Öne Çıkanlar Kabak çekirdeği Kentsel dönüşüm Kartal Belediyesi eski Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü güngör karakoç İsrafil Köse

Bu haber kez okundu.

Sosyal Gastronomi’nin uluslararası öncüleri Şişli’deydi!

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Bartın Amasra Müessesesi’nde gerçekleşen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlamadan dolayı, Uluslararası İstanbul Lezzet Festivali iptal edildi. Şişli Belediyesi ev sahipliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İBB Turizm Platformu iş birliğiyle düzenlenecek festival kapsamında, sosyal gastronominin dünyadaki öncü isimleri de Türkiye’deydi. Şefler, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde sosyal gastronominin birleştiriciliğinden güç alarak kendi ülkelerinden gelen yerel lezzetler ve festivale katılacak Türk şeflerin Gaziantep, Van ve İstanbul ürünleriyle yemek pişirdi.

FESTİVALDEN KALAN MALZEMELER YEMEĞE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Sıfır atık felsefesiyle tasarlanan festivale katılan üretici, kadın kooperatifleri ve markaların kullanamadığı malzemeler, Şişli Belediyesi Aşevi’nde ihtiyaç sahipleri için yemeğe dönüştürüldü.

5 kıtada, 70’tan fazla ülkede 200’den fazla kâr amacı gütmeyen kuruluş, şef, aktivist ve girişimcisiyle küresel bir ağ olan Social Gastronomy Movement (Sosyal Gastronomi Hareketi Vakfı) CEO’su Nicola Gryczka, Başkan Patrick Honauer, Ruanda’dan Clare Effiong, Lübnanlı Şef Maya Terro ve kısa süre önce açıklanan 50 Best Latin Amerika’da “Icon Awards” ödülünü kazanan Brezilyalı Şef Rafael Rincón gibi farklı ülkelerde sosyal gastronomi projeleri yürüten ünlü isimler Şişli Belediyesi Aşevi ve yapılan projelerle ilgili de bilgi aldı.

EDİTÖRE NOT:

PATRİCK HONAUER /SOCİAL GASTRONOMY MOVEMENT BAŞKANI, ŞEF, SOSYAL GİRİŞİMCİ VE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Rejeneratif organik tarım, agro-ekoloji, gastronomide sürdürülebilirlik konularında tutkulu bir şef olan Patrick Honauer, gıda konusunda dünyada birçok ülkeyi ve uzmanı birbirine bağlayan Social Gastronomy Movement, Food Networks ve Gastro Futura’nın kurucuları arasında yer alıyor. Toplulukların insanları, paylaşmaya ve ortak hedefe ulaştırmada etkili olduğuna inanan Honauer, liderlik konusunda öğretim görevlisi unvanına da sahip.

NİCOLA GRYCZKA / SOCİAL GASTRONOMY MOVEMENT KURUCU ORTAK VE CEO

Gıdanın gücünü sosyal değişim için bir araç olarak kullanan birbirine bağlı yerel topluluklardan oluşan küresel bir ağ olan Social Gastronomy Movement’ın (SGM) kurucu ortağı ve lideri olan Nicola Gryczka, eşitlikçi bir gelecek, kapsayıcı bir toplum ve sağlıklı bir gezegen yaratmak için çalışıyor. Gryczka, dünyanın dört bir yanındaki genç kadınlara ve sosyal girişimcilere aktif olarak koçluk yaparken, çeşitli sosyal organizasyonların yönetim kurulunda yer alıyor. Gryczka, IADB, FAO, WFP, WEF ve SxSW gibi tanınmış organizasyon ve etkinliklerde konuşmacı ve danışman olarak da yer alıyor.

RAFAEL RİNCON MAGRO / ŞİLİ SOSYAL GASTRONOMİ VAKFI BAŞKANI, SOCİAL GASTRONOMY MOVEMENT YÖNETİM KURULU ÜYESİ, GASTRONOMİK SOSYAL GİRİŞİMCİ, ÖĞRETMEN VE YAYINCI

Rafael Rincon Magro bir şef olarak Londra, Palma de Mallorca, Barselona ve Madrid’in önde gelen restoranlarında çalıştıktan sonra 2005'te Şili’ye döndü ve sosyal gastronomi konusunda çalışmalara başladı. Foodies Chile'yi ve küçük üreticiler için bir lojistik portal olan Logistica Gourmet'yi kurdu. 2011'de Latin Amerika yemek festivali Ñam'ı hayata geçirdi. 2019 yılında Şili Sosyal Gastronomi Vakfı'nı kurdu. 2022'de Ashoka Üyesi, Latin Amerika ülkeleri arasında seçilen En iyi 50 ikondan biri oldu. Kendi vakfıyla beraber Social Gastronomy Movement Yönetim Kurulu Üyesi olan Magro, Şili Aşçılık Okulu ve Şili Sommelier Okulunda profesör olarak görev yapıyor.

MAYA TERRO / FOODBLESSED KURUCU ORTAĞI VE YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ

Maya Terro, Lübnan genelinde gıda güvenliği ile mücadele etmek ve gıda israfını azaltmak için gönüllülük ve sosyal sorumluluktan yararlanan, toplum temelli ve gönüllü odaklı, kâr amacı gütmeyen öncü bir kuruluş olan FoodBlessed'in Kurucu Ortağı ve Yönetici Direktörüdür. FoodBlessed, insanların gıda hakkını destekleyen, gıda israfı konusunda toplumu bilinçlendiren bir kültürel değişim yaratmayı amaçlıyor. Lübnan’da sosyal gastronomi konusunda çalışan Terro, birçok ödülün yanı sıra en son 2021’de JCI International'ın “Dünyanın En İyi Yirmi Genç Kişisi”, JCI Lübnan'ın Lübnan'ın “En İyi On Genç Kişisi” ve “Gastronominin Geleceğini Şekillendiren İnsanlar” ödülünü aldı. Terro, aynı zamanda BM Kadın Birimi'nin “Değişim Liderleri”nden biri seçildi.

CLARE MAETE EFFİONG / ESTHER'S AİD FOR NEEDY & ABANDONED CHİLDREN, INC.'İN KURUCUSU VE ULUSLARARASI DİREKTÖRÜ

Clare Effiong, Birleşmiş Milletlere 16 yıllık diplomatik hizmetten sonra kariyerini ihtiyaç sahiplerine ve yoksullara hizmet etmek için değiştirerek Esther's Aid’i kurdu. Effiong, o günden bu yana Ruanda Mutfak Sanatları Okulu gibi birçok projeyi hayata geçirdi. İhtiyaç sahibi gençlerin ve kadınların yoksullukla mücadelesi ve kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir gelecek inşa etmeleri için imkanlar yaratmaya çalışıyor. Esther's Aid, son 15 yılda 10 binden fazla çocuk ve gencin beslenmesine, giydirilmesine, barınmasına ve eğitilmesine yardımcı oldu. Effiong, ABD Temsilciler Meclisi “Başarı Sertifikası”, New York “İnsani Yardım Ödülü”, New Rochelle Ticaret Odası, “Woman of Excellence” ve UN Women Metro/Westchester Chapter Ödülü’nün sahibidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183