Öne Çıkanlar kartal kent yaşam Haber belediye sıcak gelişme

Bu haber kez okundu.

Depremin yaraları bilimle sarılıyor

6 Şubat 2023 tarihinde sabaha karşı 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem, resmi kayıtlara göre 50 bin 783 vatandaşımız hayatını kaybetti. Felaket sonrasında bölgeye yardım yağdı ancak maddi yardımların ötesinde sosyolojik ve psikolojik olarak ortaya çıkan büyük tahribat için de çözümler aranmaya, projeler üretilmeye devam ediliyor.

BİLİMİN IŞIĞI KARANLIĞI AYDINLATTI

Küçükçekmece, örnek bir projeye imza atarak karanlığa boğulan deprem bölgesini bilimin ışığıyla ayağa kaldırmak için kolları sıvadı.

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Eylül 2023 tarihinde ilçemizde ilk kez düzenlenmesi planlanan TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programına başvuru için TÜBİTAK Projeleri İlçe Koordinatörü Uzman Leyla Arattan koordinasyonunda farklı kademe ve farklı okullardan gönüllü ve bilimsel proje ile yarışmalarda tecrübe kazanmış, proje eğitimleri bulunan Küçükçekmeceli öğretmenlerden oluşan 40 kişilik uzman bir ekip oluşturuldu.

Bilim Şenliği için projenin ana gövdesi, atölye ve etkinlikleri yazılırken 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketinin ardından TÜBİTAK 4007 kapsamında afet bölgesi için “Bilim Her Yerde” özel çağrısının açıklanması ile oluşturulan bu alt yapı “Küçükçekmece’den Pazarcık’a Bilim Köprüsü” projesine dönüştürülme kararı alındı.

3 - 10 Mart 2023 tarihlerinde proje ekibi için görev dağılımı yapılmış, ekip toplantıları ile örnek 4007 proje örnekleri incelenmiş, depremden en fazla etkilenen bu bölge için fayda sağlayacak, kurulumu ve uygulaması kolay atölye başlıkları belirlenmiş alanlarında uzmanlaşmış öğretmenlerden oluşan ekiplerle istişareler yapılarak atölye ve etkinlikler son haline getirildi.

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri ve Destekleme Programı kapsamında deprem bölgesi için “Bilim Her Yerde” çağrısı cerçevesinde kısa sürede tüm Türkiye’den çok sayıda başvuru yapıldı ve tüm Türkiye‘den 37 proje desteklenmeye hak kazandı. Bunlardan bir tanesi de Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına yapılan ve hibe almaya hak kazanan başvuru oldu.

AMAÇ BİLİM KÜLTÜRÜNÜN KAZANDIRILMASI

TÜBİTAK 4007 kapsamında yazılan “Küçükçekmece’den Pazarcık’a Bilim Köprüsü” projemizin amacı; deprem felaketinden doğrudan etkilenen bir bölgede fiziki imkanların yetersiz olduğu bir durumda gerçekleştirilen uygulamalı etkinlikler ile bilim kültürünün oluşturulması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması, hem bölge halkı hem de tüm toplumun yaşama uyum sürecinde motivasyon sağlanmasıdır.

HERKESE ULAŞILDI, MİLLİ BİLİNÇ VE DAYANIŞMA RUHU PERÇİNLENDİ

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok’un süreçteki tam desteği ve katılımıyla 4-5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş Pazarcık’ta üç farklı lokasyonda gerçekleştirdiğimiz bu projemiz hem hazırlık sürecimizde hem de uygulaması sırasında ve sonrasındaki etkileşime bakıldığında bu amacını fazlasıyla gerçekleştirmiştir. İlçemizde proje ekibine çalıştıkları okullarda öğretmen, öğrenci ve veli ile atölye malzemelerinin paketlenmesi, proje sosyal medya hesaplarında ve okulların sosyal medya hesaplarında proje ile ilgili paylaşımlara sağlanan destek proje ekibinin bölgedeki etkileşimini artırdı. Çocuklarda, gençlerde ve toplumda empati kurma, toplum yararına fayda sağlama, birlikte iş yapma, milli bilinç, yardımlaşma gibi birçok değerin gelişmesine katkı sağlandı. Ayıca 3 gün boyunca sahada olan ekibe Pazarcık Kaymakamlığı, Pazarcık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Polis, Jandarma ve bölge halkının sağladığı destek, gösterdiği yakın ilgi, projenin hem bölge halkı hem bölge öğrenciler için normal yaşama geçiş sürecinde motivasyon sağlama amacını ulaştığını gösteren detaylardan.

