Öne Çıkanlar Kelamdan Kaleme Ertuğrul Bodur memur Türkiye Atletizm Federasyonu heyecan

Bu haber kez okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT için düzenleme geleceğini açıkladı

2019 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “çift dikiş” olarak tanımlanan ve kesin bir dille emeklilik hayalleri reddedilen EYT’li vatandaşların düzenleme talepleri 2023 Haziran ayında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde iktidar nezninde karşılık bulmuş görünüyor.

ERDOĞAN: SEÇİMİ KAYBETSEK DE BEN BU İŞTE YOKUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yerel seçimleri için düzenlediği mitinglerde EYT taleplerine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İskandinav ülkelerinde benzer çalışmalar kapsamında erken emeklilik sistemi oluşturulduğu ve bu ülkelerin ekonomik yönden battığını söylemişti. Erdoğan, “Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekli ile alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak, hem de ikinci bir iş aramak suretiyle işsizliğe öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizi çökmesini istemelerinin tek sebebi böylece oluşan kaos ortamında siyasi rant devşirme hesabıdır. Bu hesap kötü bir hesaptır. Biz bunu politik hesaplarla yapmayız, yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum. Benim bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimiz faydası neredeyse ona varım, milletimi ülkeni zararın olan şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum.” demişti.

BAKAN BİLGİN: ÇALIŞMALARI TAMAMLADIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve düzenlemenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde görüşüleceğini söyledi. Bakan Bilgin çalışmayla ilgili son olarak, "Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz." İfadelerini kullandı.

DESTİCİ: MÜCADELEYİ İNŞALLAH KAZANDIK

Cumhur İttifakı’na en yakın ve EYT konusunda en kararlı duruşlardan birini sergileyen Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, EYT konusunda kendinin de mağduriyet yaşadığını ama bu konuda artık sona gelindiğini ifade eden açıklamalara imza attı.

Destici, "EYT'nin bir hak mücadelesi olduğunu, bu hakkın mutlaka iadesi edilmesi gerektiğini hep söyledim, söylemeye de devam ediyorum. Ben de 3 sene emeklilikte yaşa takıldım. Sizin halinizi en iyi bilenlerdenim. Geçmişte bir mağduriyet yaşandı ve bugüne kadar devam etti. Bize düşen, bu mağduriyeti kimin yaşattığını hatırlatmak ama hata başkasının diye biz bunu görmezden gelemeyiz. EYT'lilerin anasının ak sütü gibi helal olan emeklilik haklarının bir an önce kendilerine verilmesi gerekiyor. Adalet var, tecelli ediyor. Yasa inşallah yıl başından önce çıkıyor. Vermiş olduğumuz mücadeleyi inşallah kazandık." diye konuştu.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Yasanın çerçevesi oluşturulurken öncelikle kapsam belirlenecek. Böylece kimlerin hak sahibi olacağının tespiti yapılacak. Bu sayede yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da ortaya çıkacak.

Genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.

Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut.

Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacağı öngörülüyor.

Fazıl Anıl Kılıçlı-KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183