Öne Çıkanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halkın Tepkisi ITVS Ediyor SAGEM

Bu haber kez okundu.

Türkiye, Avrupa Birliği'nin Karadeniz Havzası Programından En Yüksek Hibeyi Aldı

Ülkemizin 2007 yılından itibaren dahil olduğu ve Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Ulusal Otorite görevini yürüttüğü Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının 2021-2027 dönemi birinci teklif verme çağrısına Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan da katıldı. Çağrıya Programın Türkiye’deki uygulama alanında olan Karadeniz kıyısı ve civarındaki 25 ilden kurum ve kuruluşlar proje fikirleri ile dahil oldu.

30 Mart 2023 tarihinde duyurulan ilk çağrı altında Programdaki katılımcı ülkelerden 117’si Türk ortaklı 151 proje başvurusu alındı. Değerlendirme ve seçim süreçleri sonunda 501.000-1.500.000 avro bütçe aralığında bulunan ve inşaat/altyapı yatırımı içeren 20’si standart proje ve 13’ü ise 250.000-500.00 avro bütçe aralığında yer alan ve inşaat/altyapı yatırımı içermeyen küçük ölçekli proje olmak üzere toplam 33 proje hibe almaya hak kazandı. Bunlardan 17’si standart ve 10’u küçük ölçekli proje olmak üzere 27 Türk ortaklı proje başvurusu kabul edilirken bu projelerde yer alan toplam Türk ortak sayısı 35 oldu. Ayrıca, bu projelerin 15’inde  Türk ortaklar projeyi sunan ve koordine eden ana yararlanıcı ortak olarak yer alıyor.

Çağrı kapsamında seçilen 33 projenin toplam bütçeleri 33,82 milyon avro olurken seçilen Türk ortaklı projelerin toplam bütçesi ise 27,8 milyon avrodur. Kazanan projelerin illere göre dağılımına bakıldığında 13 Türk ortak kuruluşu içeren 12 proje ile İstanbul birinci olurken Trabzon’dan 7 proje, Edirne’den 4 Türk ortak kuruluşla 3 proje, Sakarya, Rize ve Zonguldak’tan 2 proje, Bartın’dan 2 Türk ortak kuruluşla 1 proje,  Tekirdağ, Kocaeli ve Sinop’tan 1 proje desteklenecek.

Çağrı kapsamında hibe desteği verilecek projeler sürdürülebilir turizm, mavi ekonomi, iklim değişikliğine uyum, hava kalitesinin iyileştirilmesi, orman yangınları ile mücadele, ani sel baskınları ile mücadele, gıda israfını önleme ve bilinçlendirme, tarımsal biyoçeşitlilik, denizcilik teknolojileri gibi konular başta olmak üzere Karadeniz Havzasındaki farklı sorunlara çözüm bulmak için önümüzdeki aylarda hayata geçirilecek.

Program kapsamında 46,8 milyon avrosu AB katkısı olmak üzere 52 milyon avro bütçeli ikinci ve son proje teklif çağrısı 20 Mart 2024’te duyurulacak ve 20 Haziran 2024 tarihine kadar proje başvuruları alınacak.

PROGRAM HAKKINDA

Türkiye’nin 2007-2013, 2014-2020 ve 2021-2027 dönemlerinde katılım sağladığı çok taraflı bir bölgesel işbirliği programı olan Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programında ülkemizin yanı sıra Ermenistan (ilk çağrıda yer almamıştır), Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan yer almaktadır. Programın ülkemizdeki uygulama alanı ise İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizi kapsamaktadır. 2014-2020 döneminde toplam bütçesi 53,9 milyon Avro olan Programın 2021-2027 dönemi bütçesi 94 Milyon Avroya çıkarılmıştır. Her bütçeleme döneminde açılan proje teklif çağrıları kapsamında belirlenen potansiyel yararlanıcıların programın ortaklık koşullarını yerine getirmeleri ve belirlenen öncelik alanlarında proje fikirlerini sunarak başvurmaları gerekmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183