“Küçükçekmece’den Pazarcık’a Bilim Köprüsü” projesi; 20 atölye çalışması, 6 bilimsel etkinlik, 4 bilimsel söyleşiyle dolu dolu 3 günde gerçekleştirilen bir proje oldu. Mikro Dünyaya Geçiş, Vücudum 4 D, Bubble Shapes, Mangala, Şifreleri Çözüyorum, Enerjini Ortaya Koy, İzolego, Sevgi Bilekliği, Kutumda Saklı gibi birçok atölye ile Özel eğitim öğrencileri de dahil olmak üzere birçok çocukla birebir buluşma imkanı sağlandı.

BİLİM, SANAT VE EĞLENCE İÇ İÇE GEÇTİ

21. yy  becerileri kapsamında saha çalışmaları olarak spor etkinlikleri, bilimsel içerikli yarışmalar, sanat etkinlikleri, gözlem, bilimsel oyunlar yoluyla aktaran etkinlikler yapıldı, çocuklar ve gençler bilim kahramanlarından hikayeler dinledi, uçurtma yapıp uçurdu, kuantum müziği etkinliklerine katıldılar, bilimsel resim sergisi gezdiler, planetaryum ile uzayı keşfedip, teleskop ile gökyüzünü gündüz ve gece gözlemlediler. Böylece üç gün boyunca yaşadıkları ortamdan uzaklaşarak bambaşka bir hava soluma imkanı elde ettiler.

YAŞAMA UYUM SAĞLANDI

Alanında uzman atölye lideleri rehberliğinde bölgedeki öğrenciler hayatlarının her noktasında işlerine uygulanabilecek bilgileri yaparak-yaşarayak, işbirlikçi öğrenme yaklaşımı ile tecrübe etti. Mayıs ayında okullara devam zorunluluğu olmadığı için öğrenci sayısının giderek azaldığı bir zamanda projemize 3500 civarında öğrencinin sabahtan akşama büyük bir istek ve coşkuyla katılım sağlamış olması, anaokulundan liseye öğrencilerimizde zorlu ve göçebe yaşam koşullarına rağmen bilimsel bilgiye ve bilim insanına olumlu bir bakış açısı kazandırılmasına, bilimsel düşünme becerilerinin geliştirilmesine, öğrencilerin ve toplumun yaşama uyum süreçlerinin desteklenmesine katkı sağlandı.

2023 EĞİTİM VİZYONUNA YAKIŞIR UYGULAMALAR

Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesinden 4 Akademisyenin gerçekleştirdiği sunumlar ile farklı yaş gruplarından bilim insanı ya da akademisyen olmayı isteyen öğrenciler arasından sağlanan etkileşim de 2023 Eğitim Vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak.

Yaşanan her türlü olumsuzluğa rağmen bölgedeki öğrenciler ile öğretmenlerin koşulların normalleşmesi için gösterdikleri çaba dikkat çekti. Bu nedenle bu tür projelerle bölgede yapılan faaliyetlerin kısa vadede bölgedeki eğitim faaliyeterine ciddi destek sağlayacağı, uzun vadede ise öğrencilerin sosyal gelişimini arttıracağı, problemlerle baş etme becerilerini geliştireceği görüldü. TÜBİTAK Denetim Uzmanları tarafından proje için hazırlanan gözlem raporları ise gurur verici oldu. Küçükçekmece ilçesinin ilk kez başardığı bu TÜBİTAK 4007 Projesi önümüzdeki yıl ilçede yapılması planan yeni bir projenin de zeminini hazırlandı. Serkan Horuz/KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183