Öne Çıkanlar Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı

Bu haber kez okundu.

Yaycı sınır güvenliği konusunda uyardı: Türkiye’nin etrafı ateş çemberi

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada son dönemde yaşadığı sorunlarla ilgili merak edilen konular hakkında İş Birliği ve Proje Platformunun düzenlediği “Türkiye’den Dışarıya Bakış” panelinde konuştu.

Panel sonrasında Kent Yaşam Gazetesi imtiyaz sahibi Celal Karaali, Yaycı’ya son dönemde sayıları milyonları geçen sığınmacılar hakkında kamuoyunun merak ettiği soruları yöneltti. Cihat Yaycı bu durumun bölgedeki egemen güçler ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti.

Celal Karaali: Irak’a girdiğimiz gibi Suriye’nin kuzeyine giremiyoruz nedir paşam biraz bunu açar mısınız, Türkiye Suriye’ye neden havadan giremiyor?

Cihat Yaycı: Suriye’de Türkiye’nin PKK ve türevlerine karşı operasyon yapmasına hem Amerika hem Rusya karşı.

Celal Karaali: Bizim kamuoyunca şöyle bilgimiz var; Amerika’yla Rusya karşı karşıyadır. Suriye’de güç savaşı veriyorlar deniyor ama siz diyorsunuz ki ikisi birden bu konuda birlikteler.

Cihat Yaycı: Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya her ikisi de üst düzey açıklama yaparak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde PKK-YPG’ye karşı yapacağı operasyonları biz uygun görmüyoruz, kabul etmiyoruz dediler.

Celal Karaali: Suriye’deki ve Irak’taki Türkmen bölgesi sizin deyiminizle Türkmen değil Türk bölgesi burası ne durumda?

Cihat Yaycı: Suriye’de sadece Araplar ve Kürtler varmış gibi gösteriliyor,oysa Suriye’de ikinci büyük etnik grup Türklerdir. Kürtler bunun çok arkasında gelirler ve maalesef Suriye’deki savaştan sonra Suriye’nin kuzeyinde Türklerin ve Arapların boşalttığı bölgeyi PKK kendisi getirdiği Kürt kökenlilerle doldurmuştur ve teröristlerle doldurmuştur onun için durum parlak değildir. Türkiye’ye gelen geçici sığınmacılar tekrar Suriye’deki topraklarına dönmesine de hem ABD hem de Rusya karşıdır. Türkiye’nin desteklemesi ve bölgeye Türkleri yerleştirmesi gerekir.

Celal Karaali: Yani Türkiye’ye gelen Suriyelilerin bölgeye dönmesi gerekiyor.

Cihat Yaycı: Suriyeli, Arap ve Türklerin bir an önce memleketine dönmesi lazım. Türkiye’nin güvenliği için gelenlerin tekrar vatanlarına dönmesi ve topraklarına sahip çıkması gereklidir. Yoksa Kürdistan değil Pkkistan kurulacaktır.

Celal Karaali: Sınırdaki mayınların bilerek temizlendiğini söylemiştiniz, bu hareket kontrolsüz göçün önünü açmak için mi yapıldı?

Cihat Yaycı: Bunlar büyük oyun! Ottowa Sözleşmesi diye bir sözleşmeyi imzalıyoruz kara mayınların elimizde bulundurmayacağımız ve kara mayınlarını da temizleyeceğimiz bir sözleşme. Topraklarımızın üzerinden bizim etrafımız ateş çember iken, her taraftan teröristler sızarken, biz sınırlarımızdaki kara mayınlarını temizliyoruz ve temizleyen şirketler de İsrailli. İsrail kendisi sözleşmeye imza koymamış ama temizlemekte çok gönüllü, Suriye, Irak ve İran sınırınındaki mayınları temizlemeye başladık başımıza geleni gördük. Şimdi yetmezmiş gibi Ermenistan sınırını da temizliyoruz. Ermenistan, Azerbaycan sınırına mayın koyuyor, Azerbaycan Karabağ’daki Zengezur’daki Ermeni mayınlarını temizlemeye çalışıyor. Biz Ermenistan sınırındaki mayınları temizlemeye kalkıyoruz başımıza kim bilir Ermenistan’dan ne gelecek onu hesaplamak lazım.

Celal Karaali: Suriye sınırındaki mayınları temizleme hangi plan projenin sonucuydu?

Cihat Yaycı: Sorunuza soruyla cevap vereyim. Eğer oralarda mayınlar olmuş olsaydı kolaylıkla sınırı geçip kim gelebilirdi Türkiye’ye?

