Öne Çıkanlar küçükçekmece belediyesi Haber kağıthane spor merkezi Esnaf Odası YGS

Bu haber kez okundu.

japon deprem bilimci çözümleri sıraladı

11 İli vuran yıkıcı depremden sonra Japonya’da bu derece yıkıcı hasarların olmaması araştırma konularından biriydi. 32 yıl boyunca Türkiye’de bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Japonya ile Türkiye arasındaki en büyük farkın ‘hazırlık ve eğitim’ olduğundan bahsetti. Moriwaki, deprem felaketinin asıl sorumlusunun ruhsatsız kaçak binalar olduğunu vurguladı.

MORİWAKİ: “İMAR AFFI TÜRKİYE İÇİN ÇOK RİSKLİ”

Devlet ve belediyelerin ruhsatsız binalara geçit vermemesi gerektiğini belirten Moriwaki, Japonya’da bir tane kaçak bina olmadığını söyledi. Eski binaların Japonya’da da olduğuna değinen Moriwaki, yönetmenliğe uygun ve güçlendirilmiş binalar olduğunu vurguladı. İmar affı ile ilgili Moriwaki şu açıklamaları yaptı: genel af bile anlaşılır çünkü insan pişman olur ya da kendini düzeltebilir. İmar affı ise anlaşılmaz çünkü dayanıksız ya da hasarlı beton pişman da olamaz, kendini de düzeltmez, imar affı Türkiye için çok riskli. Türkiye’de yaşanan büyük depremle ilgili Moriwaki, binaların yüzde 60’ının kaçak olduğunun altını çizdi. Yapı denetimine uygun olmadığını belirten Moriwaki,“ 7,9 Erzincan depreminden sonra ikinci büyük deprem bu. Ama Japonya’da büyüklüğü 8 de olsa 9 da olsa bina çökmüyor. Japonya depremlere hazır. Türkiye’deki binaların yüzde 60’ı kaçak. Bu korkunç bir rakam.” dedi.

“TÜRKİYE EĞİTİM VE BİLİM’DE BİLİNÇSİZ”

Japonya ve Türkiye arasında uçurumlar olduğunu söyleyen Moriwaki, bilim ve eğitim konusunda Türkiye’nin bilinçsiz olduğunu vurguladı. Japonya’da eğitimin kreşlerde başladığını belirten Moriwaki, Türkiye’de depremde olduğunda konuşulduğunun altını çizdi. Moriwaki,“ Deprem büyüklüğü olarak Türkiye, Japonya’dan daha şanslı ama depremde ölen kişi sayısına baktığımızda Türkiye, dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Bu ölüm oranını utanarak söylüyorum.” İfadelerini kullandı.   

ÇÖZÜMLERİ SIRALADI

Moriwaki çözüm olarak deprem eğitimlerinin anaokulunda başlanılması gerektiğini vurgularken “bir deprem bakanlığı kurulmalı. Bu birim sadece depremle ilgilenmeli. Dua edin ama sadece dua etmekle olmaz. Binaları güçlendirin sonrasında dua edin. Muhakkak başınızda bir deprem çantanız olsun. İnsan susuz üç gün yaşayamaz ama su olursa enkaz altında 1 ay bile yaşar.”dedi. Düdüğünde duyurmak amacıyla olması gerektiğine değinen Moriwaki son olarak okul ve hastaneleri güçlendirme çağrısında bulundu. Moriwaki, Hayat kurtaran yaşam üçgeni değil binadır bunu da unutmayın! Doğru zemin, doğru bina, doğru müteahhit” olduğunu söyledi.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183