Öğretmeninin kendisine yaptığı cinsel istismarın ardından intihar eden lise öğrencisi Cansel’in yaşadıkları toplumsal tepkiye dönüştü.
Kayseri’de lise öğrencisi 17 yaşındaki Cansel Buse K. çarşamba günü, ailesinin ifadesine göre Melikgazi’deki evlerinde polis babasının beylik tabancasıyla başına bir el ateş etti. Genç kız hastaneye kaldırıldığında ağır yaralıydı ve kurtarılamadı. Cansel’in Anadolu Lisesi’ndeki arkadaşları, intiharına evli ve iki çocuk babası matematik öğretmeniyle duygusal ilişkisi ardından uğradığı cinsel istismarın neden olduğunu, okul yönetiminin konuya kayıtsız kaldığı yönünde iddialarda bulundu. İddialar üzerine 33 yaşındaki öğretmen Bayram Ö. cumartesi günü tutuklandı.
Soruşturma kapsamında yapılan araştırmalar ve incelemelerde genç kızın öğretmeniyle 2 aydan beri görüşmeler yaptığı ortaya çıktı. Vali Orhan Düzgün olayla ilgili şu yazılı açıklamayı yaptı: “Cansel B.K.’nın intiharı ile bağlantılı olduğu düşünülen ve telefon kayıtlarının incelenmesi neticesinde bir süredir kendisi ile irtibatlı olduğu tespit edilen öğretmen B.Ö. yürütülen adli soruşturma sonucu tutuklanmıştır. Ayrıca yürütülen idari soruşturma doğrultusunda olayda ihmali olduğu düşünülen M.E.A. Lisesi Okul Müdürü E.E., Müdür Yardımcıları M.T.İ. ve A.E. ile rehber öğretmenler Z.A. ve K.C. görevden el çektirilerek açığa alınmıştır. Adli ve idari soruşturma devam etmektedir.”
Ölen genç kızın ailesine taziye ziyaretine giden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da şu açıklamayı yaptı: “Cansel, pazartesi günü okul idaresine öğretmeni şikâyet etmiş. İdare gerekli girişimlerde bulunacaklarını kendisine ifade etmiş. Ancak genç kız okulda baygınlık geçirmiş, ambulans çağrılmış. Genç kızın ailesi, bu durumdan haber edilmediklerini söyledi.” Kayseri Barosu da davaya müdahil olmak istediklerini açıkladı.
Üzeri Kapatılsın Talimatı Var Mı?
Cansel’in öğretmeni tarafından cinsel istismara uğradığı iddiasıyla hayatına son vermesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuyu TBMM’ye taşıdı. Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede “Konunun üzerinin kapatılması yönünde talimatlar verildiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise ilgili talimatlar kim ya da kimler tarafından verilmiştir?” diye soruldu.
Yaşanılan olayı perşembe günü öğrendiklerini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu şunları söyledi: “İki müfettiş görevlendirdik. Öğretmen ve öğrencilere psikososyal başta olmak üzere her türlü destek verilmeye başlandı. Diğer öğrencilerimizin hayatlarının normale dönmesi için elimizden geleni yapacağız. Kız öğrencimizin ailesiyle de görüşeceğiz
İkinci Evimizdi Hani!
Paylaşımlarda “Hatırlıyor musunuz, küçükken hepimize, okul ikinci eviniz derlerdi” gibi mesajlar da yer aldı. Demokrat Kadın internet sitesi de genç kızın bir arkadaşının ifadesine dayanarak şunları yazdı: “Cansel’in intihardan 2 gün önce kucağıma bayılıp ‘Ben kendimi öldüreceğim” diyerek ağlamasını ben kaldıramıyorum.”
Cansel’e Özel Ders Veriyordu!
Arkadaşları olayı anlatırken öğretmeninin Cansel’e ilaç verdikten sonra tecavüz ettiğini bildiklerinde ısrar ediyorlar. “Cansel ertesi gün başına gelenleri okul idaresinden sadece Müdür Yardımcısı M.T.İ. ile paylaştı. Müdürün ve rehberlik öğretmenlerinin haberi yoktu. Ama M.T.İ., olayı örtbas etmek için Cansel’i oyaladı. Cansel de canına kıydı” diyorlar. Başka bir arkadaşı, öğretmenin bel altı şakalar yaptığını anlatıyor.
‘Ailene Anlat’ Baskısı
“Şakalarından yüzümüz kızarırdı. Cansel’e özel ders veriyordu. Aralarında duygusal yakınlaşma olduğunu olaydan 10 gün önce duymuştuk.”
Cansel’in bir başka arkadaşı farklı bir iddia ortaya atıyor: “Okul idaresi, Cansel durumu anlattığında ‘Ailene anlatman için sana iki gün müsaade. Yoksa biz söyleriz’ demiş. Cansel bu baskıya dayanamadı. İki gün okulda iki kez bayıldı. İdare Bayram Hoca ile ilgili kılını kıpırdatmadı. Bu yüzden intihar etti.”