Öne Çıkanlar haberdesiniz kent yaşam gazetesi GÜNDEM Son dakika son dakika haber

Bu haber kez okundu.

Ümraniye Belediyesi Altın Karınca ödülünü aldı

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl 10 farklı kategoride 49 proje ödüle değer görüldü. Ümraniye Belediyesi Altın Karınca Ödülleri 2022’de “Sosyal Hizmetler” kategorisinde “Özel Gereksinimli Bireylere Gelişimsel Destek Projesi”yle ödül aldı. Hilton İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleşen törende, Ümraniye Belediyesi’nin kazandığı ödülü Başkan Yardımcısı Ayşe Yanık aldı.

Altın Karınca Ödülleri, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından yetkin yerel yönetimler ve yaşam kalitesi yüksek sürdürülebilir kentler oluşturma çabalarına katkıda bulunmak üzere iyi uygulama örneklerinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenleniyor. Marmara Belediyeler Birliği üye belediyelerinin ve iştirak şirketlerinin başvuruda bulunabildiği Altın Karınca’da, belediyelerin projeleri yönetişim ve katılımcılık, kentsel planlama ve altyapı, çevre ve atık yönetimi, mimari ve kentsel tasarım, kültür ve sanat, sosyal hizmetler, yerel kalkınma, ulaşım ve hareketlilik, akıllı şehir uygulamaları ve afet yönetimi olmak üzere 10 kategoride ödüllendirildi.

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE GELİŞİMSEL DESTEK PROJESİ

Uzman ekipler tarafından 4-12 yaş aralığındaki özel gereksinimli çocuklara yapılan ev ziyaretleri sonucunda terapi programına dahil edebilecek 100 çocuk belirlendi. Farklı tanı grubuna sahip (otizm, gelişim geriliği, down sendromu, spina bfida, serebral palsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, zihinsel engelli) 100 çocuğun bireysel şekilde; çevresel, fiziksel, bilişsel, sosyal, duyusal olarak problem yaşadıkları alanlar ailelerden gelen geri dönüş ve talepler göz önünde bulundurularak tespit edildi. Gülden Soyak Tüfekçi Engelli Merkezi-Ergoterapi Ünitesi’nde; her çocuğun bireysel olarak değerlendirilmesi yapıldı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda; çevresel problemler (ev içerisindeki eşyaların konumu, çalışma ortamı ve oyun ortamının uygunluğu), iletişim problemleri (iletişimi başlatma-sürdürme-sonlandırmada sorunlar), akademik başarısızlıklar, (kalem tutma-yazı yazma-tahtadan yazı kopyalama-görsel takip problemleri), dikkat-oryantasyon problemleri, (aktivite sürdürülebilirliğinin olmaması), motor beceri problemleri, (ince-kaba motor beceriler), sosyal katılımda yetersizlikler, (oyun başlatma-sürdürme becerilerinde problemler, isteksizlik), beslenme problemleri, (sınırlı besin tüketimi, yalnızca katı-sıvı beslenme), bilişsel problemler, duyusal problemler (vücut farkındalığı, motor planlama becerileri, duyusal kaçınma, duyusal arayış), davranış problemleri (kendine ve çevresindekilere zarar verme, vurma, ısırma gibi davranışlar), günlük yaşam aktivitelerindeki problemler (Kaşık tutma, tuvalete gitme, banyo yapma, uyku, kişisel bakım vb.) ile karşılaşıldı.

Tespit edilen bu problemler sonucunda; ergoterapi bakış açısıyla her çocuk için bireyselleştirilmiş müdahale planı oluşturuldu. Özel gereksinimli çocuğa sahip olan ailelere düşen bakım verme yükü de göz önünde bulundurularak, terapilerden önce ve sonra ailelere düşen bakım verme yükü standardize bir ölçek ile değerlendirildi.

Uygulanan ergoterapi müdahaleleri neticesinde;

-Ailelere düşen bakım verme yükünde anlamlı bir düşüş olduğu standardize ölçek ile tespit edildi.

-Çocukların günlük yaşam aktivitelerine katılım konusunda bağımsızlık seviyelerinde artış gözlemlendi. (Kas gücü, ince-kaba motor beceri gerektiren aktivitelerdeki performans artışları)

-Sosyal katılımları olumlu yönde etkilendi. (Grup seansları yapılmıştır. Çocukların iletişim seviyesi zaman içerisinde olumlu yönde etkilenmiştir. Bir oyunu kurma, başlatma ve sürdürme becerileri gelişmiştir.)

-Ev içerisinde ve okulda, akran iletişimi sırasında gösterilen davranış problemlerinin ortadan kalktığı gözlemlendi. (Ailelerden gelen geri dönüşler ve seans içerisindeki gözlemler)

-Beslenme problemlerinde olumlu geri dönüşler alındı. (Yeni besinlerin deneyimlenmesi, seans içerisinde yemek yapma-yemek yeme aktiviteleri ile desteklenmiştir)

-Akademik beceriler geliştirildi. (Kalem tutma, yazı yazma, görsel kopyalama, hikâye oluşturma gibi aktiviteler ile desteklenmiştir)

-Duyusal problemlere yönelik duyu bütünleme temelli yaklaşımlarda bulunuldu.

-Teknolojik rehabilitasyon cihazlarından faydalanarak; çocukların dikkat, algı, oryantasyon, motor planlama becerileri arttırıldı. (XBOX-Kinect Sensörü)

Yapılan ergoterapi müdahaleleri kapsamında; çocukların bağımsızlık seviyelerinde önemli artışlar olduğu, sosyal katılımlarının desteklendiği, akademik başarılarında olumlu geri dönüşler olduğu, motor becerilerde gelişim gösterdikleri, ailelerin verilen hizmetten son derece memnun kaldıkları tespit edildi.

Projeye dâhil edilen özel gereksinimli çocuklara ayrıca oyun ve müzik terapileri de verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183