Öne Çıkanlar haberdesiniz kent yaşam gazetesi GÜNDEM Son dakika son dakika haber

Bu haber kez okundu.

Suruç’ta canlı bomba: 31 ölü

 Çocuklara park yapacaklardı 

Yaklaşık 300 kişi Türkiye’nin çeşitli kentlerinden önceki geceden itibaren otobüs ve kendi araçları ile Suruç’a geldi. Grup, dün Suruç Belediyesi’ne ait Amara Kültür Merkezi bahçesinde topluca kahvaltı yaptı. 
Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı kullanarak Kobani’ye geçmek için Suruç Kaymakamlığı’ndan izin isteyecekleri öğrenilen gençler, Kobani’ye çocuk parkı ve oyun alanı yapmak istediklerini söyledi. 
Öğlen başlayan basın açıklamasının devam ettiği sırada kalabalığın bulunduğu bölgenin tam orta noktasında 11.50’de şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın şiddetiyle vücutları parçalanan insanlar etrafa savruldu. 
Ortalık cehenneme dönüşürken can pazarı yaşanmaya başladı. Patlamayı duyanlar olay yerine koşarken, çok sayıda sağlık ve kurtarma ekibi de bölgeye sevk edildi. 
Çevredeki ev ve işyerlerinin camlarının kırıldığı olay yerine ulaşan ilk ekipler yaralıları hastanelere taşırken, olayın şiddetinin büyüklüğünün ortaya çıkmasıyla Suruç’a, Şanlıurfa’nın yanı sıra çevre il ve ilçelerden de sağlık ekipleri sevk edildi. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 
Yaralılar tedavi altında  
İçişleri Bakanlığı patlamanın ardından 28 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığını açıkladı. İlerleyen saatlerde yetkililerden alınan bilgilere göre patlamada aralarında canlı bombanın da olduğu sanılan 10’u kadın, 21’si erkek 31 kişi yaşamını yitirirken, 103 kişi de yaralandı. 
Katliamda 23 kişinin olay yerinde, altı kişinin Suruç Devlet Hastanesi’nde, bir kişinin de Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde öldüğü belirtildi. 
Kan anonsu uyarısı
Patlamanın ardından DBP’li Suruç Belediyesi’ne ait araçların megafonlarından kalabalığa evlerine gitmesi, yaralılar için kan bağışında bulunması için çağrı yapıldı. Araçlardan Türkçe ve Kürtçe yapılan anonslarda ayrıca ikinci bir bombalı saldırı olabileceği belirtildi.
 
60 uzman inceleme yaptı
Gaziantep, Diyarbakır, Adana ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen 60 civarında olay yeri inceleme uzmanının yaptığı inceleme sonrası patlama yerinden alınan 21 cenazeyle, Suruç Devlet Hastanesi’nde 6, Şanlıurfa Devlet Hastanesi’ndeki 3 cenaze, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bazıları parçalandığı için kimlik tespitinin DNA testiyle yapılabileceği belirtildi. 
 
33 ambulans gönderildi
Kobani’yi geçmek üzere Suruç’a gelen gençlerin, gitmeden önce sosyal medyada pallaştıkları fotoğraflar da ortaya çıktı. Yolda otobüste poz veren gençler, çocuklara götürdükleri oyuncakların fotoğrafını da paylaştı. Öte yandan  Sağlık Bakanlığı, Suruç’ta yaşanan patlamanın ardından olay yerine 33 kara ambulansı, üçer UMKE ekibi ile helikopter ambulans sevk ettiğini; çevre illerdeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin de alarma geçirildiğini bildirdi.
 
Vali Küçük şehre döndü
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün patlama sırasında izinli olarak il dışında olduğu, olayın ardından ise şehire döndüğü öğrenildi. 16 Haziran’da Akçakale’de IŞİD’li olup olmadığını soran gazetecilerin gözaltına alınması talimatı vermesi nedeniyle eleştirilen Küçük’e dün de sosyal medyadan sıkça bu soru anımsatıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği de Küçük’ün kendisine soruyu yönelten 4 gazeteciyi gözaltına aldırdığı belirtilerek “Şimdi Küçük’e tekrar soruyoruz. Kentte IŞİD’çi var mıdır yok mudur?” dedi.
 
Konvoyla taşındılar
Bazı vatandaşların da araçlarıyla eşlik ettiği cenaze konvoyu, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nu takip ederek kente ulaştı. Gaziantep Asri Mezarlığı’ndaki morga alınan cenazeler, ikişerli gruplar halinde Gaziantep Adli Tıp Kurumu’na getirildi. İşlemleri tamamlanan cenazelerin sabah ailelerine teslim edileceği öğrenildi. HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, cenazeleri beklerken “sözün bittiği yerde” olduklarını belirterek, üzüntüsünü dile getirdi. 
 
SGDF nedir?
ESP’nin gençlik yapılanması olarak bilinen SGDF, kendi ifadeleriyle “üniversite ve lise öğrencilerinin sorunlarını tartışmaları, kendilerini ifade etmeleri, geleceklerine sahip çıkıp örgütlenmeleri” için kuruldu. Dernek, tanıtımında şu ifadeler yer alıyor: “SGDF olarak özgürlük ve sosyalizm için yürüyoruz. İnsanca yaşamayı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti savunan bizler bunun ancak sosyalizmde mümkün olduğunu biliyoruz.”
 
Ölenlerden 13’ünün kimliği belirlendi
Katliam kurbanlarının kimliklerini belirleme calışmaları sürüyor. 31 kişiden kimlikleri belirlenin 13’ünün isimleri şöyle: Hatice Ezgi Saadet, Alper Sapan, Cebrail Günebakan, Okan Pirinç, Evrim Deniz Erol, Koray Çapoğlu, Uğur Özkan, Ferdane Kılıç, Nartan Kılıç, Kasım Dedizem, Nazegül Boyraz, Veysel Özdemir, Yunus Emre Şen.
 
Gazetelerle kapattılar
Yaralıların hastaneye taşınması ve bazı yaşamını yitirenlerin morga götürülmesinin ardından Kültür Merkezi bahçesinde patlamada yaşamını yitiren çok sayıda kişinin cesedinin üzerine ise gazete kâğıdı örtüldü. Sivillerin geçişine izin verilmeyen ve zırhlı araçlarla önlem alınan bölgede Olay Yeri İnceleme uzmanları çalışma başlattı. Çalışmaları, çok sayıda vatandaşın çevredeki binaların çatısından ve yoldan izlemesi dikkat çekti. Bu sırada bazı HDP’liler de Kültür Merkezi etrafında birbirine kenetlenerek zincir oluşturup kimsenin geçmesine izin vermeyerek güvenlik güçlerine yardımcı oldu.
 
Gezi gazisi  ağır yaralı
Gezi eylemleri sırasında gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu bir gözünü kaybeden Çağdaş Küçükbattal dünkü saldırıda da ağır yaralandı. Küçükbattal’ın durumunun ağır olduğu, bir bacağının da kırıldığı belirtildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183