Öne Çıkanlar haberdesiniz kent yaşam gazetesi GÜNDEM Son dakika son dakika haber

Bu haber kez okundu.

Maşalı: Günümüzde söylem dindarlığı hâkim

Esenler Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri kapsamında her akşam izleyiciyle buluşturduğu ‘Esenler’de Ramazan’ programının konuğu İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı oldu. ‘Ahlâk’ konulu söyleşiyle Nur Haktan’ın sorularını yanıtlayan Maşalı, dinin merkezine ahlakı yerleştirmemiz gerektiğini söyledi.

“AHLAK DİNİN ÖZÜDÜR”

Dinden bahsedildiğinde ahlakın üzerinde önemle durulması gerektiğini belirten Maşalı, “Din dediğimizde aklımıza inanç esasları gelir. İşin bir de ahlak tarafı vardır. Ahlak, insan ilişkilerimize yansır. İbadetlerle inancımızı beslemek önemlidirama bu yaptıklarımızın bizde bir sonuca ulaşması ve davranış olarak tezahür etmesi gerekmektedir. İnanç ve ibadetin insanın hayatında ve diğer insanlarla ilişkilerindeki tezahürünün adıdır ahlak. Eğer bu gerçekleşmiyorsa burada bir eksiklik vardır. Ahlakın varlığı kişide inancın da sağlamlığına dalalet eder. Ahlak,  inanç ve ibadetin sağlamasını yapan bir şeydir. Bu yönüyle baktığımızda da ahlak, dinin özüdür. Attığımız adım ahlaki olarak tezahür ediyorsa bu güzel bir adımdır” şeklinde konuştu.

“İBADET OLMADAN DİNDARLIK KEMALE ERMEZ”

Ahlakın, kişinin dinle olan irtibatını kuvvetlendirdiğini söyleyen Maşalı, şunları kaydetti: Bir kişinin hayatında ahlak ne kadar çok öne çıkıyorsa o kişi dini hayat bakımından iyi bir seviyeye geliyor demektir. Beni din dairesinde tutan şey ahlakımdır. Bir kişi ahlaktan yoksunsa sabahtan akşama kadar ben dindarım dese dahi dini dairenin içerisine girmiş olmaz. İbadet olmadan dindarlık kemale ermez ama ibadetin olması da tek başına yeterli değildir. Eğer Müslümanlık iddiasında bulunuyorsak bu iddianın tezahürü komşularımızla ilişkilerimizde yatıyor, insanlarla irtibatınızda yatıyor. Bugün dini tutum ve davranışlarımız açısından baktığımızda ya da din olgusuna bakışımızı değerlendirdiğimizdeburası ihmal ettiğimiz alan olarak karşımıza çıkıyor.

“DİN YAŞANILAN BİR ŞEYDİR”

Günümüzde dinin daha çok söylem düzeyinde aktarıldığını da sözlerine ekleyen Maşalı, “Din, yaşanılan bir şeydir. İslam’ın yayılması da ahlak üzerinden olmuştur. Örneğin Balkanlar’da İslam’ın yayılmasında en büyük etken güvenilir tacirler olmuştur derler. Ahlaki tutum ve davranış olarak tezahür etmeyen ya da ikili ilişkilerimize müspet manada katkı sunmayan bir ibadetin makbul olduğunu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı. Programın ardından Fatih Demir sahne alarak izleyenlere huzur dolu anlar yaşattı. KENT YASAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183