Öne Çıkanlar Don Ve Buzlanma İNSANI İMAMOĞLU: KÜÇÜKÇEKMECE METRO HATLARININ MERKEZİNDE OLACAK Sultangazi Belediye Başkanı Dursun Liseli Gençlerin Mezuniyet Mutluluğuna Ortak Oluyor Yalçın Akdoğan

Bu haber kez okundu.

“Başaramamak için hiçbir sebebim yok”

İşadamı Hüseyin Sönmez tarafından 1995 yılında Sarıyer Maslak Atatürk Sanayi Sitesi’nde kurulan, 14 yıldır Basın Ekspres Yolu’nda İkitelli Bahariye Caddesi’nde faaliyet gösteren Sönmez Kompresör’de ikinci nesil iş başı yaptı. Basınçlı endüstriyel kompresör makineleri sektörünün pazar lideri Ekomak’ın,  lider distribütörü olan Sönmez Kompresör’e kadın eli değdi. Şirketin kurucusu olan Hüseyin Sönmez’in kızı Ceren Sönmez eğitimini tamamlayarak iş hayatına adım attı.

Sektördeki 24 yıllık tecrübesi ve profesyonel kadrosuyla faaliyet gösteren şirketin başlıca alanları kompresör, vidalı kompresör, pistonlu kompresör, kumlama makinalarıdır.  Ayrıca kumlama kabinleri, kumlama kazanları, kumlama nozulları, hava kurutucuları, hava tankları üreten Dünya devi firmaların ithalatını ve ihracatını yapmaktalar. Ailenin bir diğer şirketi EKS Kompresör ise şuanda 60 ülkeye ihracat yapmaya başlamış durumda.

Baba Hüseyin Sönmez’in Türkiye pazarında başaramadığı hedefi kalmamış. Ekomak markası kompresör sektöründe rakipsiz denilebilecek bir paya sahip. Sönmez Kompresör ise Ekomak bayileri arasında 11 yıldır satış ve pazarlamada birinciliğini muhafaza ediyor.

İkinci nesil yönetici Ceren Sönmez’in hayali ise EKS Kompresör ile dünya pazarında da iddialı bir konuma gelmek.  Sönmez aslında tekstil moda tasarımı üzerine eğitim alarak okulunu tamamlamış. Aile şirketinin yönetimine gelme düşüncesi ise ailenin başına gelen üzüntü verici bir hadise sonrasında verdiği bir karar olmuş. Hikayesini Ceren Sönmez’in kendisinden dinleyelim:

“OKUL ÜÇÜNCÜSÜ OLARAK MEZUN OLDUM”

“ Sivaslı ve Sarıyerli bir ailenin kızı olarak 1999 yılında doğdum. Ailemin ikinci çocuğuyum. Üniversite öncesi tüm okul hayatım Sarıyer Doğa Koleji’nde geçti. Üniversiteyi Beykent Üniversitesi’nde moda tasarım bölümünde okudum. Okul üçüncüsü olarak mezun oldum.   Üniversiteyi 2021 yılında bitirdim. Bitirmem itibari ile Sönmez Kompresör’de iş hayatıma başlamaya karar verdim. Ufak ufak yetişmeye başladım diyebilirim aslında. Önce finans, sonra satış pazarlama birimiyle beraber ithalat ihracat kısmında ağırlıklı yer alacağım.

“AİLEMİZ BÜYÜK BİR ACI YAŞADI”

Tekstil sektöründe çalışmak için moda tasarım eğitimi aldım. Fakat 2018 yılında ailemiz büyük bir acı yaşadı. Ağabeyim Cevahir’i evimizin yakınlarında geçirdiği trafik kazasında kaybettik. Daha önce babamın yanında bu işin başında ağabeyim vardı. Bu şirkette onun da emeği ve izleri var. Yaşadığımız acı sonrasında eğitim aldığım mesleğim yerine aile şirketimizde çalışmayı düşünmeye başlamıştım. Bir gün babama ‘Seninle konuşabilir miyiz?’ diyerek ağabeyimin yerine aile şirketimizde sorumluluğu devir almak istediğimi söyledim. ‘Ağabeyimin yerini dolduracağım.’ dedim.

