Öne Çıkanlar haberdesiniz Kelamdan Kaleme Ertuğrul Bodur Türkiye Atletizm Federasyonu heyecan

Bu haber kez okundu.

Kadıköy’deki patlamadan Bern katili çıktı

30’a yakın kişinin ifadesinin alındığını aktaran Soylu, 'yürütülen soruşturmanın terör soruşturması olduğunu ancak şu ana kadar terör bağlantısı tespit edilmediğini' belirtti.

Soylu, şunları söyledi:

"Evde oksijen tüpü ve normal tüp var. Olayda ikisi de patlamış. Evde tek başına yaşayan, 1980 öncesi aşırı sol gruplarla ilişkili bir kişiden bahsediyoruz. Elektroniğe, mekaniğe, metale meraklı. Ancak 80 sonrası örgüt bağlantısı tespit edemedik. Sol ayağının kesik olduğu ve evin çöp eve döndüğü, birçok metal parçalarının bulunduğu ve evinde toz halinde bir yıldır bulundurduğu maytap gibi, havai fişek malzemesi gibi bir madde olduğu ve kuru sıkıdan bozma bir tabanca da bulunduğu, geçmiş dönemlerde, 1980 öncesi aşırı sol örgütlerle irtibatının da olduğu ama ondan sonra rastlanmadığı ve İsviçre'de bir adam öldürmeden dolayı 2012-2019 yıllarında Türkiye'de yakalandığı ve cezaevinde yattığı, bu konuda aile birliğini suçladığı ve elektriğe çok meraklı bir kişiden bahsediyoruz. Kendi kendine yaşayan birisi. Tüm çalışmalarda bir terör bağlantısı göremedik.

ÖLEN DÖRT KİŞİ

Edinilen bilgiye göre Mustafa Karahan 10 yıl önce İsviçre’den Türkiye’ye geldi. Gelişinin ardından İsviçre’de 4 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle yargılandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklanarak hapse konulan Karahan'ın ayağı değil ama şeker hastalığı nedeniyle gördüğü tedavi sırasında sağ ayağının parmakları kesildi. Bu durumdan dolayı Karahan yaklaşık bir buçuk yıl önce tahliye edildi.

Mustafa Karahan, 27 Temmuz 1998'de, İsviçre'nin başkenti Bern’de saat 22.30'da üç kişi ile birlikte Safari Bar'a maskeli ve silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırıda İsviçre vatandaşı Roland Widmer ile Türkiye vatandaşları Haydar Karaçelik, Hasan Doğan ve Garip Kırmızıkaya öldürüldü.

Bu cinayetler o dönem ülkede uzun süre gündem oldu. Saldırının ardından Karahan ve diğer üç kişi kayıplara karıştı. Ancak Karahan’ın kullandığı Kalaşnikof marka tüfek, saldırının yapıldığı yerden 16 kilometre uzaklıkta bulundu. Silahın üzerinde ise kan izlerine rastlandı. Yapılan inceleme ve DNA testinde kanın Mustafa Karahan’a ait olduğu tespit edildi.

Karahan işlediği cinayetler sonrasında Türkiye’ye kaçtı. İsviçre ise hakkında yakalama kararı çıkarttı. İsviçre, Karahan'ın, 28 Temmuz 2012 günü Türkiye’de gözaltına alındığını duyunca yargılamak ve diğer üç kişinin kimliklerini öğrenmek için iade edilmesini istedi.

Türkiye bu talebi kabul etmedi ancak Karahan hakkında "örgütle bağlantılı olmak" ve "kasten adam öldürmekten" dava açıldı. Karahan’ın herhangi bir örgütle bağı olduğunu tespit edemeyen Anadolu Adliyesi 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi 23 Temmuz 2014'te Karahan'a müebbet hapis cezası verdi.

Karahan’ın gençlik yıllarında TİKKO üyesi olmakla suçlanarak yargılandığı da öğrenildi.

Kendisini tanıyan ve defalarca evini ziyaret ettiğini söyleyen bir mahallelinin verdiği bilgilere göre Karahan, İsviçre’de kaldığı yıllarda çok sayıda saldırı düzenlediğini ve bomba eğitimi aldığını anlatıyordu:

"Ben evine gittim. Evde kablolar ve elektronik cihazlar vardı. Tek başına yaşayan ve agresif bir adamdı. Ama şizofren değildi. Sadece ailesiyle bazen anlaşamıyordu. Kira geliri olan, ekonomik durumu iyi biriydi."

'PEŞ PEŞE PATLAMALAR OLDU'

Bir başka mahalleli ise "İlk patlamada onu evden kaçarken gördüm. Patlama bitince tekrar eve koştu. Ardından ise peş peşe patlamalar yaşandı" dedi.

'BİZİM DUVARLAR YIKILDI'

Bombadan şüphelendiğini belirten Karahan’ın bir diğer komşusu da "Bizim evin duvarları ile onun evinin duvarları birbirine yapışıktı. Patlamanın olduğu sırada bizim duvar da patladı. İçeriye toz duman girdi. Hepimiz şok olduk. Ayakkabılarımızı almadan çıplak ayak kaçtık evden. Bir kişi balkondan attı kendini" diye konuştu.

'ADAM BOMBA UZMANI'

Patlamanın yaşandığı sokakta girişler ve çıkışlar özel timler tarafından kapatıldı. Polislerin bugün verdiği bilgiye göre patlamanın olduğu binada iki savcı ve uzmanlar inceleme yapıyordu. Karahan’ın bomba uzmanı olup olmadığını sorduğumuz bir başka polis ise, "Terörle bağlantılı olabileceğini düşünüyoruz. Adam bomba uzmanı. Zaten yeni çıktı. Müebbet hapis cezasından içerdeydi" bilgisini paylaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183