Öne Çıkanlar haberdesiniz kent yaşam gazetesi GÜNDEM Son dakika son dakika haber

Bu haber kez okundu.

Türkiye verilen rolü kabul etmedi! Anadolu devriminden rahatsız oldular

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Profesör Doktor Kerem Alkin, dün akşam CNN Türk Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarını değerlendirdi. Prof. Dr. Alkin, Türkiye'de iki farklı cephenin olduğunu belirterek, "Kendilerinin sempati duyduğu partiler yerine pek de gönül vermedikleri Ak Parti'nin iktidarda olmasından dolayı adeta ekonomide kırılma yaşanması halinde gönül verdikleri partinin iktidar olabileceği umuduyla son derece sert görüşlerini ekonomik nedenlerle değil siyasi nedenlerle belirten bir kesimden bahsediyoruz. Diğer cephe ise küreselci cephe. Bunlar Türkiye'ye bir rol biçmişler. Türkiye kendi coğrafyasında oyun kurucu bir ülke olmayacak böyle bir Türkiye figürü, modeli oluşturulmuş. Türkiye üzerine çizilmiş olan, hazırlanmış olan bu kıyafetin içinde yer almak istemediği için Türkiye'nin istenen rotaya dönebilmesi adına sürekli olarak buradaki taraftarları aracılığıyla hesaplı sistematik bir algı operasyonu yürütülüyorlar" dedi. Döviz kurlarındaki hareketliliği de değerlendiren Alkin, 7,2-7,3 bandında olan doların olması gereken seviyeden çokda uzak olmadığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Alkin'in açıklamalarından notlar;

Hiç tartışmasız milli bağımsız ekonomi en önemli başlığı oluşturmakta. Bunu inşa etmek kolay değil. 27 Mayıs ihtilaliyle gelen sürece baktığınızda Sayın Adnan Menderes, Sayın Turgut Özal'ın bugün ise Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibiyle verdiği milli bağımsız ekonomiyi inşa etme süreci var.

Bu ülkenin tasarruflarını güçlendirmeye yatırımları güçlendirmeye, Türkiye için sürdürülebilir kalkınma sürecini oluşturmaya yönelik önemli bir mücadele süreci.

KRİZ LOBİLERİ HAKKINDA...

Ekonomi alanındaki bir grup uzmanın, akademisyenin konuya ekonomik yaklaşmaktan çok siyasi yaklaştığını ifade etmek lazım. Türkiye'de ekonomi uzmanlarının bir kısmının siyasi görüşleri Ak Parti ile farklı noktada buluşuyor. Uzunca bir süredir kendilerinin sempati duyduğu partiler yerine pek de gönül vermedikleri Ak Parti'nin iktidarda olmasından dolayı adeta ekonomide kırılma yaşanması halinde gönül verdikleri partinin iktidar olabileceği umuduyla son derece sert görüşlerini ekonomik nedenlerle değil siyasi nedenlerle belirten bir kesimden bahsediyoruz. Bu bir cephe... Ama bir başka ilginç cephe var. Bu cephe uluslararası küreselci bir derin yapıyla farklı ilişkileri olan bizim çok alışmadığımız tarzda ilişkileri olan bazı uzmanlar da söz konusu. Bu uzmanlar ise açık ve net küreselci çevre senelerdir Türkiye'ye bir rol biçmişler. Türkiye kendi coğrafyasında oyun kurucu bir ülke olmayacak böyle bir Türkiye figürü, modeli oluşturulmuş.

ANADOLU DEVRİMİNDEN RAHATSIZ OLDULAR

Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olarak iktidara geldikleri günden itibaren Türkiye üzerine çizilmiş olan, hazırlanmış olan bu kıyafetin içinde yer almak istemediğini belirterek Anadolu devrimini başlatınca 200 milyar dolar ihracata koşan geçen sene 55 milyar dolarla tarihindeki en yüksek hizmet ihracatı rekorunu kıran bir Türkiye farklı bir alana doğru gelince Mavi Vatan stratejisiyle Doğu Akdeniz'deki haklarımızı sorgulamaya Libya, Lübnan, Suriye ve Irak olmak üzere her coğrafyayla ilgilenmeye başlayınca askeri kabiliyetlerimizi ortaya koymaya başlayınca işin farklı bir rengi ortaya çıktı. Türkiye'nin istenen rotaya dönebilmesi adına sürekli olarak buradaki taraftarları aracılığıyla hesaplı sistematik bir algı operasyonu yürütüldüğünü ifade etmemiz gerekiyor.

DÖVİZ KURLARI HAKKINDA...

Şunu anlamamızla yarar var. Pek çok yayında oluyoruz. Anlatıyoruz. Temelde bir ülkenin enflasyon nedeniyle parasının değer kaybetmesi dünyadaki diğer yabancı para birimlerine karşı değerinin ayarlanması sürecini beraberinde getirir. 1 Ocak 2003'ten Şu ana kadar biriken TÜFE enflasyonunu ya da Üretici enflasyonunu dikkate alarak aynı dönemde ABD'de birikmiş enflasyona bölerek 31 Aralık 2002'de dolar 1,6433 TL'ymiş bu kat sayılarla bu rakamı çarptığımızda 6,91 TL çıkıyor. Zaten Türkiye'de 2003'ten beri biriken enflasyonla dolar kurunun olması gereken seviye 6,9 TL. Dolayısıyla şu anda 7,2-7,3 bandında olan dolar zaten olması gereken seviyeye uzak bir seviye değil. Doların şu anki seviyesi olması gereken bantta. Senelerce zaman zaman başka ekonomi yönetimlerinin tartıştığımız yazdığım Türk lirasının aşırı değerlenmesine göz yumarak taktiksel hata yaptık.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183