Öne Çıkanlar Kelamdan Kaleme Ertuğrul Bodur memur Türkiye Atletizm Federasyonu heyecan

Bu haber kez okundu.

UZMANINDAN SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Kişilerin sınav öncesinde işlevsel olmayan baş etme yollarını kullandıkları için yoğun bir kaygı ve korku yaşadıklarına işaret eden Işık Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Klinik Psikolog Gözde Ceylan, bu nedenle sınav sırasındamevcut performanslarını gösterirken güçlük yaşayabileceklerinibelirtti. Kaygı seviyesini düşürmek ve kontrol altına almak için sınav kaygısıyla etkin baş edebilme yollarının önemli olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Gözde Ceylan, olumsuz düşüncelerin kişinin yansıtabileceği performansın altında bir sonuca sebebiyet verebileceğinin altını çizdi.

“Yapamayacağım, bu sınavı kazanamayacağım, tek bir soruda bu kadar zaman kaybettiysem diğer sorularda da zorlanacağım, X üniversitesini kazanamazsam kimse beni sevmeyecek” gibi düşüncelerin yerine “Gereken emeği gösterdiğimde, yapabileceğim sorulara odaklanırsam bu sınavı kazanabilirim. Bir soruyu yapamamak tüm soruları yanıtlamayacağım anlamına gelmez!” gibi olumlu düşüncelere yönelmenin önemine vurgu yapan Ceylan,sınavdaki performansın kişinin tüm benliğe dair bir performans olarak değerlendirilmemesinin önemine vurgu yaparak  “Sınavda beklediğiniz, istediğiniz sonuca ulaşamamak sizin kişiliğinizin tamamına değil, ilgili sınavdaki performansınız ile ilgili olduğu anlamına gelir. İlgili sınav sonucunda aldığınız sonuç ile bir sonraki sınav sürecinde yapabileceğiniz, yapmamanız gereken ipuçlarını da barındırıyor olacaktır” diye konuştu.

Soruları sırayla birer birer çözün

Sınav sırasında her soru veya problemi birer birer çözmek gerektiğinin önemine dikkat çeken Klinik Psikolog Gözde Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınav anında öğrencinin zihni sıklıkla ya daha önce yapamadığı ya da yaparken zorladığı bir soruda takılıyor. Kimi zaman da tüm soruları hızlıca gözden geçirerek kendisi için güçlük yaratabileceğini varsaydığı sorularla motivasyonu düşüyor. Bu da kaygının daha çok artmasına yol açıyor. Ancak sorular bir merdiveni basamak basamak çıkar gibi sırayla birer birer çözüldüğündeya da zorlandığı soruları daha sonra bakabilirim diye kendisine izin vererek devam ettiğinde kaygı düzeyi azalır.”

Hangi mesleği seçeceğinize karar verin

Aday öğrencilere mesleki eğilim belirleme envanteri ile ücretsiz tercih danışmanlığı yaptıkları bilgisini de veren Klinik Psikolog Gözde Ceylan, bu envantere üniversite web sayfasından ulaşabileceğini de sözlerine ekledi. “Hangi mesleğin kendileri için uygun olduğunu bilmek, bulmak, akıllarında seçtikleri meslek kendi becerileri bakımından uygun olup olmadığını anlamak için yaptığımız bu envarterin sonucu ile kişilere ulaşıyoruz” diyen Ceylan, dilerlerse tercih danışmanlığı görüşmesi yaptıklarını ve bu envanter sonucunda elde edilen bilgi/bilgiler ile kişinin sınav öncesinde, anında ve sonrasındaki kaygısının azalmasına yardımcı olduklarını da dile getirdi.

Nefes egzersizleriyle kaygı seviyenizi düşürün

Sınava girerken ve sınav sırasında nefes alışverişini düzenleyebilmenin kaygıyı azaltmak için faydalı olabileceğinden bahseden Işık Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Klinik Psikolog Gözde Ceylan, “Kaygı duyduğunuz anda ya da konsantre olmakta güçlük çektiğinizde sınava bir süre ara verin. Zihninizde bir dikdörtgen hayal edin. Burundan nefes alırken dikdörtgenin kısa kenarını çizin. Nefesi ağızdan verirken bu defa dikdörtgenin uzun kenarını çizin. Tekrar burundan nefes alırken dikdörtgenin diğer kısa kenarını çizip ardından ağızdan nefes verirken yine dikdörtgenin diğer uzun kenarını çizin. Burada amaç nefes aldığımız süreden daha fazla bir sürede nefesi vererek kaygı sebebi ile hızlanan kalp atım hızınızı düşürülebilirsiniz. Kalp atım hızı arttığında kişinin kalbi daha hızlı kan pompaladığı için nabzı yükselecek ve zihni tehlike algılayacaktır tam da bu noktada konsatre olmak güçlüklü hale gelecektir. Bu noktada dikdörtgen hayal ederek nefes alışverişini organize etmek kaygı düzeyinizi azaltabilecektir” diyerek sözlerini bitirdi.

Anahtar Kelimeler:
PsikolojikGözde Ceylan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183