Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçı, olayların 33. yıl dönümünde Küçükçekmece'de düzenlenen anlamlı programla anıldı. Küçükçekmece Belediyesi ile İkitelli Cem Evi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlikte, yaşamını yitirenler karanfiller, türküler ve dualarla yad edilirken; birlik, kardeşlik ve toplumsal hafızanın korunmasına yönelik güçlü mesajlar verildi.

Ali İsmail Korkmaz Parkı'nda gerçekleştirilen anma programına Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Dikici, belediye meclis üyeleri, CHP Küçükçekmece İlçe yöneticileri, İkitelli Cem Evi Başkanı Kasım İvgen, mahalle muhtarları, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu İlknur Kaplan'ın üstlendiği program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Madımak'ta yaşamını yitiren 33 can anısına oluşturulan anı köşesine İkitelli Cem Evi temsilcileri tarafından karanfiller bırakıldı. Duygusal anların yaşandığı programda sanatçılar Yelda İvgen, Zafer Kızıldoğan, Ufuk Uzun ve Bilge Rozeyy seslendirdikleri türkülerle anmaya katkı sunarken, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Dikici de türkülere eşlik etti.

Dikici: "Unutursak eksiliriz, hatırlarsak güçleniriz"

Programda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Dikici, 2 Temmuz'un Türkiye'nin ortak hafızasında derin izler bırakan tarihlerden biri olduğunu belirterek, anma programlarının geçmişte yaşanan acıları unutturmamak ve benzer acıların bir daha yaşanmaması adına önemli olduğunu söyledi.

Dikici konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bazı tarihler vardır ki takvim yapraklarından silinmez, yıllar geçse de hafızalardan çıkmaz. Çünkü bazı acılar yalnızca yaşanmaz; toplumların ortak vicdanına kazınır. Bugün burada geçmişin öfkesini yeniden üretmek için değil, ortak hafızamızı diri tutmak için bulunuyoruz. Unutursak eksiliriz, hatırlarsak güçleniriz, yüzleşirsek iyileşiriz. Madımak'ta yalnızca insanlar değil; vicdan, kültür, sanat ve düşünce de hedef alındı. Geçmişi değiştiremeyiz ancak ondan ders çıkarabiliriz. Birbirimizi önyargılarla değil, insanlık ortak paydasında buluşarak anlamalı; sevgiyi, merhameti ve kardeşliği büyütmeliyiz. Madımak'ta yaşamını yitiren tüm canlarımızı saygı, rahmet ve özlemle anıyorum."

"Taklitle Hasta Bakılır" Oyunu Büyük Alkış Aldı
"Taklitle Hasta Bakılır" Oyunu Büyük Alkış Aldı
İçeriği Görüntüle

Kasım İvgen: "Madımak insanlığın ortak vicdanında derin bir yara bıraktı"

İkitelli Cem Evi Başkanı Kasım İvgen ise konuşmasında, anma programının Küçükçekmece Belediyesi ile birlikte ikinci kez düzenlendiğini belirterek katkılarından dolayı Belediye Başkanı Kemal Çebi'ye teşekkür etti.

İvgen, Madımak'ta yalnızca insanların değil; birlikte yaşama kültürünün, sanatın ve düşüncenin de hedef alındığını ifade ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Bundan tam 33 yıl önce vicdanların donduğu, insanlığın büyük bir sınav verdiği acı bir gün yaşandı. Madımak'ta yaşamını yitiren canlarımızı özlem ve saygıyla anıyoruz. O gün sadece insanlar değil; saz, söz, sanat, düşünce ve ortak yaşam kültürü de hedef alındı. Ancak hiçbir karanlık, insanlığın ortak değerlerini yok edemez. Bizler kin yerine adaleti, öfke yerine vicdanı, ayrışma yerine dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz."

Türküler eşliğinde anıldılar

Konuşmaların ardından sanatçılar tarafından seslendirilen deyiş ve türkülerle anma programı devam etti. Katılımcılar, Madımak'ta yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçıyı alkışlar yerine sessizlik ve türküler eşliğinde anarken, etkinlik toplumsal birlik, hoşgörü ve barış çağrısıyla sona erdi.