Öne Çıkanlar ezgi dış cephe boyamaları yan fülüt bulut halay

Bu haber kez okundu.

Serhat iller 7.nci kez Maltepe'de buluştu

Serhat illeri Kars-Ardahan-Iğdır’ın 7. Kültür ve Turizm Tanıtım Günleri Maltepe Etkinlik Alanı’nda 5 günlük dolu dolu bir festivalle gerçekleştirildi. Üç ilin kültürü sanatı ve lezzetleri, yerli yabancı tüm katılımcıları büyülerken organizatör federasyonların onursal başkanı Özdemir Polat, başkanlar Oruç Oymak, Gürsel İlgüz ve A. Hadi Akmugan önemli açıklamalarda bulundular.

YARIM MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLANDI

7. Kars-Ardahan-Iğdır (KAI) Kültür ve Turizm Tanıtım Günleri, İstanbul Maltepe Etkinlik Alanı’nda 5 gün süreyle ve dolu dolu bir programla gerçekleştirildi. 400 bini geçen ziyaretçiyi ağırlayan tanıtım günlerinde üç ilin tüm yöresel değerleri ve ürünleri sergilendi. Tanıtım günlerinde yazarlar kitaplarını, ozanlar türkülerini, gıda üreticileri yöresel lezzetlerini, kadın üreticiler el emeklerini görücüye çıkardı. Özellikle doğal lezzetler yerli ve yabancı tüm katılımcıların en çok tercih ettiği ürünlerin başında gelirken, dernekler ve sivil toplum kuruluşları da yaptıkları faaliyetler ve çalışmalarını tanıtma fırsatı yakaladı.

KONUŞMACILAR, SAHNEDEN BİRLİK MESAJLARI VERDİLER

Sahne kurulan etkinlik alanında organizatörler ve kanaat önderleri konuşmalar yaparken, halk ozanları türküleriyle, folklor ekipleri de gösterileriyle soğuk havada içleri ısıttı. Tanıtım günlerini düzenleyen dernek ve federasyon başkanları gelecek yılki tanıtım günlerinin Yenikapı’da olması konusunda hemfikir oldular ve yerel yönetimlere bu yönde bir talepte bulundular.

Etkinliğin son gününde sahneye çıkacak son isim olan Yudum, Taksim İstiklal Caddesi’nde meydana gelen terör saldırısı nedeniyle konserini iptal etti.

Tanıtım günlerinde İstanbul’un milletvekilleri, önemli ilçelerinin belediye başkanları, organizasyonun gerçekleşmesinde ciddi emekleri olan dernek ve federasyon başkanları gazetemize özel duygu ve düşüncelerini anlattı.

TEKİN: HER YIL KATILIM ARTIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri’ne katılarak şunları söyledi; “İstisnasız her yıl katılıyorum. İstanbul, çok büyük bir şehir, insanların kolay kolay buluşma yerleri olmuyor. İnsanlar ancak bu organizasyonlarla bir araya gelebiliyorlar. Bu organizasyonları yapanlara çok teşekkür ediyorum ve aynı zamanda da bizim bölgemizin tanıtımında da ciddi bir avantaj oluyor. Coğrafi yönden çok önemli, çok değerli yerler her ne kadar uzak doğu gibi gözükse de çok keyifli yerlerdir. Her geçen yıl katılım artıyor bence çok da keyifli oluyor.” Dedi.

BOZKURT: ÜÇ İLİN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ ÇOK KIYMETLİ

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, üç ilin uzun yıllardır birliğini bozmadığını ifade ederek şunları söyledi;

“Kars-Ardahan-Iğdır’ın kültürünün tanıtılması Türkiye’ye anlatılması özellikle bu içinde bulunduğumuz süreçte çok önemli. Biz birbirini ayrıştıran değil birleştiren bir toplumuz, Kars-Ardahan-Iğdır dememizin altında da bu yatıyor. Ayrı ayrı değil yine birleştirerek söylüyoruz ismini. İşte bu çok değerli bir şey, bugün ayrışma üzerinden siyaset yapan siyasetçilerin bunu çok iyi irdelemesi lazım. Demek ki kültürel ve sosyolojik olarak hala birbirinden kopmama eğilimi var ve bu o bölgedeki insanların birlikte hareket etmeye ne kadar önem verdiğinin de bir sonucu.

