Öne Çıkanlar kent yaşam kartal Haber belediye Bağcılar Belediyesi

Bu haber kez okundu.

İstanbullu İstanbul Sözleşmesi hakkında ne düşünüyor?

“ÜÇ AY BEKLEYECEĞİZ”

Önceki haliyle durması iyiydi, kaldırılması kötü oldu. Verilen bir hak geri alınır mı? Madem doğru değildi, neden sözleşmeyi imzaladılar daha önce? Üç ay bekleyeceğiz. Bakalım ne olacak?

“SÖZLEŞMEYİ KABUL EDENLERİN YÜZDE 30’U ATEİST ÜLKE”

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırıldığı iyi oldu. Konu hakkında iyi kötü baya bir bilgim var. İstanbul sözleşmesi bir Müslümana yakışan bir şey değildi. Hatta Hristiyanlara da değil. Hiçbir şey bir insanın ya da bir kişinin tekelinde olmaz.  Her şey kadınların elindeydi, ne derse doğruydu. Yan baktın, içeri atın sapık. Öyle bir dünya yok.

İstanbul Sözleşmesi'nin ne olduğunu biliyor musunuz?

10 sefer okudum herhalde. Şimdi kadın hakları, kadın özgürlüğü deniyor. Özgürlük yoktur dünyada. Herkes birbirine dayanarak, birbirine saygı göstererek yaşayacak. Ben dünyayı gezen bir adamım. Bu sözleşmeyi Rusya, Azerbaycan hiç kabul etmedi. Sadece 24 ülke kabul etti, Bunların da yüzde 50’si demeyeyim de yüzde 30’u ateist ülkeler. Bizim öyle bir şeye ihtiyacımız yoktu.

“DİYECEK BİR ŞEYİMİZ YOK”

İstanbul sözleşmesi hakkında bir bilginiz var mı?

Bir bilgim yok.

Kaldırılmasından memnun musunuz?

Valla Cumhurbaşkanımız uygun görmüşse diyecek bir şeyimiz yok.

“ÜLKEDE KADIN HAKLARI HİÇBİR ŞEKİLDE KORUNMUYOR”

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tamamen yanlış. Ülkede zaten kadın hakları hiçbir şekilde korunmuyor. Tecavüzden adam iki günde yatıp çıkıyor. Bu ülkenin cumhurbaşkanı çıkıp da “Kadın haklarını kağıtlarda arayanlar var.” diyorsa daha ne diyelim.  Ülkede zaten adalet yok, eğitim bitmiş, ekonomi sıfır. Her gün bakan çıkıp “Ekonomi ilerliyor.” diyor. Bu tamamen yalan. Ve millet de bunu alkışlıyor. Aziz Nesin’in bir lafı var da sınır dışı olmamak için şu an dillendiremeyeceğim.

“HANGİ MADDESİ DEVELETE ZARAR VERİYOR?”

Kaldırılması doğru değil elbette. İstanbul Sözleşmesi’nin hangi maddesi devlete ya da hükümete zarar veriyordu? Bunu çıkıp açıklasalar biz de öğrensek. Bu kadar kadın cinayeti olurken, kadınlar bu kadar erkekler karşısında eşit konumda değilken hükümet için sadece İstanbul Sözleşmesi mi sıkıntılıydı? O yüzden gereksiz buluyorum kaldırılmasını. Sözleşmenin üstüne çok daha fazla şeyler yapılması gerekirken hangi maddesinin gerekçe olduğu açıklanmadan kaldırılması çok abes geliyor bana. Biz bekliyorduk kaldırılmasını, geç bile kaldılar.

İstanbul Sözleşmesi’nin ne olduğunu biliyor musunuz?                  

İstanbul Sözleşmesi, kadınlara ve kız çocuklarına tacizi - tecavüzü durdurmaya ve devletleri bu konuda yasalar çıkarmaya teşvik eden uluslararası bir sözleşme. Çok da büyük bir bağlayıcılığı yok ama bu yolda atılmış adımlardan sadece bir tanesi. Bilmiyorum bize neyi battı, neyi yanlış geldi? Onu da çıkıp açıklarlarsa mutlu oluruz.

