Öne Çıkanlar GÜNDEM CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran Büyükçekmece Belediyesi

Bu haber kez okundu.

"İstanbul yeşil alanlar konusunda dünyanın çok gerisinde"

MEHMET BERKE MERTER ÖNERMİŞTİ; İSTANBUL'DA YEŞİL ALANLAR ÇOĞALIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bahçelievler önceki dönem Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter'in 2017'de İBB Meclisi'ne dünyadaki örnekleriyle ‘Biraz da yeşil alanlar konusunda 'Çılgın Proje' üretilse önerisi bu dönem İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla hayata geçiyor. Göreve geldiği günden beri İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan miktarını attırmak amacıyla projeler geliştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun önem verdiği projelerden biri olan 'Yeşil İstanbul’ projesi dahilinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda İBB, Aymama Deresi çevresine yaşam vadisi kurma çalışmalarına başladı. İnsanları Kesintisiz Küçükçekmece'den Ayamama Deresi'ne kadar indireceği bir yeşil alan tasarımını, yaşam vadisi konseptini hayata geçiriyoruz.

BİR MİLYON METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDIRILACAK

Ayamama Yaşam Vadisi tamamlandığında Marmara Denizine kadar uzanan bir yürüyüş ve bisiklet yolu yapılacak. Şehre 1 milyon metrekare alan kazandıracak projenin, toplu ulaşım aksların da inşa edileceğini söyleyen İBB Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, Ayamama Deresi'nde  yapılacak çalışmaları şu şekilde özetledi: “Burada bildiğiniz üzere çevresinde iki yakasında da 15 metrelik bir kara yolu bandının olduğu bir proje vardı. O proje yerine biz bu vadiyi tekrar nasıl kazanabiliriz araştırmasını yaptık. Denizden yukarı doğru bütün vadi boyunca bir proje başlattık. Mümkün olduğu kadar yeşil alanlara yer vermeye çalışacağız. Bütün alanları bisiklet yollarımız dahil olmak üzere geçirimli ve net bir şekilde yeşille buluşan bir alan getirmek istiyoruz. Proje bittiğinde bir milyon metre kare yeşil alanı İstanbulumuza kazandırmış olacağız' diye konuştu.

YEŞİL ALANLAR AZALDIĞI KONUSUNDA 2017 İBB UYARILMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter, Şenol Yolbir ve Musa Keleş, Hasan Tapan, Seyit Ali Aydoğmuş ve Özgür Durmuş’un  imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önergede İstanbul'un büyük dünya metropolleri arasında yer alan bir şehir olduğuna vurgu yapılmış buna rağmen bu metropoller arasında park ve bahçe sayısı bakımından en az sayıya sahip bir şehir olduğu vurgulanmıştı. O dönem İstanbul Mimarlar Odası'nın açıklamaları hatırlatılarak İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının neredeyse 1 metrekareye düştüğü ifade edilerek, yeşil alanların arttırılması yönünde 'Çılgın Projeler' geliştirilmesi gerektiği dile getirilmişti.

“İSTANBUL YEŞİL ALANLAR KONUSUNDA DÜNYANIN ÇOK GERİSİNDE”

Dünyanın büyük şehirlerinin İstanbul’a fark attığı belirtilen önergede 'Gökdelenleriyle ünlü New York’ta kişi başına düşen yeşil alan 27 metrekare. Viyana’da kişi başına 60, Amsterdam’da 45, Londra’da 27, Singapur’da 46, Madrid’de 14, Şanghay’da 18, Pekin’de 88 metrekare düşüyor. En yüksek oransa kişi başına 90 metrekare yeşil alanla Stockholm’de. Londra’da 2015’te 300 gönüllü, kentteki ağaçları sayarak bunların tuttuğu karbondioksit ve engel oldukları hava kirliliğinin kente kattığı maddi değeri araştırdı. Buna göre park, sokak ve bahçelerdeki 8 milyon ağacın kente katkısı tam 6.1 milyar sterlin! (24 milyar lira). Araştırmaya göre Londra’nın ağaçları her yıl 2 milyon 367 bin ton karbon tutuyor, fırtına ve yağmur sularını hafifleterek her yıl 2.8 milyon sterlinlik katkı sağlıyor. İstanbul da adeta bir beton çöle benzemekte ve bu durumdan çıkabilmesi için acilen bir şeyler yapılması lazım. Bu konuda dünyadaki örneklere baktığımızda bizim şehirimizden kat ve kat daha yeşil olmalarına rağmen bir çok şehir parklarını ve bahçelerine daha da artırmak için yaratıcılıklarını da kullanıyorlar' denilmişti.

