Öne Çıkanlar kentyaşam gazetesi Mehmet Berke Merter; Salgına karşı seferberlik başlatmalıyız kurban bayramı Milli Savunma Bakanı Akardan bedelli askerlik ile ilgili flaş açıklama! Nasıl Cevap Verdi

Bu haber kez okundu.

Kadın temsiliyetinde adalet korunmalıdır

 CHP İstanbul İl Kadın Örgütü, 5 Aralık Kadına Seçme Seçilme Hakkı Verilmesi yıldönümü dolayısıyla Taksim’de bulunan Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP İl Kadın Kolları Başkan Yeşim Ağırman’ın katıldığı çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemine yönelik bir açıklama yapıldı. CHP İstanbul İl Kadın Kolu Başkanı Yeşim Ağırman’ın yaptığı açıklamada, kadınların temsiliyet hakkının adalete uygun bir şekilde hayata geçirilmesi istendi.
Ağırman yaptığı açıklamada şunları söyledi; Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlar çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamışlar, önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadından ardından meclise girmişlerdir. Kadınların katıldığı ilk genel seçim olan 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili meclise girmiştir.
Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşit yurttaş mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yol kat edilmişse de, bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak ‘eşit yurttaş’ olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamının arttırılamaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır.


‘Eşitlikçi toplumsal bir kültür oluşturulmalıdır’
Fransa, Japonya, İtalya, İsviçre gibi gelişmiş ülkelerde tam olarak seçme ve seçilme hakkı Türkiye’den sonra tanınmasına rağmen, kadınlar ne yazık ki bugün toplamda hak ettikleri değeri bulamamakta, milyonlarca genç kadına eşlerini dahi seçme hakkı tanınmamakta ve Aile içi şiddete, töre cinayetlerine kurban gitmektedir. Kadınların hukuki haklarının kullanması için yasal düzenlemelerle birlikte hukuk kurallarını hayata geçirecek olan bireylerin de yeterli olgunluğa erişmesi ve uygunr toplumsal kültürün oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle öncelik, mutlaka, evrensel, eşitlikçi bir toplumusal kültür oluşturmak olmalıdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri hatırlatıldı


Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in kadına bakışını kendi sözleriyle özetlemek gerekirse 2 konuşma dikkat çekmektedir; ‘Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karış gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir. ‘Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Türk kadını, evdeki medeni mevkiini salahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır. Atatürk Türkiyesi’nin çağdaş ve ilerici kadınları olarak, siyasi hayattan beklenti ve talebimiz kadın aday sayılarının ve kota oranlarının arttırılması, kadınların ‘Seçilebilecek’ şekilde adaylıkların sağlanması ve temsiliyette de adaletin korunmasıdır. Bu temsiliyet toplumsal cinsiyet eşitliğinin de sağlanması için gerekli ve 2020 yılına yakışır bir ileri medeniyet seviyesine ulaşmak için önemlidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183