Öne Çıkanlar ezgi yan fülüt dış cephe boyamaları bulut halay

Bu haber kez okundu.

İlk turun kazananı yok

14 Mayıs seçimlerinin ilk turunda kazanan aday yok ancak Türkiye kesin olarak 2 haftalık bir zamanını ve belki de 5 yılını kaybetmiş olabilir.

İkinci tur, yine itirazlar ve kaybeden tarafın muhtemel erken seçim talebinin ardından önümüzdeki yıl da Mart ayında yapılması öngörülen yerel seçimler derken Türkiye yine uzun bir siyasi tartışma ortamının içinde kendini bulacak gibi görünüyor.

ERDOĞAN İLK KEZ KAZANAMADI

Bu seçimde çok önemli bir ilk de yaşanarak, Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak girdiği, kabinesini ve yardımcısını önemli kentlerde birinci sıralardan aday göstermesi ve tüm devlet imkanlarını kullanarak yürüttüğü kampanyada ilk turda ipi göğüsleyemedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ın yer aldığı 3 aday arasında tercih yapan seçmen, ilk turda Cumhurbaşkanlığı görevini kimseye teslim etmedi.

PARLAMENTODA İSE AVANTAJ İKTİDARIN

Erdoğan’ın bu seçimde ilk turda Cumhurbaşkanlığını kazanamaması muhalefet açısından bir başarı olarak görülse de parlamentoda milletvekili dağılımında durum Cumhur İttifakı lehine. Cumhur İttifakı Meclis’e 322 milletvekili sokmayı başarırken, Millet İttifakı 213 milletvekilinde kaldı.

Yeşiller ve Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisi’nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ise 65 milletvekili oldu.

YSK’YA İTİRAZLAR

Özellikle sosyal medyada paylaşılan tutanak görüntülerinde bu tutanaklar ile YSK’nın sistemine giren tutanakların karşılaştırılıp birçok sandıkta usulsüzlük olduğu ileri sürüldü.

Sosyal medyanın iki günlük çalkantısı sonrasında CHP zaten kendi sistemlerinde karşılaştırmalar sonrası farklılıklar tespit ettiklerini ve bunlarla ilgili seçimin ertesi günü itirazları yaptıklarını basın toplantısıyla açıkladı.

2 BİNDEN FAZLA SANDIKTA FARKLILIK

CHP adına basın açıklamasında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 2 bin 269 sandık tutanağında farklılık tespit ettiklerini söyledi.

Erkek, tutanak karşılaştırmalarının sistemde otomatik olarak yapıldığını söyleyerek, “Bunu hem genel merkez, hem il, hem ilçe görüyor. Yani son derece sağlıklı bir alt yapımız ve sistemimiz var. Sistemde kırmızı alarm verildi. Size tam rakamları vereceğim. Toplam 201 bin 807 sandık ve 2 bin 269 sandık tutanağında farklılık tespit ettik” diye konuştu.

MİLLETVEKİLLİĞİNDE İSE DAHA FAZLA

Tespit edilen farklılıklar düzeltildikten sonra sonucun 4 cumhurbaşkanı adayının lehine ya da aleyhine olabileceğini ifade eden Erkek şöyle devam etti:

“Ayrıca bizim adayımız aleyhine olanları da ayrıca tespit ediyoruz. Bunların itirazları yapıldı. Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit ettik, CHP ve İYİ parti aleyhine. Ve bunların da itirazları yapıldı.

BAZI ÜLKELERİN OY KULLANMA SÜRESİNDE OYNAMA

Kanada, ABD, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerde oy kullanma süresinin 4 günden 2 güne çekildiği ancak sonrasında yine CHP’nin itirazı sonrası süre normale döndürülüp 4 güne çıkartıldı.

Yine kısa süreliğine de olsa oy verme süresinin daraltıldığı bu ülkelerde Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 80’in üzerinde olması dikkat çekmişti. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Anahtar Kelimeler:
Ikinci TurItirazlarOy
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183