Öne Çıkanlar istanbul Bağcılar Belediyesi Kartal Belediyesi CHP Türkiye

Bu haber kez okundu.

6 yaşındaki Hiranur gündeminde deprem etkisi yarattı

Ülke gündemi H.K.G. isimli kız çocuğunun savcılığa şikayetiyle ortaya çıkan olayların sarsıntısını yaşıyor. 6 yaşında Hiranur Vakfı’nın yöneticilerinden olduğu da ifade edilen babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından evlendirildiği ve sonrasında uzun zaman istismara uğradığı gerekçesiyle şikayette bulunan H.K.G., çocuk istismarı konusunun yanı sıra Türkiye’deki cemaat, tarikat ve dini dernek yapılanmalarının denetimleriyle ilgili tartışmaları tekrar alevlendirdi.

FETÖ GİTTİ, FAZLASI GELDİ

Fethullah Gülen Cemaati’nin oluşturduğu FETÖ/PDY yapılanmasının devletin birçok kurum ve kuruluşuna sızmasının ardından yaşanan onca vakaya rağmen, cemaat, tarikat ve dini dernek gibi yapıların denetimleriyle ilgili boşluk sürüyor. Öyle ki FETÖ’den boşalan alana şimdi çok daha fazla cemaat ve tarikatın yerleştiği yorumları da yapılıyor. Halihazırda birçok kamu kurum, kuruluşunda ve hatta bakanlıklarda etkin oldukları bilinen tarikat ve cemaatler, yerel yönetimlerin bütçelerinden de paylarını alıyor.

KUTU

BAŞAKŞEHİR’İN BÜTÇESİNDE “BEYAZ EL”

Başakşehir Belediyesi 2023 yılı için de hafızlık ve Kuran Kursu veren Beyaz El Derneği ile protokol imzalayacak. Başakşehir Belediyesi CHP'li Meclis üyeleri protokole karşı çıkarken, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu'na CHP ve İYİ Parti'nin ret oylarına rağmen yetki verildi.

Başakşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı genel kurulunda 2019 yılında belediye ile hafızlık ve Kuran Kursu dersleri veren Beyaz El Derneği arasında imzalanan protokolün yenilenmesi kararı alındı. Beyaz El Derneği ile 2019 yılında imzalanan protokolün yenilenmesi için AK Partili Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’na yetki verilmesi istendi. AK Partili Kartoğlu’na bu yetki CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin itirazına rağmen verildi.

GÜNGÖREN İÇİN ÖNERİLMİŞTİ

Yeniden protokol imzalanacak derneği başkanlığını ise Güngören Belediyesi’nin eski Başkan Yardımcısı Derviş Kahraman yürütüyor. Kahraman’ın son yerel seçimlerde AK Parti’den Güngören Belediye Başkan adayı gösterileceği iddia edilse de aday gösterilmemişti.

KURAN KURSU VE HAFIZLIK DERSLERİ

Derneğin internet sitesinde ise “Hafızlık ve Kuran eğitimleri” verildiği de ifade ediliyor. Belediyenin daha önce Beyaz El Derneği ile imzaladığı protokolle, derneğin açacağı çocuk evinin personel, eğitimci giderleri, genel giderleri ve masrafları ile seminer, eğitim programları, panel konferans toplantı gibi faaliyet ve organizasyonları için yüz binlerce liralık destek sağlanmıştı.

DENETLEYEN YOK

Başakşehir Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç ise dernekle imzalanan protokole karşı çıktı. Kümenç yaptığı açıklamada, “Başakşehir Belediyesi yıllardır bu derneğe yardım için meclisten yetki istiyor. Ancak hiçbir vakıf, hiçbir dernek devletin şefkatini ve sevgisini veremez. Ayrıca denetimden ve kontrollerden uzak bu yerle benzer yerlerin geçmişte toplumun vicdanını sızlatan acı olaylarla dolu bunu yakın tarihimizdeki olaylar birer örnektir. Bu dernekler doğru düzgün denetlenmiyor. Oradaki görevli ve yetkili kişilerin devletin personeli ve memuru olmadığı sürece bu çocuklarımızı kişilerin veya ne olduğu belli olmayan derneklerin değil devletimizin şefkatine ve ilgisine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Biz bu nedenlerle Beyaz El Derneği ile yenilenecek protokole CHP Meclis Grubu olarak ret oyu veriyoruz” diye konuştu.

CHP'Lİ ÜYE SAYIŞTAY RAPORLARINI GÖSTERDİ

CHP’li Meclis Üyesi Beyzade Kayabaşı ise Sayıştay’ın 2018’deki Başakşehir Belediyesi denetim raporunda yer alan bulgu ve tespitlerin raporlarda aynı şekilde yer aldığını vurguladı.

Kayabaşı Sayıştay’ın denetim raporunda şu tespitlerin yer aldığını belirtti:

-2021 bilançosunda haklar hesabı ve birikmiş amortismanlar hesabına 2 milyon 700 bin TL eksik tutarla mali tablo yanlış yansıtıldı.

-Kira süresi biten 19 taşınmaz yeniden ihale yapılmaksızın süreleri uzatıldı.

-Ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi hakkı ihalesiz olarak devredildi.

-Kamu idarelerine tahsis edilen araçların yakıt giderlerinin karşılandı.

-Vergi ve primler ile kamu idarelerine ait payların ön görülen sürelerde ödenmemesi nedeniyle bütçeye34 milyon TL’lik ek faiz yükü getirildi.

Kayabaşı, sözlerini “Bu tespitler bize sayın başkanın ne muhalefeti ne de Sayıştay’ı hiç bir şekilde dikkate almadığını ve kendi bildiğini okuduğunu göstermektedir” diye bitirdi

Serhan Horuz/KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183