Balık tezgâhlarında palamut hareketliliği yaşanıyor. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu ve yaklaşık yarım asırdır balıkçılıkla uğraşan Kenan Balcı, bu sezon denizlerde yaşanan palamut bolluğunun hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Palamutun uygun fiyatıyla sofralarda daha fazla yer bulabileceğini belirten Balcı, vatandaşlara bolluk dönemini değerlendirmeleri çağrısında bulundu.
“25 YIL ÖNCEKİ BEREKETİ YENİDEN YAŞIYORUZ”
Denizlerdeki palamut miktarının geçmiş yıllara göre dikkat çekici seviyelere ulaştığını savunan Balcı, yaşanan bolluğu yaklaşık 25 yıl önceki av sezonuna benzetti.
Balcı, “Denizlerde balık tükenecek diyorlardı. Yaklaşık 25 yıl önce yaşadığımız bolluğu bugün yeniden görüyoruz” diyerek balıkçılar açısından hareketli bir dönem yaşandığını ifade etti.
Balıkların üreme kapasitesine de değinen Balcı, palamutun yaklaşık bir milyon, hamsinin ise 100 bin yumurta bırakabildiğini belirterek denizlerdeki doğal yaşamın korunmasının önemine dikkat çekti.
“HER ŞEYE ZAM VAR AMA BALIĞA YOK”
Palamutun ekonomik açıdan aileler için önemli bir besin alternatifi olduğunu söyleyen Kenan Balcı, fiyatların 80 ile 100 lira arasında değiştiğini dile getirdi.
Son üç yıldır balık fiyatlarının vatandaşın bütçesine katkı sağladığını savunan Balcı, “Her şeye zam var ama balığa zam yok. Enflasyonun ateşini balık söndürüyor” sözleriyle balığın diğer gıda ürünlerine kıyasla ulaşılabilir olduğunu ifade etti.
Balcı, palamutun büyüklüğüne ve hazırlanış şekline göre birden fazla kişilik öğün oluşturabildiğini de belirtti.
“ÖĞRENCİLERİN BESLENME ÇANTASINA PALAMUT KOYALIM”
Kenan Balcı’nın açıklamalarında öne çıkan konulardan biri de çocukların beslenmesi oldu.
Balığın çocukların gelişimi açısından değerli bir besin olduğunu belirten Balcı, ailelere şu çağrıda bulundu:
“Lütfen öğrenci kardeşlerimizin beslenme çantasına palamut ilave edelim. Öğrencilerimizin zihni açılsın. Bol bol balık yiyelim. Balık sağlık. Bugün balık, yarın yine balık. Özellikle palamut.”
Çocukların dengeli beslenmesinde balığın önemli bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Balcı, ailelerin haftalık beslenme programlarında balığa düzenli olarak yer vermesini önerdi.
PALAMUTUN KOYU RENKLİ ETİNE DİKKAT ÇEKTİ
Palamutun farklı pişirme yöntemleriyle sofralarda değerlendirilebileceğini anlatan Balcı, özellikle balığın sırt bölümündeki koyu renkli etin tüketilmesini tavsiye etti.
Bu bölümü “palamutun çikolatası” olarak nitelendiren Balcı, balığın yalnızca beyaz etinin değil, diğer yenilebilir bölümlerinin de değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Palamutun dilimlenerek veya fileto şeklinde hazırlanabileceğini belirten Balcı, balığın büyüklüğüne göre iki, üç ya da dört kişilik sofralarda tüketilebileceğini ifade etti.
“HAFTADA İKİ GÜN BALIK TÜKETELİM”
Vatandaşlara haftada iki gün balık tüketmeleri yönünde çağrıda bulunan Balcı, deniz ürünlerinin besleyici özelliklerine dikkat çekti.
Balık tüketiminin yaygınlaşmasını isteyen Balcı, “Balık çok sağlıklı, balık çok lezzetli. Fiyatı uygun, faydası bol. Denizlerimizi sevelim, balığın kıymetini bilelim” ifadelerini kullandı.
Palamut bolluğunun değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Balcı, vatandaşları balık tezgâhlarına davet etti.




