Öne Çıkanlar Kabak çekirdeği Kentsel dönüşüm Kartal Belediyesi eski Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü güngör karakoç İsrafil Köse

Bu haber kez okundu.

Kıl Dönmesini Ameliyatsız Yok Etmek Mümkün

 Kent Yaşam Gazetesine açıklamalarda bulunan Genel Cerrah Prof. Dr. Cemalettin Camcı, kıl dönmesi hastalığını, tedavi yöntemlerini ve ameliyata gerek kalmadan yapılan Kristalize fenol tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Cemalettin Camcı “Kıl dönmesi, kılların cilt altı dokuda yerleşerek vücudun buna karşı reaksiyon oluşturması olayıdır. Cildin ince olduğu bölgelerde yerleşebilir. Kuyruk sokumu, koltuk altı, erkeklerde sakal bölgesi, her iki cinste de kasık bölgesi, cildin ince, narin olduğu, kolaylıkla kılların delip cilt altına yerleşebildiği bölgelerdir. Özellikle kuyruk sokumunda oturarak iş yapan kişilerde daha belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kıl dönmesi tabii ki kıllı olan herkeste olabilir. Özellikle bizim coğrafyamızda ırkımız kıllı yapıdadır. Ayrıca mekanik nedenle kıl dönmesi olduğundan bunu kolaylaştırıcı tüm etkenler burada söz konusudur. Özellikle işini oturarak yapan, günün çoğunu oturarak geçiren kişilerde, ağır vasıta şoförlerinde, uzun yol otobüs şoförlerinde, uzun süre oturan servis şoförlerinde, kaykılarak oturan öğrencilerde gelişme potansiyeli vardır. Kadınlarda da -erkeklerde görülen kadar sık olmasa da- kıl dönmesi görülebilir. Gözle görülmesi dahi güç olan ayva tüyü diye tabir edilen ince kıllar da kuyruk sokumunda batıp kıl dönmesine neden olabilir.

KIL DÖNMESİ NEDEN OLUR VE BELİRTEİLERİ NELERDİR? 

Olay, mekanik bir hadisedir. Kılın, cildi, delerek cilt altına yerleşmesidir. Bunu kolaylaştırıcı etkenler vardır. Kıllı yapı, dar pantolon giyerek mekanik kompresyon ile kılın yönünün değişmesi ve kuyruk sokumunu tahriş ederek cilt altına girmesi, sırttan dökülen kılların kalçaların vakum etkisi yaratarak kılı orta hatta yönlendirmesi sonucu buradaki ciltten içeri girmesi gibi etkenler sayılabilir. Kıl dönmesi/batması sonrası doku reaksiyonu gelişir diye belirtmiştik. Bu reaksiyon sonrası doku tarafından oluşturulan sıvı ciltten dışarıya sıdığı sürece sorun olmaz. Bu bölge de ter bezlerinin sık açıldığı bir bölge olduğundan (özellikle kuyruk sokumu bölgesi) ve göz önünde olmadığından kişi bunu uzun süre fark etmeyebilir. Ancak bahsi geçen bu sıvı akamadığı zaman cildin altında hapsolur ve enfekte olunca da kuyruk sokumu bölgesinde batma, ağrı ve şişlikle beraber lokal ısı artışı bazen de genel ateşlenmeye sebep olabilir. Abse oluştuktan sonra bir şekilde (ya kendiliğinden ya da cerrahi olarak) abse boşaltıldıktan sonra bu bölgede pis kokulu akıntı oluşmaya başlar. Bu durum bazen kısa zamanda geçer bazen de devam eder durur. Sayılan şikayetleriniz var ise bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmanız gerekir.

” AMELİYAT OLMADAN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR? “4 SEANSTA İYİLEŞME”

Ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Camcı “Kristalize fenol ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisidir. Kristalize fenol dokuya girift pozisyondaki kılların dokudan ayrışmasını ve kimyasal olarak bu boşlukta bağ dokusu artımını uyararak boşluğun dolmasını temin ediyor. Ancak bu hemen olmuyor. Haftada 1 defa uygulanan seanslar neticesinde gerçekleşiyor. Ortalama 4-5 seans (1-2 seans ile 10-12 seans arası) süren tedavi sürecinde işin en iyi tarafı ameliyat ile karşılaştırıldığında, kristalize fenol yöntemi ile kişinin günlük aktivitelerinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın yapılabilmesidir. Bu yüzden hastalarımız bu yöntemle tedaviyi çok rahat tolere edebiliyorlar” dedi.

KRİSTALİZE FENOL İLE TEDAVİ SONUÇLARINIZ NASIL?

Camcı “Yüzlerce hastadan sonra elde ettiğimiz sonuçlar son derece iyi. Ameliyat olmaksızın, ameliyatın gereği önlemler (wc dahil hiçbir şekilde oturmama, bacakları açarak yürümeme, ya yüzüstü yatma ya da ayakta durma gerekliliği gibi) durumlar söz konusu olmadığından hastalarımız ciddi anlamda rahat ediyorlar. Yalnız kuyruk sokumu orta hattının zayıflığı devam ediyor. Hastalarımıza önerdiğimiz şudur: işlem sürerken yani tedavi esnasında ve sonrasında bu bölgenin kıldan arındırılması (traş, tüy dökücü uygulama, ağda veya laser epilasyon gibi yöntemlerle) şarttır. Aksi takdirde kıl bu bölgeden veya yakınından yeniden batabilir. O nedenle bu durum son derece önemlidir. Buna dikkat eden hastalarımızda olayın yenilenmediğini gözlemlemekteyiz.”

ŞİFAYA ARACI OLABİLDİYSEK NE MUTLU BİZE

Eğer bu gibi bir durumdan muzdaripseniz veya şüphe duyuyorsanız öncelikle bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmanızı öneririm diyerek hastaları uyaran Prof. Dr. Cemalettin Camcı “Şayet Uzmanınız size ‘sizde kıl dönmesi var’ derse o zaman ameliyatsız yöntemleri araştırmanızı özellikle de kristalize fenol ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisini irdelemenizi öneririm. Şifaya aracı olabildiysek ne mutlu bize. Nasrettin Hoca’nın dediği gibi lütfen “eşekten düşene” sorun ve gerçek hasta yorumlarını okuyun derim ben” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183