Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Bu haber kez okundu.

Ayancık’ın 150 yıllık tarih albümü

 Tarabalar Kent Albümü Ayancık Kültür ve Kaldırma Derneği (AYKAD) tarafından düzenlenen program ile tanıtıldı. Ayancık’ı anlatan resim sergisi ise 25 Ocak’ta Sefaköy Kültür Merkezi’nde sanatseverle buluşacak

Ayancık’ın 150 yıllık kent kültürünü günümüze kadar taşıyan ve tarihe ışık tutan Tarabalar Kent Albümü, Ayancık Kültür ve Kalkındırma Derneği (AYKAD) Küçükçekmece ilçe binasında düzenlenen programla tanıtıldı. AYKAD’ın katkıları ile hazırlanan Tarabalar Kent Albümü içerisinde Ayancık’ın tarihi ve kültürel yaşamı ile ilgili çok özel fotoğraflar ve anektotlar bulunuyor. Fotoğraf sanatçısı Volkan Atılgan tarafından hazırlanan Ayancık Kent Albümü ayrıca yeni yılın ilk haftasında Sefaköy Kültür Merkezi’nde düzenlenecek sergi ile sanatseverlerle buluşacak.


‘150 YILLIK TARİHE IŞIK TUTUYOR’

Albümün Lansmanında konuşan Fotoğraf Sanatçısı Volkan Atılgan, çalışmada yer alan fotoğraf karelerinin daha önce de başta Moskova Müzesi olmak üzere, 13 ayrı noktada kamuoyuyla buluştuğunu hatırlattı. Çalışmanın her yönüyle Cumhuriyet tarihine ışık tuttuğunu dile getiren Volkan Atılgan, Tarabalar adını verdiği Ayancık belgeseli kent albümünün, 1908 ikinci meşrutiyetten, 1980 aralığını kapsayan yaklaşık 150 yıla ışık tutan önemli bir kent sosyolojisi albümü olduğunu söyledi.  

‘BAŞKA BİR HAYAT’

Atılgan konuşmasının devamında "Taraba Anadolu'da daha çok 'daraba' diye bilinen, türkülerimize girmiş, özel hayatla toplumsal, kamusal hayatı birbirinden ayıran şeffaf bir tül vazifesi görüyor. Bi yönüyle insanların evlerinin dışına tuttuğu avluya benziyor. Ama bir güvenlik kaygısı yok. Tıpkı Sinop'un mutlu şehir kılan, arabanızın, evinizin anahtarını kapının üzerine bırakıp, uykuya, ya da alışverişe gidebilmenin rahatlığını yaşadığınız gibi düşünün. Aslında tarabayla bizim vurgumuz, hala Sinop'un, değişen dünyaya inat, tertemiz bir hayat sunduğunu vurgulamaktı. Yani başka bir hayatın varlığını fotoğraflar bize gösteriyor. Şimdilerde ise sevginin ve saygının, bu iki erdemin unutulduğu bambaşka bir hayata doğru evrildik. Yeniden başka bir hayatı mümkün kılmanın elimizde olduğunu düşünerek bu çalışmayı var ettik” diye konuştu.



‘DEV FOTOĞRAF ARŞİVİ’

Çalışmalar kapsamında 16 bin 800 karelik dev arşivden beslendiğini dile getiren Atılgan, “Çalışma, albüm haline gelmeden önce, sergi olarak Rusya Moskova müzesi dahil 13 ayrı noktada bu güne kadar kamuoyuyla buluştu. 2012 yılından bu yana çalışma üzerinde yoğunlaşarak devam ediyoruz. 16 bin 800 karelik bir fotofraf arşivine ulaştık. Ayancık'ı yurt edinmiş, Ayancık'ta bir dönem çalışmış, Zingal şirketinin mühendis, yada teknik personelin eşleri ve çocuklarının aile albümleri ile, fabrika devletleştirildikten sonra çalışan orman mühendisleri, yahut teknik personelin aile albümleri ve pek tabi Ayancık'ta yaşayan yurttaşlarımızın aile albümlerindeki fotoğraflar bir araya getirilerek hikayeler oluşturuldu. Bu yönüyle Türkiye ormancılık tarihine, Türkiye orman endüstri tarihine de ışık tutan bir çalışma oldu” dedi.

SEFAKÖY’DE SERGİLENECEK

Atılgan konuşmasını, “Bu albümü hazırlarken kabul edersiniz ki 16 bin fotoğraf arasından seçim yapmak çok zordu. Biz zorlanarak da olsa 200 kare fotoğraflık bir seçki oluşturduk. Albümü 20 Aralık'tan itibaren Türkiye'deki seçkin kitap evinde bulabilirsiniz. Bu tarz çalışmaların bizim gibi sivil, aktivist insanlar tarafından ortaya konması çok ciddi ekonomik külfet getiriyor. Hele hele yazılı kaynağa itibar edilmeyen dönemlerden geçiyoruz. Her şeyin dijitalleştiği bir çağa evrildik. Bu tarz etkenler nedeniyle projeye emek vermiş, omuz vermiş, bize bireysel katkı sunmuş dostlarımız var. Ayancık'ta ki eşrafımızdan Tuncay Gür var. Yine bir eğitim emekçimiz Erhan Çelen var. Kendisi orman endüstrisi ile ilgili bir yatırıma sahip olan Hakan Aycan Altıntaş var. Yine bir cafeterya işletmecimiz Çetin Dinçer, yine devamla Sinopluların yakından tanıdığı Çınar İnşaat'tan Sedat bey ve oğlu Melih beyin katkıları var. Bunlar bireysel katkılar ancak; sivil toplum örgütü olarak İstanbul'da 2003 yılında kurulmuş günümüze kadar Ayancık'a dair katma değer sağlamış ve sağlamaya devam eden, adında da kalkınma geçen kısa adı AYKAD Ayancık Kalkınma Derneğimizin omuz vermesiyle bu çalışma ortaya çıktı. Yine AYKAD'ın verdiği emek ve omuzla belgesel fotoğraf sergimizi, 25 Ocak 2018 tarihinde İstanbul Küçükçekmece Belediyesine bağlı Sefaköy Kültür Merkezinde bir sergi açılışı ve kitabımızın, albümümüzün oradaki lansmanıyla, sanatseverlerle buluşturacağız" diyerek sonlandırdı.


‘SOSYAL BİR SORUMLULUK’

Ayancık Kalkınma Derneği (AYKAD) Başkanı Sedat Orhan'da yaptığı açıklamada, Ayancık'ın kalkınmasına, dolayısıyla Sinop'un tanıtımı ve kalkınmasına katkı sağlayacak projelere destek vermenin mutluluğunu ve kıvancını yaşadıklarını söyledi. Sedat Orhan; "Ayancık ve dolayısıyla Sinop'un kalkınmasına katkı sağlayacak tüm sanatçı ve girişimcilerin desteklenmesi sosyal ve ahlaki bir sorumluluktur.Biz dernek olarak diğer derneklerden çok farklı bir yapıya sahibiz. Klasik dernekçilik anlayışının ötesinde bir anlayışımız var. Örneğin biz de kadın kolu yok. Kadınlarımızın birimi var.Aldığımız karaları ise yönetim olarak alıyor ve hayata geçiyoruz” dedi.

Bilal ÇIĞRIM- Kent Yaşam

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183