Öne Çıkanlar Galatasaray FENERBAHÇE ibb İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Süreçleri Çalışmaları

Bu haber kez okundu.

Kars Ardahan Iğdır Yöresel Ürünler ve Kültür Festivali Gerçekleşti

 Tarih, kültür ve organik ürünlerin her yönüyle tanıtıldığı festivalde İBB Genel Koordinatörü Coşkun Tanış, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Iğdır Belediye Başkanları Yaşar Akkuş, Eylem Çelik, Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Türkiye Caferileri Dini Lideri Selahattin Özgündüz ve çok sayıda Kars Ardahan ve Iğdır’lı alanda bulundu.

HEDEFE ULAŞTIK

5 gün süren festivalin açılış konuşmasını yapan Sefaköy Iğdırlılar Derneği Başkan vekili Celal Karaali, ‘’ Bu yıl 4’üncüsünü düzenlediğimiz tanıtım günleri etkinliğimiz ile hedeflerimize ulaştığımızı düşünüyorum. Birlik ve beraberlik içinde yöremizin ürünlerini tanıttığımız bu etkinliklerimizin vatandaşlarımız tarafından karşılığını bulmuş olması bizlere doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor’’ dedi

GURBETTEKİ BULUŞMA NOKTASIYIZ

Etkinlikte konuşan Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Platformu Başkanı Efrail Çiftçi, ‘’Burada gurbette yaşayan, memleketini özlemiş tüm hemşehrilerimiz ile bir araya geliyoruz, onlar için bir buluşma noktasıyız. Ayrıca burada Ardahan-Kars- Iğdırlı olsun, olmasın ya da siyasi görüşü ne olursa olsun, herhangi bir parti ayrımı yapmaksızın kapılarımızı herkese açıyoruz. Tanıtım günleri boyunca yöresel sanatçılarımız sahne alarak bölgemize ait eserleri seslendirecekler. Kars-Ardahan-Iğdır yörelerimize ait yemeklerimiz ve bölgemizin kültürünü vatandaşlarımızla buluşturacağız. Böylece Türkiye’nin 81 ilinden insanların bulunduğu İstanbul ilimizde bölgemizin de tanıtımını yapmış oluyoruz. Tüm halkımızı buraya bekliyoruz’’ dedi.


MEYDANLAR 16 MİLYON İSTANBULLUNUNDUR
‘’Bir Kars çocuğu olarak Kars’ın bütün renklerini burada görmek beni duygulandırdı’’ diye sözlerine başlayan İBB Genel Koordinatörü Coşkun Tanış, ‘’ İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bir mesajını iletmek istiyorum; ‘’Bundan sonra bütün İstanbul’da vatandaşlarımızın kendi kültürünü tanıtma noktasında Büyükşehir Belediyemize ait yerleri tahsis etmekten onur duyacağız. Çünkü bu meydanlar 16 milyon İstanbullunundur’’ dedi.

‘’HİÇ KİMSEYLE YURTSEVERLİĞİMİZİ TARTIŞMAYIZ’’

4’üncüsü düzenlenen geleneksel Kars Ardahan Iğdır Yöresel Ürünler ve Kültür Festivali’nin ana sponsorları arasında yer alan Esenyurt Belediyesi’de alana kurduğu stand ile etkinliğe katılım sağladı. Etkinliğin açılış kurdelesini kesmek ve ev sahibi olarak bulunmak adına festival alanına gelen Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ise gün boyunca katılımcılar ile bir araya geldi. Festivalde bulunan yöresel yemeklerin yer aldığı kısımda bölgenin meşhur yiyeceği olan Kaz yemeğinin dağıtılmasına yardım eden Bozkurt, daha sonra ziyaretçiler ile birlikte halay çekti.

BİZ O ZORLUKLAR İLE YAŞAMAYI ÖĞRENDİK

Kars Ardahan Iğdır bölgesinde doğmanın coğrafi ve kış şartları açısından zor olmasından bahseden Bozkurt, ‘’Ama bu zorluklar bize insanlık sınavını başarı ile geçmeyi öğretti. Biz o zorluklar ile yaşamayı öğrendik. Dolayısı ile öyle bir kültür oluşturduk ki, insanların inancını, dilini, kökenini ayırmadan birlikte yaşamanın ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. O yüzden övünerek söylüyorum. Biz insanları kökenine, inancına ve siyasi görüşüne göre ayırmayız. Dağlarımızda 2500 çeşit çiçek vardır. İnsanlarımızda dağlarımız gibi renklidir. Bu kültür umarım sonsuza kadar böyle kalarak, yaşayacaktır. Hiç kimseyle yurt severliğimizi tartışmayız, ülkesini en çok sevenlerden bir tanesiyiz. Ülkemiz adına yapılabilecek her türlü görevde yer alırız, böyle bir yakıştırmayı da hiç bir zaman kabul etmeyiz’’ dedi.

BOZKURT, HAYVANCILIK İLE İLGİLİ MÜJDE VERDİ

Geçmişte yaşanan eksiklikler nedeniyle Kars Ardahan Iğdır bölgesinin çok fazla göç verdiğini belirten Bozkurt, ‘’Bizde İstanbul’a göç ettik. Tabi buraya göç edip, kendimizi kurtarmış olmak sorunlarımızı aştığımızı da göstermiyor. Doğduğumuz topraklara borcumuz var. Hem bir insan olarak hemde Türkiyeli bir vatandaş olarak. Biz Esenyurt Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. Bunun müjdesini vereyim. Hayvancılığı desteklemek adına süt ve süt ürünleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle Esenyurt’ta ki vatandaşlarımızın daha sağlıklı besin tüketmelerini sağlamak, sonrasında ise bunu bütün Türkiye’ye yaymak için elimizden geleni yapacağız’’ dedi.