Celal Karaali: Zengezur koridoru 44 gün süren Ermenistan, Azerbaycan savaşı sonucu Ermenistan’ın pes etmesiyle alınan bir sonuçtu. Bu hayata geçecek mi yoksa yeniden bir şekil değişikliği mi söz konusu?

ERMENİSTAN, RUSYA VE İRAN İSTEMİYOR

Cihat Yaycı: Mutlaka hayata geçirilmelidir. Ermenistan’ın, İran’ın ve ABD’nin ve Rusya’nın bu koridorun hayata geçerilmemesi için sarf ettiği çaba çok dikkat çekicidir. Ne Rusya ne İran ne Amerika ne Ermenistan Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ile bir karayolu oluşturmasını istemiyor. Bunu kesinlikle istemiyorlar bazıları diyorlar ki Türk Cumhuriyetlerinin varlığı Türkiye’yle birleşmesi bir Amerikan projesidir. Bunu diyen vatan hainleri var. Ama görsünler ki Rusya da istemiyor İran da istemiyor.

Celal Karaali: Ama Amerika ister mi?

Cihat Yaycı: Amerika istemiyor, zaten bunun önüne geçilmesi için Pelosi gelmedi mi Ermenistan’ı destekliyoruz diye açıklama yapmadımı. Hem de Ermenistan, Azerbaycan’a saldırmış olmasına rağmen. Azerbaycan’ı ve Türkiye’yi kınamadı mı Pelosi geçen hafta bir de ağlamaklı bir şekilde işte sözde Ermeni soykırım anıtına çelenk bıraktı bunu görmeyecekler mi? Amerika kesinlikle Türk birliğinin karşısındadır.

Celal Karaali: Şuşa Beyannamesi neyi ifade ediyor?

ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRK BİRLİĞİ ANLAŞMASIDIR

Cihat Yaycı: Şuşa Beyannamesi gerçekten NATO’nun beşinci maddesi gibi beyannamedir Türkiye’nin gerçekten imzaladığı en önemli Türk birliği anlaşmasıdır çok çok önemlidir herkes bunun arkasında durmalıdır. Şuşa Beyannamesi NATO’nun beşinci maddesinin benzeri bir anlaşmadır Azerbaycan’la Türkiye arasında. Yani Azerbaycan’a saldıran Türkiye’ye saldırmış olur Türkiye’ye saldırmış olan da Azerbaycan’a saldırmış olur. Beyannamenin, yani anlaşmanın geliştirilmesi lazımdır. Diğer Türk devletleriyle de anlaşmanın imzalanması lazımdır. Askeri işbirliği boyutunun geliştirilmesi lazımdır. Türk Devletleri Teşkilatı’nın işte o zaman biz gerçekten bir güç olarak Türk gücü olarak dünyada varlığımızı gösteririz ve herkes kolay kolay bizleri ısıramaz.

Celal Karaali: Afganların elini kolunu sallayarak sürüler halinde girmesinde Türkiye’nin hatası var mı?

Cihat Yaycı: Türkiye’de BM rakamlarına göre dünyada kayıtlı sığınmacının %20‘si Türkiye’de. Türkiye’nin demografisi bilerek bozuluyor. Yarın bir gün bunların Türkiye’yi de karıştırmayacaklarının garantisi var mı? Afganistan’ı karıştıran, İran’ı Irak’ı, Suriye’yi karıştıran Türkiye yi neden karıştırmasın. Fatimiyyun Taburları’nın Türkiye’de kullanılmayacağını hiç kimse söyleyemez.

Celal Karaali: Geçici sığınmacılar istediği ülkeye gitme hakkına sahiptir ama Türkiye buna izin vermiyor, Türkiye suç mu işliyor?

FETÖ’CÜLERİN HAZIRLADIĞI, GERİ KABUL ANLAŞMASI SUÇTUR

Cihat Yaycı: EVET. Türkiye’nin suç işlemesini Avrupa da teşvik ediyor ve aman sakın gönderme diyor. Türkiye bu suç işlemeyi bırakmalı uluslararası hukuka uygun hareket etmeli. Türkiye’nin FETÖ’cülerin hazırladığı, imzalattırdığı geri kabul anlaşmasından da derhal geri çekilmesi gerekir.Türkiye’nin ciddi şekilde demografik yapısını bozduğunu görüyorum. Ukrayna’da Rusya’nın referandumları ders olmalıdır, yarın bir gün bu geçici sığınmacıların çoğunluk sağladığı bölgelerde bunların bir nesil sonraki çocuklarının bir gün referandum isteyip, Türkiye’den ayrılma süreci başlatacaklarını düşünmek bile istemiyorum. Kent Yaşam Haber Merkezi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183