Ankara Sözleşmesi’nin çıkacağına dair bir söylenti var, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz bu zamana kadar neyi doğru yaptık? Ankara Sözleşmesi’nden ben bir şey beklemiyorum. Bizim yaptığımız hangi iş doğru ya da biz bir şey yaptık da uluslararası toplum bunu uyguladı mı bu zamana kadar? Böyle bir örnek var mı? Ben görmedim. Ankara Sözleşmesi’nin, İstanbul Sözleşmesi kaldırıldıktan toplumun gazını almak için uydurulan bir şey olduğunu düşünüyorum. Çok da bir şey beklemiyorum, Ankara Sözleşmesi’nin de uygulanacağını düşünmüyorum zaten.

“HANGİSİ HAYIRLISIYSA O OLSUN”

İstanbul Sözleşmesi kaldırılsa iyi olur. Ülkemiz hakkında daha hayırlı olacağını düşünüyorum onun için. Fazla da bilgim yok ama hakkımızda hangisi hayırlısıysa o olsun inşallah.

 “ÜLKENİN KADINA VERDİĞİ DEĞERİ GÖRMÜŞ OLDUK”

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını onaylamıyoruz. Hiçbir zaman da vazgeçmeyeceğiz. Her zamanki gibi ülkenin kadına verdiği değeri görmüş olduk. Sanıyorlar ki yasa aileyi bölüyor. Hâlbuki amaç aile bile olsa zarar veren şeyden kadın korumak. İçeriğini bilmedikleri halde reddediyorlar, bunların hepsini görüyoruz. Aynı kafada insanlar. Kadına “yarım insan” diyen insanların İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmasına şaşırmıyoruz.

Ankara Sözleşmesi’nin çıkacağına dair bir söylenti var. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ankara Sözleşmesi’nin geleceği yeri biliyoruz,  o yüzden hiç güvenmiyoruz.

“Türkiye’de kadın olmak çok zor”

Yürüdüğün yolda her an taciz edilebiliyorsun. Yani baban, deden olacak yaştaki insanlardan taciz görüyorsun sürekli. Yani öldürülen kadınların katilleri bile tutuklanmıyorlar ki. İnsan kendine güvenemiyor, yolda yürürken çok zor bir şey. Giydiğine bile insanların laf deme hakkı var. Bu da iktidardan geliyor.

“SÖZLEŞMEYİ KALDIRANLAR KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERMEYENLERLE AYNI KAFADA”

İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranların kafasının bir olduğunu biliyoruz zaten. Sözleşmeyi kaldıranlar, kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermeyenlerle aynı kafada. Kadınları erkeklerden daha geri gören hatta dört kadının bir erkeğe eşit olduğunu düşünen kafayla aynı kafa.

“DEVLETİMİZİN BAŞKA BİRİLERİNDEN EMİR ALACAK HALİ YOK”

Kaldırılmasından memnunum. Bizim devletimizin başka birilerinden emir alacak hali yok. Biz koyarız da vaz geçeriz de onaylarız da. Sorun yok yani. Karı koca arasına Allahtan başka kimse giremez.

“ÖNEMLİ OLAN SONUÇ BEN İSME TAKILMAM”

Memnunum. Devlet yeni bir sözleşme yapacağını söylüyor eğer olacaksa ben memnunum. Olmayacaksa memnun değilim tabi. Sonuçta hükümet bir şey yapacaksa boşuna söylemez.  İstanbul Sözleşmesi kötüdür veya iyidir demiyorum. Hükümet Ankara Sözleşmesi’yle daha iyisini yapacağını söylüyor Önemli olan sonuç ben isme takılmam. İstanbul sözleşmesi niye kalktı diye ortalığı yangın yerine çevirmeye gerek yok diye düşünüyorum. Önemli olan isim değil icraat. Eğer iyisi gelecekse. Gelmeyecekse insanlara da hak veriyorum.

İSA KARAARSLAN – SÜLEYMAN ÇAY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183