanbul Kartal Belediyesi Türkiye Kentsel dönüşüm esenyurt belediyesi

Bu haber kez okundu.

İstanbullular mezar bulamıyor

İstanbul’un nüfus kaynaklı sorunlarından biri de mezar yeri bulamamak. 1950’li yılların ardından İstanbul’a yönelik başlayan yüksek göç ve özellikle 2010’dan sonra başlayan yabancı nüfusu patlamasıyla birlikte kentte ölen vatandaşlar için mezar yeri sıkıntısı da yaşanıyor. İstanbul’da mezarlıklarda yer olmadığı ve hatta yeni mezar açmak için bile yer problemi yaşandığı 20 yıla yakın bir zamandır biliniyor.

İlk olarak 2010’lu yıllarda gündeme gelen mezar yeri sorununa, mezar boyutlarının küçülmesi ve fiyatların artması da çözüm sunamadı. Mezar boyutları yer sıkıntısı nedeniyle santim santim küçülürken, fiyatlar da enflasyona paralel olarak yıldan yıla arttı.

FİYATLAR 40 BİN LİRAYI GEÇTİ

2022 yılı sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen fiyatlar şöyle;

Cenazenin yanındaki boş yer bedeli 20 bin 570 liradan 22 bin 630 liraya, boş mezar yeri bedeli ise 41 bin 140 liradan 45 bin 260 liraya, çocuk cenazesi için yer bedeli ise 6 bin 600 liradan 7 bin 260 liraya yükseltildi.

YILMAZ GÜNDEMDE TUTUYOR; “VATANDAŞIMIZ YAŞADIĞI YERE GÖMÜLEMİYOR”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuyu birden fazla kez gündeme getirdi. Yine son olarak İBB Şubat ayı Meclis oturumunda sorunla ilgili konuşan Yılmaz, “MHP Grubu adına İBB Başkanına bir soru önergesi vermiştik. Soru önergesinde şunu söylemiştik: İstanbul ili sınırları içerisinde cenaze ve defin hizmetleri İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Mezarlıkların düzenlenmesi, bakımı ve temizliğinin yaptırılması da bu birimin sorumluluğundadır. Var olan mezarlıkların kapasitelerinin yetmediğinden hareketle yeni mezar yerlerinin açılacağı, bununla ilgili kamulaştırmaların yapılacağı kamuoyunda konuşulmaktadır. Bugüne kadar yeni mezarlık yerleri açılmış mıdır? Açıldı ise bunlar hangi ilçelerde açılmıştır? Açılmamış ise bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Değerli arkadaşlar İstanbul’da çok ciddi bir mezar problemiyle karşı karşıyayız. Özellikle İstanbul’un çeperlerinde doğmuş, büyümüş insanlar kendi yaşadığı köyde gömülemez; cenazeleri yan mahallelerdeki veya komşu beldelerdeki mezarlıklara gönderilir oldu.” dedi.

MEMLEKETE DEFİN YAPILIYOR

Geçtiğimiz dönemde konuya ilişkin açıklamalar yapan İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç ise şunları söyledi;

“Bu ihtiyacı hayatını kaybedenlerin doğdukları illerde defnedilmesiyle azaltabiliriz. Belki önümüzdeki 3-5 yıl için sorun teşkil etmeyebilir fakat 20 yıl sonra gerçekten İstanbul'da gömülecek yer bulmak çok mümkün olmayacak. Zor olacak. Buna çözüm oluşturmak gerekir. En iyi çözüm de Anadolu'ya nakli sağlamaktır. Ölenlerin yarısından fazlasının definlerini memleketlerinde yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Karayollarımız ile çalışmalarımız var. Ama hava ve demir yollarını da bunun içine katarak yüzde 32'ler de olan nakil işlemlerimizi yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bütün bu işlemler büyükşehir belediyemiz tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Şehirler arası çalışan 70 cenaze aracımız var. İlçe belediyeleriyle işbirliği yaparak bu sayımızı 150'ye çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul'da defini azaltmak şart." Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Anahtar Kelimeler:
IstanbulYÖKMezarMezar Yeri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183