Öne Çıkanlar kent yaşam kartal belediye Haber göreve iade edildi

Bu haber kez okundu.

ÇOCUKLARIN TEOG'DAN SONRASI İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK ETTİKLERİ!

 1- Sınav kalktı deniyor ama yerine ne gelecek?

            Yeni yerleştirme sisteminde üç yöntem üzerinde duruluyor.

a)    Bakanlığın belirleyeceği sınırlı sayıda okula kendi sınavını kendi yapma hakkı verilebilir.

b)   Adrese bağlı yerleştirme yapılabilir.

c)    Her öğrenci ilgili alanına göre istediği okula başvurabilir veya bu üç yöntemin karması olan yeni bir yöntem oluşturulabilir.

 

2- Sınava girmeden istediğimiz okula gidebilecek miyiz?

            Hem evet hem hayır. Evet çünkü gitmek istediğiniz okulu tercih eden öğrenci sayısı okul kontenjanı kadar veya daha az olursa gitme şansınız olabilir. Ancak sizin istediğiniz okulu okul kontenjanının çok üstünde isteyen olursa okul bir seçme sıralama yöntemi bulmak zorunda kalacak.

 

       3- Her okul kendi sınavını kendisi yaparsa fiziki şartlarını da göz önüne alarak bir okul en çok kaç öğrenciye sınav yapabilir?

            Sınav güvenliği açısından her okul sınavını tek oturumda yapmak zorunda kalacaktır. Bu durumda okuldaki sıra sayısı kadar öğrenci sınava alabilir. Örneğin; bir okulda 24 sınıf, her sınıfta 15 sıra varsa sınava alınabilecek öğrenci sayısı 24x15= 360'tır. Bu sınıfta tek kişilik 30 sıra varsa 24x30= 720 öğrenci alacaktır.

 

            4- Her okulun kendi yaptığı sınavın kurallarının farklı olma ihtimali yüksek. Bu durumda biz nasıl bir çalışma yöntemi uygulamalıyız?

            Öncelikle sınavla öğrenci alacak bir okulun sınavına başvurabilmemiz için okul başarı puanı şartı getirileceğini düşünüyorum. İkinci olarak şimdiden sadece 8.sınıf konularına değil 5.,6. ve 7.sınıfta işlenmiş olan konuları da tekrar etmeye başlamak gerekecek.

 

            5- Adrese dayalı yerleştirme yapılacaksa ders çalışmayı bırakalım mı?

            Milli Eğitim Bakanlığının belirleyeceği okullara sınavla öğrenci alınma ihtimali yüksek, ayrıca bu okullar için not ortalamaları kullanılabilir, sakın çalışmayı bırakmayın.

 

            6- Adrese bağlı yerleştirme yapılacaksa istediğimiz okulun bulunduğu semte taşınalım mı?

            Bir okula sadece o bölgedeki öğrenciler giderse zaten o okulun diğer okullardan farkı kalacağını sanmıyorum, bence gerek yok.

 

            7- Her dönem bir yazılı sınav sorularının bakanlık tarafından gönderileceği ve sınavı okuldaki öğretmenlerin değerlendireceği duyumlarını aldık, bu sınavlara merkezi sınav gibi hazırlanmamız gerekir mi?

            Yazılı sınav soruları bu yıl işlediğiniz derslerle ilgili kazanımları kapsayacağından başarı için düzenli çalışmanız önemli. Ancak bu sınavlar yerleştirme amaçlı kullanılacağından merkezi sınava hazırlanır gibi bir hazırlık gerektirmez. Ancak bu sınavda alacağınız puanlar, sınavla öğrenci alacak okullara kimlerin gireceğini belirleme amaçlı kullanılabilir. Siz düzenli çalışmayı bırakmayın.

 

            8- Özel okullar nasıl öğrenci alacak?

            Henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak bu okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verilebileceği gibi özel okullar ortak bir sınav da yapabilir.

 

            9- Meslek Liselerine nasıl öğrenci alınabilir?

            Herhangi bir ön koşulu (sağlık raporu, fiziki yeterlilik, mülakat vb) olmayan okullara başvuru sırası veya not ortalamasına göre öğrenci alınabilir. Ön şartı olan okullar şartlarını açıklayıp kriterlerine uygun öğrencileri seçebilirler.

 

            10- Sanat ve Spor Liseleri öğrencilerini nasıl alacak?

            Bu okullar daha önceki yıllarda olduğu gibi yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edeceklerdir.

 

            11- Sanatsal- kültürel faaliyetler bu yıl değerlendirmeye alınacak mı? Alınırsa adil olacak mı?

            Sanatsal, sportif ve kültürel faaliyetlerin değerlendirmeye alınabilmesi için bu konuda net açıklama yapıldıktan sonraki yapılan faaliyetlere bakılması gerekir. Net açıklamadan önceki faaliyetlerin değerlendirilmeye alınması haksızlık olur.

 

            12- Bu tür faaliyetlere şimdiye kadar katılmayanlar ne olacak?

            Daha fazla geç kalmamak için okulunuzdaki sanatsal, kültürel faaliyetlere şimdiden katılın.

 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183