Öne Çıkanlar kartal kent yaşam Haber belediye göreve iade edildi

Bu haber kez okundu.

Volkan Konak, Maltepeli gençlerle buluştu

Maltepe Belediyesi, ünlü sanatçı Volkan Konak’ı Maltepeli gençlerle buluşturdu. Maltepe Belediyesi Cumhuriyet Eğitim Merkezi ve Gençlik Merkezi’nin Altayçeşme Mahallesi’nde bulunan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği buluşmaya Maltepeli gençler ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Etkinlikte Konak’a eşlik eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepeli gençlerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sunmak için hizmete açtığı Gençlik Merkezi’nde ikinci kültür sanat buluşması gerçekleştirdiklerini anımsatarak Anadolu’nun güzel sesi, Karadeniz’in yağız oğlanı Volkan Konak’ı Maltepe’de konuk etmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Volkan Konak ise Ali Kılıç’ı çok sevdiğini, onun gemisinde her zaman olacağını söyledi. Konak, Türkiye ve Amerika’da devam eden müzik yaşamını ve tecrübelerini gençlerle paylaşarak merak ettikleri soruları da yanıtladı.  

MALTEPELİ ÖĞRETMENİ MAÇKA’DA KONAK’I KEŞFETTİ

İnsanlık ve toplumun kadınların ve öğretmenlerin elleri üzerinde yükseleceğini ifade eden Konak “Bunun ispatını hayatımda yaşadım. Halen daha Maltepe’de yaşayan müzik öğretmenim solcu olduğu için Maçka’ya sürülmüştü. Tam da yerine. Doğru adrese gelmişti. Sürülen bir öğretmenimiz bizi keşfetti orada. Aileme çok ısrar etti konservatuvara gitmeli diye. Öğretmenim belli bir müddet beni Maçka’da çalıştırdı. Beni belli bir seviyeye getirince İstanbul’a Muammer Sun Hoca’mın eline teslim etti. Konservatuvar eğitimimi bitirdim. Yüksek lisansımı İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda tamamladım. Doktora öğrencisiyken kayıt doldurdum. Orhan Gencebay’ın teşviği ve desteğiyle 1991 yılında Efuli isimli albümünü yaptım. Öğretmen alnımızdaki ışıktır ve rehberdir. Çok çalıştık. Akademisyen olmayı düşünürken profesyonel müzik yaşantısına girince onu tercih ettik. Anne ve babam, müzik öğretmenim Nurdoğan Tipi ve Orhan Gencebay hayatımı çok belirlemiştir. Halen çalışıp üretiyorum. En önemlisi yalpalamadan, zikzaklamadan, kimsenin duygularının üstüne basmadan, cesur, rüzgar kadar hür bir şekilde yaşamaya çalışıyorum.” dedi. 

HER ALANDA DEVRİMCİ OLMALISINIZ

“Müzik dalınızı belirlerken ne etkili olduğu” sorusunu Konak şöyle yanıtladı:   “Bir genç arkadaşımız müzik yapacağı zaman kendisine şöyle bir soruyu sorsun.  Sen müzik camiasında hangi eksikliği gördün de tamamlamaya geliyorsun. Eğer yapılmışı yapıyorsan bırak başkalarının ayakkabılarını taşıyorsun. Devrimci olmalısınız her alanda. Ben müzikte devrim yaptığımı düşünüyorum çünkü Karadenizliyim. O bölgede yıllarca çok sevdiğimiz kemençemiz, yöre müziğimiz var ama yöre kültürümüze, şairlerimizin şiirlerini besteleyerek Batı müziğini gitardan piyanoya, caz armonisine kadar birçok yenilik getirdim. Hatta Orhan Hoca o nedenle albüm yaptı. Bu yeni bir devrim buna yeni bir isim bulalım çünkü ben yürürken bir başkasının bile karda izine basmam. Canım sıkılır. Ya yeni bir yol bulacağız o anlamda her zamanda devrimci olmayı tercih ettim. Yapılmamışın peşinde koştum. O zaman bir yerlere geliyorsunuz. Öteki türlü halk müziğinin çok başarılı icracıları var. Örnek Ordu’nun Dereleri, Çarşamba’yı Sel Aldı o kadar güzel okundu ki biz ona bir şey katamayız artık onu en güzel Ümit Tokcan veya Neşet Ertaş okumuş zaten. Biz yeni, özgün, kendi dokumuzu, rengimizi, birikimimizi yapacaksak diye düşündüm öylede oldu. Kendi tarzımızı yarattık. Sahnede kabare müziğini getirdim. Özellikle Amerikan müzikalinden çok nasiplendim. Oradaki ışığın ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Sahnede müzisyenlerin birer solist olduğunu ısrarla öne çıkardık. Şimdi onların birçoğunun grupları var. Sakiler, Rubato’yu hepsini sahnede pişirdim. Sahneye itekledim sahneye, müziğe yenilik getirmeye çalıştık.” Dünyada iki türlü insan olduğunu ifade eden Konak “İyi insan ve kötü insan. Geri tartışmalara kanmayın. İllüzyon onlar. İyi kötü, zengin, gariban. Zengin hayatını yaşar gariban bedel öder. Hiçbir zaman bunu unutmayın. Gerisi yalan. İnsanlığa atılmış büyük bir palavra. Ben iyiye vurgunum.” şeklinde sözlerine devam etti. 

