Öne Çıkanlar ezgi yan fülüt dış cephe boyamaları bulut halay

Bu haber kez okundu.

Sarıkamış şehitleri anılıyor! Asımın nesli asrın yürüyüşünde

 Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 1'inci Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerleri anmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Aralık 1914-Ocak 1915'teki harekatta şehit olanları anmak için ilçede her yıl ocak ayının ilk haftası düzenlenen etkinliklere, yurdun dört bir yanından binlerce kişi katılıyor. Sarıkamış'ta bu yıl yapılacak etkinlikler için Gençlik ve Spor, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının desteğinde, Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sarıkamış Kaymakamlığı ve belediyesince yürütülen hazırlık çalışmaları aralıksız devam ediyor.

KAI de her yıl katılıyor

Beylikdüzü Kars Ardahan Iğdır Kültür ve Dayanışma Derneği de bu özel günün anısına her yıl olduğu gibi bu sene de Sarıkamış şehitleri anısına Kars’a bir heyet gönderiyor. Etkinlik hakkında açıklama yapan Dernek Başkanı Temel Altıntaş, "Sonsuza kadar gerek Sarıkamış ve tüm şehitlerimize ellerimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği de olmaz" diye konuştu. "Osmanlı Devleti döneminde, Rus işgaline karşı başlatılan Sarıkamış Harekatı, Türk tarihinin en acı savaşlarından biridir" diyen Altıntaş, "Vatan topraklarını savunmak için yola çıkan kahramanlarımız, zor koşullara yenik düşerek yanlış taktik neticesinde şehit oldu. En acı savaşlardan biri olarak tarihe geçen Sarıkamış Harekatı bundan 105 yıl önce bu günlerde yapılmıştı. Kötü hava ve coğrafi koşullarda başlatılan harekat esnasında birçok vatan evladımız zor koşullara yenik düşerek şehit olmuştu. Bizlere düşen şehit dedelerimizin anısına sahip çıkmakla birlikte başarılarımızdan da hatalarımızdan da ders çıkartarak önümüze bakmak ve bu güzel ülkeye sahip çıkmak. Tüm şehit ve gazilerimizin ruhları şad olsun. Onlar şehit olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti olmayacaktı. Her bir şehidimizi saygı ve rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.


Sarıkamış'ta ne kadar şehit verildi?

Sarıkamış'ta şehit düşen Mehmetçik sayısı her zaman tartışmaların konusu oldu. Genelkurmay Başkanlığına göre Osmanlı zayiatı 60 bin iken ve Ruslar 30 bin zayiat verdi. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının birçoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de özellikle Allahuekber ve Soğanlı dağlarının ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir. Ruslar; Türklerden 200 subay, 7 bin eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu ganimet olarak aldı. 5 bin kişi civarında esir alındı. Bunlar tahmine göre Kırım'da domuz çiftliğinde çalıştırılarak ve aç bırakılarak ölmüşler. Tarihçi-yazar Mehmet Niyazi, Sarıkamış Harekâtı'ndaki ölü sayısının tüm belgelerde toplamda 23 bin olduğunu, 90 bin rakamının 60 bin kayıp veren Rusların yalanı olduğunu kaydeder. 90 bin askerin öldüğü iddiası ilk olarak Sarıkamış Harekâtı'ndan sekiz yıl sonra Binbaşı Şerif Bey'in yazdığı kitapta yer almaktadır. Osman Mayatepek 75 bin muharip kuvvetin bulunduğu tarafın 90 bin şehit vermesinin matematiksel olarak imkânsız olduğunu ifade etmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183