30 yıl olmuş birbirlerinden ayrılalı hala birlikte hareket ediyor olmaları çok değerli. Bizim kökenimizde hiç kimse birbirini inancından, siyasi düşüncesinden dolayı ayırmaz. Ben böyle bir kavga da hatırlamıyorum. Kars-Ardahan-Iğdır insanlarının duruşu, hem Türkiye’nin Kuzeydoğusundaki o sağlam sınırın hem de birlik beraberliğin nişanesidir.

KÖKEN: ÇOĞU İL BÖYLE BİR PROGRAM YAPAMAZ

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, tanıtım günlerindeki duygu ve düşüncelerini paylaşarak, “Mümkün olduğunca tanıtım günlerini takip ediyorum. Burada 5. Programım özellikle üçünüzün bir arada yapıyor olması çok güzel bir şey. Çoğu il bir arada böyle bir program yapamaz. Bu birliktelik bir kere kendine has ve takdire şayan. Buna daha çok ihtiyacımız var, birlikteliğiniz devam etsin. İstanbul’da her yıl bu etkinliklerle sizleri görmek isteriz. 2010’lu yıllarda Erzurum genel sekreterliği yaptım 3 ile de gittim ve yakın zamanda tekrar Kars’a gideceğim, bunun için de sabırsızlanıyorum.” Dedi.

ÇEBİ: BU ETKİNLİKLER MİRAS BIRAKMA VE HASRET GİDERME YERLERİDİR

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, gazetemize özel değerlendirmeler yaparak, “Kars-Ardahan-Iğdır’ı ben de yakından tanıyorum. Örflerini, adetlerini, yemek kültürünü, kıyafet kültürünü biliyorum. Bu tanıtım günleri birkaç şeyi öne çıkarıyor. Birincisi kültürlerin nesillerden nesillere taşınabilmesi onlara öğretilebilmesi ve kendi kültürümüzü sonsuza dek yaşatılması, bir diğeri ise İstanbul’da yaşayan insanlar memleketlerine gidememişlerse tanıtım günlerine gelerek kendi memleketlerini burada yaşıyorlar, hasret gideriyorlar. Dernek ve STK’lar ne kadar gelişmiş ve topluma ne kadar hizmet ediyorlarsa demokrasimiz o kadar gelişmiş demektir. Bu da ülkenin gelişimine büyük katkı sunuyor. Bu etkinliğin yapılmasında federasyonları ve dernekleri tebrik ediyorum. “ dedi.

POLAT: TOPLUM KÜLTÜRÜNÜ UNUTURSA SÜRÜYE DÖNÜŞÜR

KAI Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Özdemir Polat yaptığı açıklamada, “Kars-Ardahan- Iğdır Dernekler Federasyonu Tanıtım Günleri’nin 7.si oldu. Buradaki tanıtımların amacı ülkemizin 81 ilinde olduğu gibi Kars-Ardahan-Iğdır olarak illerimizin örfünü, kültürünü, o güzelim organik yiyeceklerini, sanatçılarını, ozanlarını, aşıklarını, tanıtmak gelecek nesillere aktarmak ve hem de yöremize katkı sunmaktır. Ülkemiz zengin bir ülkedir. Bizim yöremizin kültürel zenginliklerini de bütün Türkiye bütün İstanbul duysun istiyoruz. Bu tanıtımlar kültürlerin yaşaması için hayati önemdedir. Bir toplum örfünü, kültürünü, geleneklerini unutursa bir sürü mantalitesine bürünür.” Dedi.