GENÇLERE TAVSİYELERİNİ PAYLAŞTI

Özellikle gençlere tavsiyede bulunan Konak “Anne babanız çok önemli özellikle anne büyük aşktır. Sizi dünyada karşılıksız seven tek odur. Babada önemli. Bende babayım. Cesur, devrimci olun. Hiç kimseden çekinmeyin. Verenin siz olduğunu bilin. Başkanım alınmasın ama hiçbir siyasetçinin önünde eğilmeyin. Çünkü veren sizsiniz. Devleti kutsamayın. Kutsanacak olan sizsiniz ve vatandır. Devlet sizin paranızla oluşturulan bir hizmet aygıtıdır. Biz hep yıllarca yanlış yaptık. Hayatımda devletime yük olmayayım diye aspirinimi bile paramla aldım. Ne burs aldım ne bankaya girdim. Devlet bizim hizmetimiz olmalıymış. Bunu sonradan yurt dışında öğrendim. Hesap sorun. Silkeleyin, sorgulayın.  Öğretmenlere kıymet vermeye devam edin. Hoşsohbet, güleryüzlü insanlara inanmaya devam edin. Sevgiye inanıyorum. Dünyanın yaşı 4 miyar yıl biz bir kelebek kadar kısa yaşıyoruz. 75- 80 desek ortalama umarım 85 90 olursunuz ama çok kısa yaşıyoruz.   Hesap yaptım. 20 tane kar yağışım kaldı. Bazı insanlar 500 yıl yaşayacağını zannediyor. Kalp kırıyor. Babanızın evinde gibi yaşayın. En son ne zaman bir ceviz ağacı silkeleyip yediniz? En son ne zaman bir kara lahana fidanındaki çiğ damlasıyla sohbet ettiniz? En son ne zaman zeytin ağacı gördünüz?Lütfen dünyaya dört açın gözünüzü. şehir yaşantısı bizi bitirdi. Toprağı, dünyayı önemseyin. En başta anne.  Herkese elim açık yaşadım ayıptır söylemesi. Yunus Emre’nin muhteşem bir sözü vardır. Biriktirdiğin senin değildir paylaştığın senindir. Onunla ruhumu terbiye ettim. Birde mezarlıklar var. Mezarlara çok giderim. Ama gece gidiyorum genelde Charlie Chaplin gibi gözyaşlarım anlaşılmasın diye ya yağmurda ya gece ağlarım. Çok paylaştım insanlarla hiçte pişman değilim. Paylaştıkça çoğaldığımı düşünüyorum ama bir tek anneme harçlık verirken zorlandım. Hep elini itti uşağım sen kan ter içinde para kazanıyorsun ben senin paranı alamam. Ama diğerleri hemen hızla aldı. Anne almadım hemen itti elini çünkü anne sizi dünyada karşılıksız tek seven kimse. O yüzden anne babanıza ve yaşamaya inanın.” dedi.  Söyleşinin bitiminde Başkan Kılıç, Volkan Konak’a el yapımı tabak takdim edildi. Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183