100%x

'DÜNYADAKİ ÖRNEKLER BAZ ALINARAK ÇOK SAYIDA PROJE GELİŞTİRİLEBİLİR'

Önergede ayrıca şu ifadelere yer verilmişti; Mesela kişi başına 46 metrekare yeşil alana sahip Singapur, "Gardens by the Bay" adında bir parkla şehirine nefes alabilecek 1.010.000 metrekare yeni bir alan kazandırdı. Singapur kenti bunu "Bahçe Şehir'den" "Bahçe içindeki Şehir" dönüşme stratejisinin bir parçası dahilinde görmektedir. Yani şehirini daha da yeşil yapmak için bir stratejik plana sahip.  Peki İstanbul'un birakın bir "Bahçe Şehrini" bir "Bahçe içersindeki Şehire" dönüştürmeye,  sadece Çevre ve Şehircilik bakanlığın temel azami seviye olarak koyduğu kişibaşina 15 metrekareye ulaşmak için bir stratejik planı var mı? Şehirlerinyaratıcılıkla nasıl daha yeşil yapılacağı konusunda dünyada en başaralı örneklerden şüphesiz Seoul şehri. "Culture Depot Base" bir eski petrol depolama alanı bir kültür parka dönüştürülerek gelçekleştirilen bir park projesi. 10,9 km uzunluğunda "Cheonggyecheon" adında bir nehir ve park eski bir otobanı yıkarak Şehire kazandırılabilmiştir. "Seoullo 7017" adında başka bir park projesi de 1970'lı yılardan kalan ayaklı bir otoban üst geçitin dönüşümüyle gerçekleşmiştir. "Gangchon Tren Parkı" da Seoul'dan başka başaralı bir örnek, eski bir tren hattı bisiklet parkı haline getirildi. Planlama aşamasında olan "Ecorium" 131 dönüm büyüklüğünde şehirin toptancı pazarının çatısının üstüne kurulacak olan halka açık bir park.

100%x

'ATIL KALMIŞ LİMANLAR, YERALTI METRO İSTASYONLARI, HAVA ALANLARI PARKLARA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR'

Paris "Coulée verte René-Dumont" yada "Promenade plantée" adında 4,7 km uzunluğunda artık kullanılmayan bir havaray hattını bir ayaklı şehir parkına dönüştürerek yeşil alanlarını artırmak için yaratıcı bır çözüm örneğini ortaya koyabildi. New York kişibaşına düşen 27 metrekareye sahip olmasına rağmen yaratıcı yöntemlerle parklarını artırmaya çalışan bir başka bir kent. Bunun başlıca önergeyi "High Line" adındaki 2,33 km uzunluğundaki eski bir havaray metro hattı yeşil bir parka dönüştürülmesi. New York'dan henüz gelçekleştirlmemiş ama planlanmış başka bir örnek "Lowline" ya da "Delancey Underground" adında artık kullanılmayan bir metro istasyonu dünyanın ilk yeraltı parkına dönüştürülecek. Chicago şehri de New York ve Paris'i örnek alarak "Bloomingdale hattı" adında 4,3 km uzunluğundaki eski havarayğ yeşil bir parka dönüştürdü. Avustralya Sydney şehirinin liman bölgesinde "Barangaroo Reserve" adında bir alanı yeşilendirerek kentlerine 220.000 metrekare bir park kazandırmayı başardı Sydney Belediyesi. İsveç'de de Stockholm 'da şehirin “Klarastaden” adında ki projeyle binaların çatılardaki alanlarını parka dönüştürüp köprülerle birbirine bağlamayı tartışıyorlar.

'İSTANBUL'DA YEŞİL ALANLARI ARTTIRACAK 'ÇILGIN PROJELERİN' DEVAMINI DİLİYORUM

İBB'nin yeşil alanlar konusundaki çalışmalarını  beğeni ile izlediklerini belirten İBB önceki dönem Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, 'Ülkemizde şüphesiz bu konuda en başarılı örnek Eskişehir. Porsuk çayının dönüşümü Eskişehir'i çağdaş bir Avrupa kentine dönüştürdü. Bu İstanbul'da pis kokan dereler için de bir model olabilceğini düşünerek dönemin belediye başkanına öneride bulunmuştuk. O dönem önerilerimiz dikkate alınmadı. Şu an Sayın İmamoğlu'nun bu projeleri başlatması bizim için gerçekten çok anlamlı. Şehre değer katacak, şehirde yaşayan insanlara nefes aldıracak, yaşam kalitesini arttıracak projelerin hayata geçmesi gerçekten çok güzel. İstanbul'u adeta çekim merkezi haline getirecek projelerin hayata geçmesi sürecine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.  Böyle Çılgın Projelerin devamını diliyorum' dedi.  FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183