Öne Çıkanlar GÜNDEM CHP Adalar Belediye Başkan gündem haber Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran

Bu haber kez okundu.

Kılıç : “Baharı hep birlikte selamlıyoruz”

Kültür ve sanat alanında yaptığı faaliyetlerle örnek olan Maltepe Belediyesi bir yenisini daha ekledi. ‘Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’nin ilki Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Maltepe Belediyesi’nin organize ettiği, Ataol Behramoğlu’nun kurucusu olduğu Dünya Şiir Hareketi’nin katkılarıyla ile yapılan festival 4-7 Mayıs tarihlerine kadar sürecek. Farklı dillerdeki şairleri Maltepeliler ile buluşturmak amacıyla düzenlenen festivale; Amerika, Fransa, Küba, Kolombiya, Nepal, Portekiz, Hindistan, Rusya ve Nijerya gibi 9 ülkeden şairler katıldı. Ayrıca Türkiye’deki şairlerde festivalde bulundu. Şairler şiirlerini sahnede okuduktan sonra ev sahibi Belediye Başkanı Ali Kılıç, yeni yazdığı iki şiiri sevenlerine paylaştı. Kılıç, “Maltepe Belediyesi olarak kültür ve sanatın çok önemli bir güç olduğunun bilinci ile hareket ediyoruz. Toplam 9 ülkeden birbirinden değerli 17 şairimiz ve yazarımızı burada ağırlıyoruz. Bahar ve Şiir Festivali ile baharı hep birlikte selamlıyoruz.” dedi.

DÜNYANIN ÖNDE GELEN ŞAİRLERİ MALTEPE’DE

Ataol Behramoğlu’nun da kurucusu olduğu Dünya Şiir Hareketi’nin (World Poetry Movement – WPM) de katkılarıyla düzenlenen festivale İsveç doğumlu Amerikalı şair Agneta Falk Hirschman, Kübalı şair Alex Pausides, Nijeryalı şair Ayo Ayoola-Amale, Kolombiyalı şair Fernando Rendon, Fransız şair Francis Combes, Nepalli şair Keshab Sigdel, Portekizli şair Luis Filipe Sarmento, Hindistanlı Rati Saxena, Rus şair Vadim Terekhin gibi yabancı ülkelerden şairlerle Nevzat Çelik, Eray Canberk, Altay Öktem, Nurduran Duman, Gonca Özmen, Onur Behramoğlu gibi Türkiye’nin de önde gelen şairleri katıldı.

KILIÇ: “BAHARI HEP BİRLİKTE SELAMLIYORUZ”

Kılıç, festivalin şiir konusundaki ilk festival ve ilk çalıştay olduğuna değinirken, Maltepe kültür bilinciyle hareket eden, korolar festivali yapan, tiyatro festivali düzenleyen ve uluslararası anlamda birçok etkinliğe, sempozyuma, festivallere imza atan bir belediye olduğunun altını çizdi. Kılıç, “Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak çeşitli ülkelerden ressamları da bir araya topladık. 100 sanatçımızı burada ağırlıyoruz. Bugün de şiir festivali düzenliyoruz. Değerli dostum Ataol Behramoğlu bize bu festivali armağan etti. Bahar ve Şiir Festivali ile baharı hep birlikte selamlıyoruz” dedi.

KILIÇ’TAN DEPREM SONRASI İKİ ŞİİR

Kılıç, siyasetçilerle şairlerin buluşması konusunu şairlerle birlikte konuştuklarını da ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu duygulardan yola çıkarak şiire bakış açımı yerel siyasetçi olarak sizlere vurgulamak isterim. Neden böyle bir festivale ihtiyaç duyduk? Şiir tarihe aslında not düşmektir, şiir bir devrimdir. Şiir topraktır her devirde toprağı yeşertir. Şiir silahı dil olan kocaman bir ordudur. Aynı zamanda bir umuttur. Şiir sevgidir. Sevgi en büyük dindir. Şiir hayatın ta kendisindir. Şiir bahardır aslında. Siz şiir dostları Maltepe’ye baharı beraber getirdiniz. Biraz yazıp çizmeyi seven bir arkadaşınız olarak, Şubat ayında ülkemizi sarsan deprem felaketi sonrası Hatay’ı gördüm. İnançların, kültürlerin yeşertildiği, yaşatıldığı Hatay’da bulundum ve bir şiir kaleme aldım. Size okumak istiyorum.” Kılıç konuşması sonrası “Sustu ezan, sustu çan, sustu hazan” ile “Kapadokyam” şiirlerini okudu.