“ŞİFA KAYNAĞI OLAN TUZLUCA TUZ MAĞARALARINA DAVET EDİYORUM”

Polat tanıtım günlerinin açılış konuşmasında ise sahnede katılımcılara seslenerek, “Milli mücadelenin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taşlarından birisi olmuştur. Kars-Ardahan-Iğdır’ın tarihsel, kültürel, doğal zenginliklerini bölgemize ait eşsiz organik ürünlerini değerli konuklarımızı ağırlarken onlara tanıtmaktan onur duyacağız. Bu özverili çalışmayı 4 güne sığdırmak çok zor. Tam da bu sebepten dolayı sizleri, bölgemizde yapılan Kars-Ardahan-Iğdır yaylalarındaki festivallere, kışın Sarıkamış ve Yalnızçam Kayak Tesisleri’ne şifa kaynağı olan Tuzluca tuz mağaralarına davet ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

TÜRKAN: HEMŞERİLERİMİZİ MEMLEKETLERİNE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM

Iğdır Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan da İstanbullu hemşerilerine seslenerek, “Bu tanıtım günlerine yıllardır geliriz. Kars-Ardahan-Iğdır adına yapılan bu tanıtım günlerinde şehrimizi kültürümüzü, ürünlerimizi, kadınlarımızın el emeğini coğrafi güzelliklerimizi, tarihi geçmişimizi bu standlarla İstanbullulara anlatmak üzere yine buradayız. Metropolde yaşayan hemşerilerimizle en az senede bir gün dahi olsa bir araya gelip sohbetler yapmak, hasret gidermek üzere geliyoruz. Ne olursa olsun siz memleketinizi, Iğdır’ınızı Tuzluca’nızı, köyünüzü unutuyorsanız bir yerlerde bir eksiklik vardır. Her karışı şehit kanlarıyla sulanmış o aziz vatanımıza topraklarımıza, havası serum, suyu ilaç olan o güzel memleketimize senede en az bir kere gelinmeli. Tüm hemşerilerimizi memleketine sahip çıkmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

AKMUGAN: UMARIZ BIRAKTIĞIMIZ MİRAS, BÜYÜTÜLEREK AKTARILIR

Dünya Iğdırlılar Federasyonu Başkanı Abdulhadi Akmugan, duyduğu heyecanı dile getirerek, “Bugün çok heyecanlıyız, Kars-Ardahan-Iğdır’ın Tanıtım ve Turizm Günleri’nin 7.sini yapıyoruz. İki bölüm var; bulunduğumuz bölüm kültür bölümüdür ve burada kamu kurumları, rektörlükler üniversiteler, kaymakamlıklar, valilikler, STK’lar, kadın kooparatifleri ve yazarlarımız. Her birine tahsis ettiğimiz yerde kendilerini tanıtıyorlar. Karşıda ise yöresel bölüm var. Kars-Ardahan-Iğdır’ın esnafı bir ücret karşılığında orada bir stand kiralıyor, ve kayısı, kaşar, çeçil peyniri, bal ve bunun gibi tüm özel ürünleri buraya getirip uygun bir fiyatta satıyorlar. Çok yoğun bir ilgi var bu da bizi oldukça heyecanlandırıyor. Umarız gelecekte hemşehrilerimiz bıraktığımız bu mirası büyüterek sonraki nesillere aktarır.” Şeklinde konuştu.

KILIÇ: BUGÜN BURADA SILA HASRETİ GİDERİYORUZ

Sefaköy Iğdırlılar Derneği Başkanı Cafer Kılıç, tanıtım günlerinin önemine vurgu yaparak, “Bu yıl serhat bölgelerimizin kültürünü, turizmini yansıttığımız bir fuar yapmaktayız. Biz de buna Dünya Iğdırlılar Dernekler Federasyonu olarak ilk defa katılıyoruz. Güzel bir havada geçiyor. Kültürümüzü tanımayan çocuklar burada yörel ürünlerimizle tanışıyor, birbirlerini göremeyen hemşerilerimiz burada birbirleriyle görüşüyor. Bu tür etkinliklerle insanlar bir araya geliyor sıla hasretlerini gideriyorlar.” Dedi.

