Öne Çıkanlar dış cephe boyamaları yan fülüt bulut ezgi halay

Bu haber kez okundu.

Uluslararası ismi “Young Reporters for the Environment, YRE” olan ve ülkemizde Çevrenin Genç Sözcüleri, ÇGS olarak isimlendirilen program, gençleri çevre sorunlarını anlamaya yönelten ve onları bilinçlendirmek amacı ile çevre eğitimi yapan uluslararası bir programdır. Eğitim aracı olarak, gençlerin ilgisini çeken, çevre gazeteciliği yöntemi benimsemiş olup öğrencilerin bulundukları okul yerelinde çevre sorunlarını araştırıp inceleyerek, haber nitelikli makale, fotoğraf ve kısa video kaydı üretmeleri teşvik edilmektedir. Arenapark Uğur Anadolu Lisesi olarak öğrencileri bu yıl 15-18 yaş kategorisinde video ve makale alanında bu yarışmaya katıldı. Geçen yıl ise video kategorisinde Türkiye birincisi olarak bir ilke imza atmıştı.  

GEMİLERDEN ATILAN ATIKLAR NASIL BELİRLENİYOR?

“Tarihi açıdan zengin, Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayan, milyonlarca insanın hem de birçok deniz canlısının geçiş yaptığı İstanbul Boğazına atılan atık ve ceza miktarı nasıl belirleniyor? Gibi konuları öğrenmek amacıyla Uğur Anadolu Lisesi öğrencileri İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı 2016'dan bu yana hizmet veren Deniz Denetim Müdürlüğü ziyaretindeki öğrenimlerini şöyle ifade ettiler:

“Deniz denetim müdürlüğünde kamera odasında 7/24 izlenen 83 kamera ve 43inç uzağı görebilmenin yanı sıra kameralar boğazın birçok bölgesini görebiliyor kör noktalar dronlar yardımıyla kontrol ediliyor. Kameralarda bir geminin denize atık attığı tespit edilirse veya anonim birisi tarafından 153'e (BEYAZ MASA) ihbar geldiğinde o ihbarın doğruluğunun kontrolü kameralarla yapılıyor ve atığı oluşturan gemi tespit edildikten sonra hemen harekete geçiliyor, tekneyle geminin bulunduğu alana gidiliyor.”

ATIĞIN MİKTARI ÇOKSA CEZASI DA FAZLA OLUYOR

“Tam biz röportaj yaparken bir ihbar geldi ve hemen harekete geçtik.  Gereken güvenlik önlemleri ve teçhizatları aldıktan sonra tekneyle geminin olduğu yere giderken cezaların neye göre belirlendiğini sorduk, geminin atığının zarar derecesine, yayıldığı alan büyüklüğüne göre belirlendiğini ayrıca atık maddenin temizlik masrafları da atığı oluşturan firma tarafından karşılandığını söylediler. İstanbul Boğazı'ndan 2021 yılında 127 bin 529 gemi geçiş yaptı; yıl içerisinde 71.084 adet deniz aracı denetlenmiş olup denetimler neticesinde, deniz kirliliği yaptığı tespit edilen 73 adet deniz aracına toplam 25 milyon TL para cezası uygulanmış. 2016 ve 2017 yıllarında İstanbul Boğazı'nda 50 bin 918 gemi ve tekne kontrol edilirken, kurallara uymadığı belirlenen 4 bin 89'una yasal işlem uygulandı, bunlardan 80'ine çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle para cezası kesildiğini belirttiler.”

ATIKLAR LABORATUAR ORTAMINDA İNCELENİYOR

“İhbar edilen gemiye yaklaştık atık örneği aldık ve laboratuara göndermek için örneği kaba koyduk. İhbar eden kişiye temizlendiğine yönelik fotoğraf e-mailine gönderildi. Bizlere umut veren bu bilgiyi tepkilerini ve fikirlerini öğrenebilmek için okuldaki öğrencilerimizle paylaştık. Daha önce hiç duymadıklarını fakat gemi ve tekneler tarafından dökülen bu atıkların boğazın temiz görüntüsünü bozduğunu ve çevredeki tüm canlıların hayatını olumsuz etkilediğini ve bundan duydukları rahatsızlığı belirtiler. Boğazlarımızın şuan ki hali için onlara minnettarız.” KENT YAŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183