Türk edebiyatının ve musikisinin önemli isimlerinden, özgür duruşu ve hicivleriyle hafızalarda yer edinen Neyzen Tevfik (Tevfik Kolaylı), vefatının 73. yılında Kartal Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kartal Mezarlığı’nda düzenlenen anma programıyla yad edildi. Törene belediye yöneticileri, birim müdürleri ve Neyzen Tevfik’in sevenleri katıldı.
“Ney’in Sesi, Hakikatin Yankısıdır”
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen törende konuşan Başkanvekili Olcay Özgön, Neyzen Tevfik’in yalnızca bir sanatçı değil; duruşu, sözü ve hicviyle Anadolu’nun vicdanı olduğunu vurguladı.
Özgön konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün burada yalnızca bir sanatçıyı anmak için değil; eğilmez bir başın, susmayan bir nefesin ve hakikat uğruna adanmış bir ömrün önünde saygıyla durmak için toplandık. Neyzen Tevfik, neyinin her nefesinde ‘hiç’liği anlatırken, şiirleriyle adaletsizliğin ve yozlaşmanın karşısında dimdik durmuştur.
O; saraya, makama ve sahte dindarlığa boyun eğmemiş, özgürlüğü mülke; hakikati rütbeye tercih etmiştir. Bugün hâlâ yankılanan hicivleri, toplum için güçlü bir uyanış çağrısıdır. Kartal Belediyesi olarak onun mirasını yalnızca bir hatıra değil, bir duruş ve hayat felsefesi olarak yaşatmaya kararlıyız.”
Kabri Başında Dualar Edildi
Anma programı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve edilen dualarla devam etti. Törenin sonunda Başkanvekili Olcay Özgön ve katılımcılar, Neyzen Tevfik’in kabrine karanfiller bırakarak saygılarını sundu.
Program, Kartal Belediyesi tarafından gelenekselleşen lokum ikramı ile sona erdi.




