Öne Çıkanlar kartal kent yaşam Haber belediye göreve iade edildi

Bu haber kez okundu.

CHP’li Karabat: AKP mültecilerden besleniyor

Açıklamasında, AFAD’da olduğu gibi Göç İdaresi bütçesinde de “Özel Hesap” kalemi adı altında önemli bir harcama kalemi olduğuna işaret eden Karabat, bu kalemin Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmadığı için denetlenemediğine işaret etti. CHP’li Karabat: “Sınırlarımızın korunması, sınırlara yakın geçici barınma merkezlerinin kurulması ve sınır dışı işlemleri için ayrı kaynak aktarılıyor; ama gördüğünüz gibi sınırlar kevgire dönmüş. Paraların nereye nasıl harcandığı bilinmiyor.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın açıklamaları şöyle:

1) AKP Hükümeti’nin göçmen politikalarına sadece sosyolojik bir boyutta bakmamak lazım. Burada, göçmen-mülteci sorununun çözülmesini engelleyecek devasa bir bütçe oluşuyor ve AKP bunun rantını bırakmak istemiyor.

2) Vakıflar, dernekler ve paravan şirketlerin yanı sıra, AFAD gibi kamu kurumları da rantın alınmasında önemli işlev görüyor. AFAD konusunda yaptığımız açıklamalar gündemde önemli yer edindi. Şimdi sıra Göç İdaresi Başkanlığı’nda...

3) Göç İdaresi de tıpkı AFAD gibi gizli harcamaların merkezi oldu. Sayıştay’ın 2021 raporlarında Göç İdaresi’nin “Özel Hesap” kalemi ile para harcadığını görüyoruz. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi değil.

4) 2021’de Göç İdaresi “başkanlık özel hesabından” geçici barınma merkezleri için 82 milyon 177 bin TL kaynak aktarıldı. Bu parayı nereye nasıl harcadılar, ihale yapıldı mı bilmiyoruz. AKP burayı denetim dışına çıkardı ve belli ki kendi adamlarına aktarıyor.

5) Tüm bu gelişmelere aynı noktadan bakılmalı. Göçmen-mülteci politikası ile devasa bir pasta oluştu ve AKP bunu kaybetmek istemiyor. Hem dünyadan para geliyor hem de on milyarlarca liralık bütçe oluşturuluyor. İnşaatlardan gıda harcamalarına kadar hepsini AKP yönetiyor.

6) Geçen yıl merkezi yönetim bütçesinden Göç İdaresi’ne 2.9 milyar TL ödenek tahsis edildi. Daha sonra bu 4.1 milyar TL’ye çıkarıldı. Avrupa Birliği’nden de 78.1 milyon TL, Birleşmiş Milletler’den 30.1 milyon TL, UNICEF’ten 3.1 milyon TL kaynak aktarıldı.

7) Yurt dışından gelen paralar daima raporlarda yer almıyor. Yine Sayıştay’ın tespiti; 2018’de AB ve diğer uluslararası kuruluşlardan gelen paralarla yapılan harcamalar kayıt altına alınmamış. 2016’da da genel bütçe dışında yüksek tutarlarda kaynak kullanmış ve hepsi gizli.

8) Raporlarda görüyoruz... İngiltere yaklaşık 500 bin Sterlin kaynak göndermiş, nerede nasıl harcandı bilinmiyor. Ama bakıyoruz ki bu kadar kaynağa rağmen halen Göç İdaresi Başkanlığı’nda çok ciddi eksiklikler var. Öyle tespitler var ki şaşarsınız...

9) Göç İdaresi’nde: -Personel sayısı yetersiz. -Hizmet binalarının altyapısı iyileştirilmeli. -Sosyal tesisler eksik. -Bilişim altyapısı geliştirilmeli. -Görev ve yetki dağılımında sorunlar var. Bunlar, zayıflık olarak tespit edildi. Peki, milyarlarca TL nerelere harcandı?

10) Sn. Erdoğan’ın devlet adamlığı ciddiyetine yakışmayacak şekilde Avrupa’ya çağrı yapıp “Sözünüzü tutun, parayı verin” dediğini hatırlarsınız. Çok iyi anlıyoruz ki bu paralar mülteciler ve Göç İdaresi için değil, “başkaları” için harcanmış. Şimdi geçelim mülteci ikametine.

11) 2021’de 1.244.799 kişiye ikamet izni verilmiş. Sınır dışı edilenler ise sadece 46.845. Hem ikamette hem de sınır dışında hedeflerin tutturulamadığı belirtiliyor. Bu hedefler neye göre kondu, kimlere ikamet verilip kimler sınır dışı ediliyor? Burada da büyük rant var.

12) Sınırlarımızın korunması, sınırlara yakın geçici barınma merkezlerinin kurulması ve sınır dışı işlemleri çok önemli. Yurt dışından da bunlar için ayrı kaynak aktarılıyor ama gördüğünüz gibi sınırlar kevgire dönmüş, elini kolunu sallayan da şehirlere gelip yerleşiyor.

13) Mülteci sorunu ciddi bir problem ve AKP bunu çözmek yerine bunun kaymağını yemekle meşgul. İktidara gelir gelmez bu sorunu kısa sürede çözüp, yıllardır yapılan vurgunların hesabını soracağız. Çok az kaldı...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183