BEHREMOĞLU: BAHAR ŞİİRE, ŞİİR BAHARA YAKIŞIYOR; HEPSİ DE İSTANBUL’A YAKIŞIYOR

Behramoğlu, bu yıl ilk kez düzenlenen festivalin uzunca devam etmesini dilerken, “Bu festivalde dünyanın birçok ülkesinden şair dostum da katıldı ve bu katılan isimler, Dünya Şiir Hareketi’nin önde gelen isimlerinden. Bu hareket önemli bir hareket olup dünya üzerinde yüzlerce temsilcisi bulunmaktadır. Bu anlamda bu mükemmel organizasyonu düzenleyen tüm ekibe ve belediye başkanımıza teşekkür ederim. Gerçekten beklentimin üzerinde de performans gösterdi Maltepe Belediyesi. Hepsi, kültür emekçileri. Bahar şiire, şiir bahara yakışıyor. Hepsi İstanbul’a yakışıyor. Şiir nedir meselesine hiç girmeyeceğim. Çıkamayız işin içinden. Şiirlerini okuyacaklar. Şiirin ne olduğu ve olmadığını biliyor, hissediyorsunuz. İsimleri tek saymayacağım, yabancı diye bir şey yoktur, sevmem, her şey biziz. Bu arkadaşların tümü Dünya Şiir Hareketi’nin üyelerini oluşturuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Türkiye Cumhuriyeti bir rejim değişikliğinin adı değil bir varoluş yenilenmesidir. Dikkatle dinlemenizi rica ediyorum. Şurada yok olurken, şurada yeniden var olduk. Cumhuriyet yeniden varoluşumuzun adıdır.” diyerek “Türkiye” şirini okudu.

“ASLINDA ŞİİR DIŞARIDA DEĞİL, HEPİMİZİN İÇİNDE”

Dünya Şiir Hareketi’nin Genel Koordinatörü Kolombiyali şair Fernando Rendon, şiire, insanlığını savunması adını verdiklerini belirtirken, “Dünyada çok güç koşullarda yaşadığımız bu anda şiir nerede? Sanki dünya korkulu rüya görüyormuş gibi. Aslında şiir dışarıda değil, hepimizin içinde. Tüm canlıların ve insanların örüntüsünde şiir. Hem kendimizi dönüştürecek ışığın içerisinde, hem de dünyayı değiştirecek enerjinin içerisinde. Dünyanın neresinde şiir görsek dünya için en büyük umut odur. Bu anlamda tüm dünyanın şiir hareketinde birleşmesini diliyoruz, sevgi dayanışma ve kardeşlik hareketinde birleşmesini diliyoruz. Yani tüm insanlığın adalet ve eşitlik için birleşmesini diliyoruz.” derken Amerikalı şair Agneta Falk Hirschman konuklara Türkçe seslenerek dil bariyerlerinin şiirle kırılacağını söyledi.

“TAM ANLAMIYLA HİÇBİR YERDE SONSUZ BİR HÜRRİYET VE DEMOKRASİ YOK.”

Özgürce eleştirel yazılar yazabiliyor musunuz? sorusuna Şair Ratı Saxena, “4 yıl önce ifade özgürlüğümüz vardı, Ancak son 4 yıldır, şairler ve yazarlarda ifade özgürlüğü git gide azalıyor. Kendi ülkemizde özgürce yazmaya korkuyoruz ki bu Hindistan’a hiç yakışmıyor. Hindistan’da binlerce yıl böyle değil.” cevabını verdi. Behremoğlu, araya girerek kısaca dünyadaki şairlerin ve yazarların kısıtlanan özgürlüklerini özetledi. Behremoğlu, “Her yerde zorluklar var. Bütün adaletsizlik karşısında şairler olarak mücadele edeceğiz. Bunlar görece şeylerdir. Tam anlamıyla hiçbir yerde sonsuz bir hürriyet ve demokrasi yok. Şairler olarak her türlü güçlükleri geçerek geldik.” dedi.

KÜBALI YAZAR ALEX ATATÜRK’Ü ANLATTI: DOĞU İLE BATI ARASINDA DENGE OLUŞTURDU

Son olarak Kübalı yazar Alex Pausides, Mustafa Kemal Atatürk’ün Küba’daki öneminden bahsederken, “Atatürk modern Türkiye’nin kurucusu olduğunu biliyorum. Özellikle de doğu ile batı arasında denge oluşturdu. Bu bize büyük dersler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından piyanist Selçuk Korku eşliğinde 3 oturumda konuk şairler, iki şiirini seslendirdi. Festivalde şair Eray Canberk ve Fernando Rendon’a onur ödülü verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183