Öne Çıkanlar haberdesiniz Son dakika Kelamdan Kaleme Ertuğrul Bodur Erdoğan

Bu haber kez okundu.

‘Evimin altında yatır var’ sözü gerçek oldu

450 yıllık geçmişi olan 'Seyyit Hacı Pervane Dede Hazretleri Türbesi'nin üzerinde apartman yer alıyor. Girişine üzerinde adı yazılan tabela bulunan 'Seyyit Hacı Pervana Dede Hazretleri' türbesinin girişi ise, iş yeri görünümünde. Binanın girişindeki dükkândan alt kata inildiğinde karşınıza türbe çıkıyor. Vatandaş ziyaret ederek duasını yapıyor.

 

Biz de sizler için türbenin hikâyesini araştırarak binada yaşayanların ve vatandaşların görüşlerini aldık.

EVİMİ DE ARABAMI DA ALDIM

Türbenin bulunduğu binada yaşayan Emrullah Şenel  “2014 yılından beri bu binada oturmaktayım. Allah’a şükür ben buraya geldiğimden beri evimi de arabamı da aldım. Komşularımızın da rahatsızlık duyduğunu düşünmüyorum. Zaten rahatsız olsak oturmazdık sanırım” diye konuştu.

ESKİDEN BAHÇE İÇİNDE BİR YERDİ

 “Seyid Hacı Pervane türbesi korunarak buraya bina yapıldı”  diyen başka bir esnaf şöyle konuştu: “O dönemin başkanı ruhsat vermiş. Müteahhitliğini de Metin Karakaş yapmış. Bir ara bu binayı yıkmaya kalktılar. Çok uğraştılar ama yıkılmadı. Daha sonra türbenin üst katında lokanta vardı. Şikayetlerden sonra orayı yıkarak bu şekilde açık hale getirdiler. Eskiden bahçeli bir yerdi burası. Tek katlı bir ev vardı. Ve türbe bahçenin içindeydi. 1999 yılında temeli atılmış. 2006- 2007 de inşaat biterek insanlar oturmaya başladı. Şuan 12 hane oturuyor. Dükkanlar ile birlikte 5 kat ediyor.

ELEKTRİK TESİSATI VE DEKORU ESNAFTAN

Türbenin yanında mobilya dükkânı bulunan Hüseyin Yaman, “Seyit Hacı Pervane Türbesi'nin elektrik tesisatını ve dekorunu ben yaptırdım. Seyit Hacı Pervane Hazretleri, bin 800'lü yıllarda Mevlâna dedesi Allah insanı. Buraya ruhsat vermişler buraya bina yapılması için. Daha sonra türbenin üzerine apartman yapmışlar. Ben türbenin üzerinde apartmanın olmasına karşıyım tabi ki. Normal 'de türbenin üzerine apartman yapılmaması lazım. Ziyaretçileri geliyor iyi bir Allah insanı olduğu için, Mevlâna dedesi olduğu için. Halk sevdiği için türbeye geliyor" diye konuştu.

VATANDAŞLAR ŞAŞKIN

Vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını dile getirerek. “Biz şimdi kendi kendimize diyoruz ki ‘nasıl duruyor bu bina ayakta? Çünkü genellikle türbeleri koruma altına alıyorlar. Bu binayı bunun üzerine nasıl yapmışlar, nasıl duruyor anlamadık” dediler.

SEYYİT HACI PERVANE TÜRBESİ’NİN GEÇMİŞİ

Seyyit Hacı Pervane Türbesi, 450 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Burada daha önce Mevlevi tekkesi olduğu bilinmektedir. Hacı Pervane Hazretleri bu tekkenin önemli muhiplerinden birisidir. Kendisi vefat ettikten sonra, türbesi buraya inşa edilmiş. 1925 yılında Mevlevi tekkesi yıkılır, 2006 yılında ise buraya türbe üzerine bina inşa edilir. Türbenin şuan ki bakımı ve temizliği belediye tarafından yapılmaktadır.

EDİTÖRÜN NOTU

‘Hani hep deriz ya evimin altında yatır var. Manevi yönden huzurluyum. Bir güç beni koruyor.’ Silivri de bulunan Seyyit Hacı Pervane Dede Türbesi’ni ilk gördüğümde şaşkınlığımı gizleyemedim. Birden ninelerimizin dediği “evimin altında yatır var” sözü aklıma geldi. Ben bu binada oturur muydum bir an düşündüm. Sanırım oturamazdım. Maneviyatı yüksek ve inançlı biri olduğumdan sanırım türbenin üzerinde yaşamak beni rahatsız ederdi. Ne müzik açabilirdim ne de kahkahalarla gülebilirdim. Dedeyi rahatsız mı ediyorum diyerek uykularımı kaçırırdım. Sanırım her binaya giriş çıkışımda da Fatiha okurdum. Din adamı değilim ama bana göre türbenin üzerine bina yapılması caiz değildir. En azından benim maneviyatıma aykırı..”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183