Öne Çıkanlar Kabak çekirdeği Kentsel dönüşüm Kartal Belediyesi eski Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü güngör karakoç İsrafil Köse

Bu haber kez okundu.

Ya Yıkılırsa?

 

1986 yılından bu yana geçici olarak faaliyet gösteren ve yıllar boyunca toptancıların alıcılarla buluşmasını sağlayan Rami Gıda Toptancıları Hali’nin Başakşehir’e taşınma projesi 2017 yılında ihalesi yapılarak başlatılmıştı. Doğuş İnşaat ve projedeki ortağı Dusa İnşaat tarafından kazanılan 340 milyon TL bedelli “Başakşehir Kuru Gıda Toptancı Hali Yapım İşi”nin sözleşmesi imzalanmıştı. Normal şartlarda 2019 yılında tamamlanması öngörülen halin inşaatı ise hala devam ediyor. Kuru Gıda Hali’nin yapıldığı alan Başakşehire bağlı Şahintepe son evler mevkiinde yer alıyor. Burası Kanal İstanbul’un geçeceği ve geçtiğinde boğaz olacak bir bölgeye yapılan en büyük kuru gıda hali inşaat alanı olarak dikkat çekiyor.

DUVAR ÇÖKTÜ ÇÖKECEK

322.000 m²’lik toplam alan ve yaklaşık 110.000 m²’lik inşaat alanı üzerine kurulan kuru gıda halinin çalışmaları hızla devam ederken öte yandan bölgede yarattığı sıkıntılar ile kamuoyunun gündeminde. Kuru Gıda Hali’nin bulunduğu yokuş üzerinde kalan mahallede yaşayanlar tedirgin çünkü tam 26 m2 yüksekliği olan istinat duvarı önlem alınmadığı taktirde çökecek. Yağışların etkisi ile birlikte gözle görülür biçimde eğilmiş olan istinat  duvarı ile zemin arasında 25-30 cm’yi bulan açıklık oluşmuş. Yokuş üzerinde bulunan mahallenin aşağısında yer alan bu duvar, mahalleyi ayakta tutan bir yapı durumunda. Yani çökmesi durumunda oluşacak olan toprak kayması ile birlikte mahalle ve içerisinde bulunan evlerin aşağıya kayması söz konusu. İnşaatı üstlenen firma her ne kadar duvar dibine toprak yığarak buna engel olmaya çalışsa da kalıcı bir çözüm henüz üretmemiş. Konuyla ilgili konuşan mahalleli ise yapak bir önlem ile bunun önüne geçilemeyeceğini ifade ederek, ‘’Burası 26 m2 yükseklikte 400 veya 500 m2 uzunluğunda. Yani gözle görülür biçimde zeminden ayrıldığı görülen duvarı yapay yöntemlerle durduramazsınız. Ve burası çökerse mahallemizde felaket olur. Onlarca ev de aşağıya sürüklenir’’ dedi.

EVLERDE ÇÖKME VE GÖÇMELER VAR

26 m2 yüksekliğindeki istinat duvarı riskinin yanı sıra Kuru Gıda Hali’nin yapımına başlanıldığı tarihten bugüne kadar yapılan çalışmalar esnasında mahalle içerisinde bazı evler hasar görmüş. İnşaattan kaynaklı çökme ve göçmeler nedeniyle çok sayıda evin duvarları belirgin bir şekilde çatlamış. Bölge halkı bu durum hakkında ise, ‘’Yıllardır yaşadığımız yuvalarımızın birden başımıza çökme ihtimali var. Korkuyoruz ama burada yaşamama mecburuz. Gidecek başka yerimiz yok. Birçoğumuz 20 yıldır bu mahalledeyiz. Artık birileri bizim sesimizi duysun. Felaket yaşanmadan önce gelip, önlem alsınlar’’ diye belirttiler.

EDİTÖR NOTU:

FİRMA CEVAP VERMEDİ

Konuyla ilgili olarak Kuru Gıda Hali projesini üstlenen firmaya telefon ile ulaştık. Kendileri ile ilgili bir haber hazırladığımızı ve cevap haklarının olduğunu belirttik. Ardından verdikleri mail adresine sorularımızı gönderdik. Lakin herhangi bir cevap henüz alamadık.

Kaynak: Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183