Öne Çıkanlar Ekrem İmamoğlu ak parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi serkan horuz kimdir Genişleme Müzakereleri Genel Müdür Yardımcısı Maciej Popowski
banner279

Bu haber kez okundu.

İstanbul kuraklıkta alarm veriyor

Başta küresel iklim değişikliği, üretim alışkanlıklarımız ve kentlerimizdeki betonlaşma kuraklığa ve milyonlarca insanın susuz kalmasına neden olabilecek felaketlere kapı aralıyor.

Özellikle İstanbul gibi 20 milyona yakın insanın yaşadığı dev bir metropolde hayatın kaynağı olan su konusu da hassas bir çizgide gereğinden daha fazla dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak yaşantımızın içinde duruyor.

BARAJ DOLULUK ORANI ÜÇTE BİRE DÜŞTÜ

İstanbul'a su sağlayan 10 barajdan yalnızca doluluk oranı yüzde 50'nin üzerinde olan kalmadı... Alibey Barajı yüzde 17,35 olarak ölçülürken, Sazlıdere barajı yüzde 36,96 doluluk oranına sahip. Pabuçdere Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 4,99 oldu.

KURAKLIK, KİRLİLİĞİ ORTAYA ÇIKARDI

Barajlarda su seviyesinin düşmesi ile birlikte büyük bir alanda suların çekilmesi sonucu geriye bataklık ve çöp yığınları kaldı. Piknik yapmak için göl ve barajların yakınlarına gelen vatandaşlar çevreyi çöp yığınları ile doldurdu. Daha önce fark edilmeyen ancak kuraklık nedeniyle ortaya çıkan çöp ve atıklar havadan görüntülendi.

KURNAZ: ÇOK CİDDİ BİR PROBLEM BİZİ BEKLİYOR

Prof. Dr. Levent Kurnaz, "2021 yılında da çok benzer bir durumdaydık. Barajlarda bundan daha az su vardı. Sonrasında 15 Ocak civarı ciddi ve yoğun yağışlar başladı ve o barajları kurtardı. İnşallah yine öyle bir durum olur. Öyle bir durum olmayacak olursa çok ciddi bir problem bizi bekliyor. Bugün itibariyle yüzde 31 civarında barajların doluluğu ve her hafta en az yüzde 1 düşüyor diye bakalım. Çok ciddi yağış gelmeyecek olursa 1-2 haftaya kadar yüzde 30'un altına düşeriz. Biraz yağış bekliyoruz, o İstanbul'un barajlarına biraz su getirebilir" dedi.

“KORKUNÇ KURAK DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

Prof. Dr. Kurnaz, "Durumu, önümüzdeki 15-20 gün içerisinde gelecek ciddi sayılabilecek yağışlar belirleyecek. Çünkü Marmara Bölgesi'nde o yağışlar olmayacak olursa; korkunç kurak bir dönemden geçiyor Marmara Bölgesi şu an için. Eğer önümüzdeki 15 gün içerisinde İstanbul'a ciddi yağış düşmeye başlamazsa, İstanbul önemli bir su sıkıntısı yaşayacak. Bu yağmur her zaman düşebilir. Önemli olan yağmurun düşüp barajları dolduruyor olması. Ümidimizi kesmeyelim" diye konuştu.

İSKİ’DEN ‘TEDBİR’ TOPLANTISI

2022 yılında gerçekleştirilen su faaliyetlerinin detaylıca incelendiği toplantıda, su yönetiminde izlenen ve izlenecek stratejiler de değerlendirildi.

2023 SU BÜTÇESİ (SU İHTİYACI) 1 MİLYAR 200 BİN METREKÜP

2023 yılı su bütçesi de toplantıda görüşüldü. 2023 yılı için 1 milyar 200 bin metreküp ham su ihtiyacı öngörülürken, en az yağışta dahi 1 Ocak 2024 tarihinde barajlarda yüzde 21’lik bir doluluk oranı olacağı tahmin edildi.

4 ÖNLEM AÇIKLANDI

Melen 3 Terfi Merkezi’nin Ocak ayı içerisinde devreye alınarak, Ömerli Barajı ve Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne iletilecek su miktarı arttırılacak.

Ömerli Barajı Sal Pompasının günlük kapasitesi 250 bin metreküp arttırıldı. Bu sayede Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi kesintisiz biçimde çalıştırılabilecek.

Bu kapasite artışından elde edilen suyun şehre verilebilmesi için gerekli isale hatları hizmete alındı ve terfi merkezinin kapasitesi yükseltildi.

Su kayıp ve kaçakları ile mücadele disiplinli bir şekilde sürdürülecek. Bu kapsamda, 2021 yılında yüzde 20,52 olan bu oranın, 2022 yılında yüzde 19,45’e düşürülmesiyle yılda yaklaşık 10 milyon metreküp su kaybının önüne geçildi. Alınacak önlemlerde bu oran daha da aşağı seviyeye çekilecek.

BAŞA: BÜTÜN SENARYOLARA HAZIRLIKLIYIZ

İstanbul’da suyun durumuna dair değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, yaşanması muhtemel her türlü senaryo karşında hazırlıklı olduklarını belirterek, “Biz İSKİ olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çizmiş olduğu İstanbul Vizyonu çerçevesinde şehrin bugünkü ihtiyaçlarını karşılıyor ve gelecekteki ihtiyaçlar doğrultusunda hızla aksiyon alıyoruz. Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz toplantıda da İstanbul’un su durumunu bir kez daha değerlendirdik. Profesyonel yönetim kadromuz ve aldığımız önlemlerle kıymetli İstanbullu hemşehrilerimize, kesintisiz su temini sağlama konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, tüm dünyada suyun daha verimli kullanılmasını gerektiriyor. Su kaynaklarımızın durumundan bağımsız olarak gerçekleştirdiğimiz tasarruf çağrımızı yineliyoruz” dedi.

AVDAGİÇ: SU DESTEKÇİSİ OLALIM

Avdagiç, twitter hesabından yaptığı açıklamada, su tüketiminde bilinçli olunması gerektiğini vurgulayarak, “İşyerlerinde su tüketimini kontrol altına alalım, kendimizin ‘su denetçisi’ olalım” dedi.

"BARAJLARIMIZI TASARRUFLA DOLDURMALIYIZ"

Şekib Avdagiç, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Küresel ısınma iklim değişimini tetikliyor, mevsimsel yağışları artık alamıyoruz. Barajlarımızı tasarrufla doldurmalıyız. Su çocuklarımızın geleceği. Her İstanbullu firma ve kişi, kişiselleştirilmiş eylem planı yapmalı. Çünkü sudan büyük enerjimiz yok.” Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Anahtar Kelimeler:
IstanbulIskiKuraklık
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183