Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

Kadıköy, Avcılar’dan daha tehlikeli!

 Avcılar Belediyesi tarafından her ay düzenlenen afet eğitim toplantılarının son oturumunda konuşan Jeofizik uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen Marmara/İstanbul depremiyle ilgili tespitlerini paylaştı. 1999’da deprem dalgalarını karşıdan alan Avcılar’da sarsıntının 9 şiddetinde hissedildiğini belirten Gündoğdu, beklenen büyük depremde ise Kadıköy’ün aynı riski taşıdığını belirterek, “Yaptığımız araştırmalar şu an Kadıköy’ün Avcılar’dan daha tehlikeli olduğunu gösteriyor” dedi.

AK: AMAÇ, FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Avcılar Belediyesi'nin afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında sürdürdüğü, Kent Konseyi'nin de destek verdiği ABAG (Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri) Projesi kapsamında her ay düzenlenen eğitim toplantılarının sonuncusu, Cihangir Mahallesi'ndeki Kent Evi'nde yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Mert Ali Ak, tüm vatandaşların afetlere hazırlık amaçlayan bu çalışmalara katılmasını isterken, tek amaçlarının farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. 



GÜNDOĞDU: ÇARPIK YAPILAŞAMA RİSKİ ARTTIRIYOR
1999 Marmara ve olası Marmara/İstanbul depremleri konusunda yapılan çalışmalar ile tespitler hakkında bilgi veren Jeofizik uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, öncelikle bozuk, çarpık yapılaşma ve insanların bilgilendirilmemesinin olası felakete karşı riskleri arttırdığını belirterek, “Normal bir yapılaşma; örneğin Amerika'daki San Andreas Fayı civarındaki gibi bir yapılaşma olsa, bizim bu kadar riskimiz olmazdı. Fakat 17 yıl içerisinde maalesef bu seviyeye gelemedik. Bunun tek çözümü kentsel dönüşüm" dedi.
Türkiye'deki fay hatlarına değinen Gündoğdu, geçmişte MTA (Maden Tetkik Arama)'nın petrol arama amaçlı sığ araştırmalar yapan 'Sismik1' gemisi ile bilim insanlarının çalışmaları sırasında hazırlanan fay haritaları bulunduğunu söyledi. 
Gündoğdu, ilk kez gösterdiğini belirttiği bir haritayı projeksiyonla perdeye yansıtarak; "Bunu bir Fransız yapmış. Adalar'ın önünde bir fay çıkmış ortaya. Bu başka hiçbir haritada yok. Bu kadar düzgün bir fay çizilmesi insanı kuşkulandırıyor. 1894 İstanbul depremi Marmara Bölgesi'nde tek ismini veren depremdir. 1894’te İstanbul’da olan o depremi acaba bu fay mı yarattı? Bu fayı başka bir haritada görmediğimiz için araştırma gemileri buna pek fazla itibar etmemiş” diye konuştu.



‘BÜYÜKLÜK VE ŞİDDET FARKLI KAVRAMLAR’
Gündoğdu, izleyicilerden birisinin sorusu üzerine beklenen olası Marmara/İstanbul depreminin büyüklüğünü, 0.2 yanılma payı ile 7.5 olarak bulduğunu belirterek, "Yalova tarafı, Yunanistan yönüne doğru yılda 2-2.5 santim hareket ediyor. 1766'dan bu yana 251 yıl geçti. 251 sene 2,5 santimetreden hesapladık, biraz daha matematik var. Yaptığım hesaplara göre 0,2 yanılma payı ile 7,5 çıktı. Yani büyüklüğü 7,3-7,5 arasında. Büyüklük ve şiddet ayrı konular. Şiddeti tam sayı ile söylüyorum Avcılar 17 Ağustos depremini 9, Bakırköy 8 şiddetinde hissetti" karşılığını verdi.

‘KADIKÖY ÇOK DAHA TEHLİKELİ’

Gündoğdu, 1999’daki Marmara Depremi’nin Avcılar’daki etkisinin hissedilmesinde bir anormallik olduğuna dikkat çekerken, “Deprem dalgaları Avcılar’a gelince büyüdü” dedi. 

Olası yeni depremle ilgili Avcılar için umut bulunduğunu ifade eden Gündoğdu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 
“1999'daki depremin yönü tam karşıdan, yani deprem dalgaları Gölcük tarafından geliyordu. İzlediği yolda bir yansıma buldu veya gelip iki zon içinde kaldı. İki zon arasında kalınca frekansı çok arttı, genliği büyüdü. Olmadık hasarlar yaptı. Ama bu hasarlar Avcılar’ın her tarafında yok. Belirli yerlerde; E5'in sağı solu ve bir mahallede var. Denizden yamacı çıktıktan sonra hemen hemen hasar yok. Bu tabii yersel koşullarda özel bir durumdur. Beklenen yeni depremi oluşturacak fay şimdi Avcılar’ın yanında kalıyor. O yüzden bu depremi Avcılar’da o kadar şiddetli hissetmeyeceğiz. Deprem dalgaları ‘makaslama’ attığı zaman hasar elips şeklinde yayılıyor. Kırılma 251 yılda biriken enerji bitinceye kadar devam edecek. Avcılar'a göre şu an Kadıköy çok daha tehlikeli. Çünkü istikamet olarak fayın tam karşısında kalacaklar. Gölcük'te olan depremde Adapazarı aslında çok daha fazla hasar aldı. Ama kameralar falan oraya az gittiği için pek bilinmiyor. Bunun nedeni birincisi zemin faktörü, ikincisi tam depremin karşısında kaldılar. Bütün ivmesini, her şeyini aldılar.”



TOPRAK: KAT SAYISI KORUNACAK
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, doğa olaylarının üstesinden gelinemediği takdirde 'afet' olarak nitelendirilebileceğini, bu nedenle eğitimden başlanarak her alanda önlem alınması gerektiğini söyledi. Deprem riski gerçeğini göz önüne alarak Avcılar’daki eski ve yorgun binaların yenilenmesi için çalıştıklarını anlatan Toprak, binaların yenilenmesindeki en büyük engelin en fazla 4 kat izni verilmesi olduğunu hatırlatırken, “Oy birliği ile İBB Meclisi’ne gönderdiğimiz ve görüşülmesi Nisan ayına kalan imar planları onaylandığında, Avcılar’daki eski binalar mevcut kat sayısı korunarak yani 1982 planlarındaki katları 'müktesep hak' kabul edilerek yenilenebilecek” dedi.

Senay BADUR-Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183