Aile, trafik kazasında kaybettikleri fertleri Cevahir Sönmez anısına cevahirsonmez.com adlı bir web sitesi kurarak fotoğraflarını sevenleri ile paylaşmış

İş kadını olarak pek bir iş hayatım yok. Yeni başladım. İlk günlerde babamla beraber bir kaç iş toplantısında yer almıştım. Çok zevkli gelmişti. İş hayatının güzel olduğunu düşündüm. İnsanın bir ürününü tanıtması, pazarlaması, satması ve emeğinin karşısında kendisinin para kazanması büyük keyif verdi. Güzel bir duyguydu. İş hayatım böyle başladı.

“11 YILDIR TÜRKİYE ŞAMPİYONU BİR FİRMAYIZ”

Sönmez Kompresör babamın 1995 yılında kurmuş olduğu bir şirket. Kompresör sektöründe Türkiye’de Ekomak Kompresör’ün Türkiye Genel Distribütörlüğünü yapıp, sektöründe ihracat ve satış birinciliğini son 11 yıldır bırakmayan Türkiye şampiyonu bir firmayız. Ekomak markamızın pazar payı 70 seviyesindedir. İç piyasada markamız rakipsiz durumda diyebilirim. Makinalarımız iç parçaları ithal, dış parçaları yerli olan,  montajını Türkiye’de yaptığımız ürünlerdir.

“BEN DE İHRACATTA GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUM”

Firma çeyrek asırlık bir firma. Firmadaki hayallerimiz daha da büyümek. Ekomak markası ve Sönmez Kompresör  olarak biz  Türkiye’de gelebileceğimiz en iyi noktaya geldik. Buradan ilerisi yok aslında.  Markanın pazarda bizimde markanın bayileri arasındaki yerlerimizi korumak dışında yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Artık dış piyasaya hizmet sunmaya başladık. Sönmez Kompresör çatısı altında EKS Kompresör diye bir şirketimiz daha var. Bu şirketimiz 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. İkinci nesil olarak babamdan bayrağı bu alanda devir alacağım. İşimizle ilgili babam Hüseyin Sönmez’den aldığım eğitimin yanı sıra iyi seviyede yabancı dilim var. Küresel ticaretin gereklerini yerine getirebilecek bakış açısına ve özgüvene sahibim. Babamın yurtiçinde kırdığı satış ve pazarlama rekorlarını ben de ihracatta gerçekleştirmek istiyorum.  Başaramamak için hiçbir sebebim yok.

“KARDEŞİM CEYHUN’U DA YETİŞTİRMEK İSTİYORUM”

Aile şirketini yönetmeye geldim. Ardımdan gelecek olan 14 yaşında bir kardeşim var. İşimizi yurt dışı pazarından geliştirdikten sonra kardeşim Ceyhun’u da ben yetiştirmek istiyorum. İki kardeş olarak daha iyi şartlarda çalışabilme hayalim var.

“AİLE DE VE ŞİRKETTE HEP BU HALİYLE YAŞAYACAK”

Cevahir Sönmez çok sevdiğim ağabeyim. Her şeyimizi paylaşıyorduk. Hep onun gibi olmak istiyordum. Sadece şirkette babamın yanındaki rolü değil, sosyal hayatına da özenirdim. Çok özverili biriydi. Şimdi onun yerine geçmek onun sorumluluklarını üstlenmek nasip oldu. Cevahir Sönmez; sadece evimizde, iş yerimizde değil,  hayatımızın her alanında manevi anlamda bizimle birlikte yaşıyor. Aile de ve şirkette hep bu haliyle yaşayacak. SÜMEYRA DUĞAN / KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183