FERYADİ: KARS YÜREĞİM, IĞDIR GÖZÜM, ARDAHAN GÖZYAŞIMDIR

Tanıtım günlerinde sahne alan Halk Ozanı Aşık Maksut Feryadi, birbirinden güzel türküleriyle tanıtım günlerine katılan herkese coşkulu bir türkü şöleni yaşattı. Feryadi sonrasında okuduğu kısa bir şiirle de gönüllerde taht kurdu.

Feryadi’nin Kars-Ardahan-Iğdır yöresine özel yazdığı dizeleri;

Kars yüreğim, Kars Kalesi başımdır,
Bir başka sevdadır benim Kars sevdam.

Iğdır gözüm, Ardahan gözyaşımdır,
Bir başka sevdadır benim Kars sevdam.

KARAKOYUNLU: KARS-ARDAHAN-IĞDIR DEYİNCE AZERBAYCAN’SIZ OLMAZ

İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği (İSTAD) Başkanı Sefer Karakoyunlu, Kars-Ardahan-Iğdır üç kardeşin günündeyiz bugün. Bölgemizin örf adetini, gelenek göreneklerini, kültürünü, sanatını, müziğini, turizimini burada bugün yansıtmaya çalıştık. Tabi Kars-Ardahan-Iğdır deyince Azerbaycan’sız olmaz. Biz de İSTAD olarak böyle bir destekte ve katkıda bulunduk. Muhteşem bir gündü. Bu birliğimiz ve dayanışmamız sonsuza kadar sürsün, herkesi buradan sevgiyle ve saygıyla selamlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İLGÜZ: DERNEKLER, FEDERASYONLAR SİYASETİN DIŞINDA KALMALI

İstanbul Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri Federasyonu Başkanı Gürsel İlgüz, tanıtım günlerindeki coşkuyu anlatarak böyle etkinliklerde vatandaşları yöreye çekecek yeni fikirler üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. İlgüz, “Bugün coşkulu bir kalabalık vardı. Bütün hemşerilerimiz komşularını alıp geldiler buraya aşağı yukarı yarım milyona yakın bir ziyaretçimiz oldu. Yöresel ürünler çadırımızda ürün kalmadı. Büyükşehirlerde bu tanıtımları çok önemsiyoruz. 6 federasyon büyük bir güçtür. Bu tanıtımlardan geri kalınmamalı ve farkındalık yaratılmalı, farklı konular işlemeliyiz. Çünkü e-ticarette vatandaşlar istediği yerden istediği ürünü alabiliyor ancak oradaki güzelliği, tarihi yerlerimizi gösterip vatandaşları Kars’a çekmeliyiz. Dernekler, federasyonlar siyasetin dışında olmalı, bütün siyasetçilerle birlikte hareket etmeli el ele vermeli birlikte iyi mesaj vermeliler. Ülkenin buna ihtiyacı var. Kars-Ardahan-Iğdır, hak ettiğini alıp göç vermemeli çünkü büyükşehirler artık yaşanmaz bir hal almıştır. Bizim memleketlerimiz ilaç deposudur. Bütün İstanbul’u; Kars’a, Ardahan’a, Iğdır’a davet ediyoruz.” dedi.

OYMAK: YÖREMİZİ METROPOLDEN TÜRKİYE’YE VE DÜNYAYA TANITTIK

Kars Arpaçay Dernekler Federasyon Başkanı Oruç Oymak, yörenin sorunlarına değinerek, “6 tane federasyonumuzun öncülüğünde bu yıl Kars-Ardahan-Iğdır tanıtım günlerini yapmak bizlere nasip oldu. Ortak bir amaç için mücadele ettik. Kars’ımızın Ardahan’ımızın ve Iğdır’ımızın hem gastronomi, hem doğal güzelliklerini, hem tarihini, hem coğrafyasını bu yıl İstanbul gibi büyük bir metropolden Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtma fırsatını bulmuş olduk. Oradaki yoksulluğa, işsizliğe buradan yapılacak yatırımlarla çare bulabilirsek ne mutlu bize. Böylece serhat topraklarımıza, ata topraklarımıza gönül borcunu ödemiş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşamış olacağız.” Dedi. Fazıl Anıl Kılıçlı-Hande Durmaz/KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183