Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

CHP’li gençler: 44 kişiye 1 yatak

Basın açıklaması CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın önderliğinde gerçekleştirildi.  Aydın,  temel hakların başında gelen barınma hakkını karşılayamayan bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu belirterek Üniversiteyi kazanan gençlerin bunun mutluluğunu yaşayamadan ve eğitim hayatları başlamadan KYK yurtlarının yetersizliği, özel yurtların pahalılığı ve fahiş ev kiraları ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

1 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİYE 25 BİN KAPASİTE

16 milyon yurttaşın yaşadığı, bir milyonu aşkın üniversite öğrencisi bulunan İstanbul’da KYK yurtlarının yatak kapasitesi sadece 25 bin olduğunu hatırlatan Aydın, “Sayının daha iyi anlaşılması açısından örnek vermek gerekirse toplam kent nüfusu bir milyonun altında olan Erzurum’da KYK yurtlarının yatak sayısı 20 bin iken Eskişehir’de 10 bin dolayında. İstanbul’da bir KYK yurdunun tek bir yatağına yaklaşık 44 öğrenci düşmekte.”

“İKTİDAR CEMAAT YURTLARINA MECBUR BIRAKMAKTIR”

Son on yılda İstanbul’daki öğrenci sayısının yaklaşık beş katına çıktığını vurgulayan Aydın, “KYK yurtlarının sayısı iki katına dahi çıkmamış ya da çıkartılmak istenmemiştir. Ancak aynı on yıllık süreçte ise AKP’ye yakınlığıyla bilinen İlim Yayma Vakfı, Türgev, Ensar Vakfı gibi cemaat ve tarikat yurtları ile özel yurtların sayısı ise üç katına çıkmıştır. Açıkça gözükmektedir ki iktidarın yurt politikası, KYK yurtları ile barınma sorununu çözmek yerine, yurt yapmayarak üniversiteli arkadaşlarımızı tarikat, cemaat yurtlarına mecbur bırakmaktır. Bizler bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz.” dedi.

“TESELLİLERE MECBUR BIRAKAN BU DÜZENİ MUTLAKA DEĞİŞTİRECEĞİZ”

KYK yurduna yerleşebilen öğrencilerin durumunu ele alan Aydın, “ Yurt ücretleri 250 ila 500 lira arasında değişmekte ve KYK’den aldıkları burs ya da kredi miktarı ise 2021 yılı için 650 “liracık” olarak belirlendi. Düşünün, aldığı bu paranın yarısından fazlasını yurda veren öğrenci arkadaşlarımız kalan parayla hangi gereksinimlerini karşılayabilirler ? Dostlarımız hem aldıkları dönem gereksinimlerini karşılamayan kredilerle geçinmekle uğraşıp, hem de mezun olduklarında işsizlikle karşı karşıya kalmışken, Üstüne bir de KYK kredilerini faiziyle ödemek zorunda bırakılıyorlar. Yine burada gördüğünüz 44 arkadaşımızdan 20'ye yakını mezun olduktan sonra iş bulamayacakken, yaklaşık 10 tanesi de mezun oldukları alanlarla ilgili iş bulamamakla yüzleşecek. Ayrıca KYK yurtlarının odaları ve genel olarak yaşam alanları da çoğunlukla kötü durumda. Sözün özü şu ki, KYK yurtlarına yerleşebilen arkadaşlarımız da birçok sorunla karşılaşıyorlar; ancak en azından yurda yerleşmeleri onlar açısından bir teselli oluyor. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz, bizler, arkadaşlarımızın tesellilere mecbur bırakıldıkları bu düzeni mutlaka değiştireceğiz.

“ÜNİVERSİTEYİ KAZANMAK BARINACAK YER BULMAKTAN DAHA KOLAY”

Birçok öğrencinin ise çözümü bir eve kiraya çıkmakta aradığını aktaran Aydın “Ne yazık ki özellikle ekonomik krizinde etkisiyle ev kiralarında yükseliş oldukça artmış durumda, ayrıca öğrenciyi gelir kapısı olarak düşünen ev sahipleri de kiraları daha da yükselttiler. Üstelik aynı ev sahipleri, eşleri dostlarıyla anlaşarak kendilerini birer emlakçı gibi göstererek ev kiralayan öğrencilerden ‘komisyon’ alma derdinde… Ancak iktidar her konuda olduğu gibi bu konuda da herhangi bir adım atabilmiş değil. Öğrencilerin tuttuğu evler ise rutubet içerisinde, havanın dahi zor alındığı, güneş görmeyen evlerden bahsediyoruz. Anlayacağınız uzun emekler sonucu üniversiteyi kazanmak, yurt bulmaktan, barınacak yer bulmaktan daha kolay.” dedi.

İBB TARİHİNDE İLK KEZ ÜÇ YENİ KIZ YURDU AÇTI”

“Bugün iktidar olmasak da bu soruna çözüm üretebilmek adına İstanbul Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, tüm yerel yönetimlerimiz yurtlar ve öğrenci bursları noktasında elinden gelen desteği vermektedir.” diyen Aydın, “Örnek vermek gerekirse yılda 30 bini aşkın üniversite öğrencisine burs veren İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, tarihinde ilk kez bu yılın başında üç yeni kız yurdu açtı. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, yaşanan yurt sıkıntısına istinaden gelecek yılın Eylül ayına kadar 5 bin öğrenci kapasiteli yurtların açılacağının da müjdesini verdi.” ifadelerini kullandı.

“BARINMA SORUNUNU 1 YIL İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ”

Bu şartlar altında üniversite kazanan birçok arkadaşımız, üniversitelerini ya bırakmayı ya da dondurmayı düşündüğünü belirten Aydın açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu noktada tüm üniversiteli arkadaşlarımıza bizlerin umut olması gerektiğinin farkındayız. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkça dile getirdiği gibi, yarın iktidarız ve iktidar olduğumuzda, öğrenci arkadaşlarımızın barınma sorununu 1 yıl içinde çözeceğiz. Genç arkadaşlarım; dişinizi sıkın 1 yıl göz açıp kapayıncaya kadar geçer. 1 gün dahi yepyeni bir Türkiye'ye uyanmanız, umutlarınıza yeniden sarılmanız, geleceğe dair parlak hayaller kurabilmeniz için yeterli. Ancak bizi bu sokaklarda yatıranları, bizim vergilerimizi 3-5 inşaat çetesine teslim edip üzerine bir de "elinize dizinize dursun" diyenleri, biz 1 ömür affetmeyeceğiz. Ülkemizin geleceği olan üniversiteli arkadaşlarımızı cemaatlerin, yandaşların yurtlarına ya da pahalı özel yurtlara mecbur bırakmayacağız. Yeterli ve insani koşullarda KYK yurtlarını, Türkiye’nin aydınlık geleceğiyle beraber inşa edeceğiz.” KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183