SORUNLARIN KAYNAĞI BİZLERİZ, BİRLİKTE ÇÖZMELİYİZ

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’de belediye olarak kurdukları çadırda yerini aldı. Kars’ın yöresel değerlerinin tanıtımının yapıldığı belediye standında gurbette yaşayan hemşehriler ile bir araya gelen Bilgen, Kars’a yönelik sorunları ele aldı. Bilgen yaptığı konuşmada ise, ‘’Tanıtım günleri kültürümüzü, değerlerimizi yaşatmak, birlik içerisinde olmak ve yöremize sahip çıkmak adına yapılan önemli günlerdendir. Biz artık sadece bir araya gelmek değil, aynı zamanda sorunlarımızı da birlikte çözmek istiyoruz. Tabi ki bulunduğumuz topraklarda yapılmış haksızlıklar, ihmal edilmişlikler, unutulmuşluk var. Ama sadece şikayetçi olarak bunları çözemeyeceğimizi görüyoruz. Ben inanıyorum ki hemşehrimizin tarihi,turistlik, coğrafi imkanları hemde büyükşehirlere gelerek buralarda çalışmalarını sürdüren sizler kendi topraklarına sahip çıkarlarsa, sorunlarımızı birlikte çözeriz’’ dedi.

IĞDIR BİZİM EVİMİZ

Iğdır Belediyesi Eş Başkanları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik’te 5 gün süre boyunca etkinlik alanındaydı. Belediyelerine ait stand içerisinde birçok siyasetçi, iş adamı ve kendileri ile görüşmek isteyen vatandaşlar ile birlikte oturup, sohbetler ettiler. Iğdır’dan yolu geçen, gönül veren herkes ile tanıtım günlerinde bir araya gelme fırsatı bulduklarını anlatan Iğdır Belediyesi Eş Başkanı Eylem Çelik, ‘’Düşündüğümüz, hayal ettiğimiz ve yapmak istediğimiz birçok projemiz var, anlatmakla bitmez. Ama sadece şunu belirtmek istiyorum. Iğdır bizlerin büyük keyifle yaşadığı evimiz. Bir insan evine nasıl değer veriyor, derleyip, toplayıp en iyi şekilde görünmesini istiyorsa, bizlerde Iğdır için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz’’ diye belirtti.

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANI ZİYARET ETTİ

Festivalin ilk günü yöresel sanatçıların eserlerini seslendirmesi ve katılımcıların halaylar ile eğlenmesiyle geçerken, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’de etkinlik alanına ziyarette bulundu. Hançerli’ye CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Abdülhadi Akmugan eşlik etti. Tek tek standları gezerek, yöresel yiyecekler hakkında bilgi alan Hançerli’ye vatandaşların ilgisi de yoğun oldu. Ayrıca Hançerli, Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri Platformu çadırına gelerek, bölgenin meşhur yiyeceği olan kaz yemeğinden tattı.


KADINLAR EKONOMİYE KAZANDIRILMALI

Bölgeye ait ilçe belediyeler arasından tanıtım gününe katılan tek ilçe belediyesi Tuzluca oldu. Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, yaptığı konuşmada Tuzluca’dan söz ederken özellikle Tuzluca Çalışkan Kadınlar Grubu (TÇKG) ve çalışmaları üzerinde durdu. Türkan, TÇKG’yi anlatırken özetle şunlara değindi, “Bilirsiniz Anadolu kadını çilekeşdir, vefalıdır, çalışkandır. İşte o eli öpülesi kadınlarımızın el emeği ürünlerini ulusal pazarlara çıkardık. Kadınlarımızın kendi bahçelerinde ürettikleri ile reçel, pekmez vb. ürünler yaptılar. Ekolojik fasulye, buğday, tuz kayasından gece lambaları ürettiler. Bu ufak projemizle birlikte hane halkındaki kadınları güçlendirmek istiyoruz. Bunu şuan ilçe bazında yapıyoruz ama il ve ülke bazına yaymayı istiyoruz. Kadınlarımızı ekonomiye kazandırmamız lazım’’ diye söyledi.

ÖZGÜNDÜZ’ÜN DUASIYLA AÇILDI

Etkinliğin açılış kurdelesini ise çok sayıda katılımcıyla birlikte kesen Azerilerin dini lideri olarak bilinen Selahattin Özgündüz kesti. Özgündüz burada yaptığı konuşmada, etkinliğin önemine vurgu yaptı ve emeği geçenlere teşekkür etti. Kars Ardahan ve Iğdırlılara da seslenen Özgündüz, bölgede doğmak ve yaşamak bizim kaderimizdir. Ancak birbirimizi severek yaşarsak hayatın tadını çıkarmış oluruz aksi durumda hayat bize çekilmez ve zevk almaz oluruz. Bir diğer çağrımda yine sizlere olsun memleketimizi ata toprağımızı unutmayın. Yılda birde olsa gidin. Tatillerinizi ata topraklarına ayırın. Çocuklarınız babasının- dedesinin topraklarını bilsin. Memleketimiz Türkiye’nin en güzel bölgelerinden biridir. Yeter ki bizler değerini bilelim” dedi ve dualarla kurdele kesildi.


Tolga ÖZDEMİR / KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183