Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu

Bu haber kez okundu.

Sezonunun ilk yeni oyunu “Antigone”

Oyun, 1 Eylül 2021 Çarşamba günü saat 20:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor.Oyun, 2-4 Eylül, 15-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, 11 Eylül 2021 Cumartesi günü Harbiye Cemil Topuzlu Açık hava Sahnesi’nde.

ANTİGONE KONUSU

Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar? Sophokles’in binlerce yıl önce kaleme aldığı aynı adlı oyunundan uyarlanan Antigone’de;  aynı savaşta birbirini öldüren, ama biri kahraman diğeri hain ilan edilen iki kardeşine de, son görevini yapmakta kararlı olan Antigone ile; devletin varlığıyla kendi varlığını eş tutan Kreon’un buyruklarından geri adım atmayan duruşu karşı karşıya geliyor. İnsanlığın tüm kadim deneyimleri tarihe gömülürken yine de çözülmeyen, kaybolmayan çelişkilerimizi sahneye getiren “Antigone”, dünden bugünü tartışıyor.

ALKAN’IN DİLİNDEN ANTİGONE

“Bireyin iktidar ve erk olgularıyla yaşadığı çelişki Antigone’nin nesilden nesile aktarılan hikâyesi kadar eskidir. Bu denli anonimleşmiş hikâyeyi yeniden gündeme taşırken yaşadığımız zamana ait çelişkilerinden ve toplumsal hafızamızda biriken travmalardan bağımsız düşünmemeye gayret ettim.

Kreon ve Antigone karakterlerinin tüm hikâyeye nüfuz eden ikilemlerini felsefi çatışkılar üzerinden eşit mesafede değerlendirmek genellikle Batı tiyatrosunun sık kullandığı bir sahneleme biçimidir. Ancak iktidar ve siyasi erk karşısında birey hakları, yasallık ve zorbalık, itaat ya da karşı koyma karşıtlıkları yaşadığımız coğrafyanın ısısı yüksek çelişkileridir.  Bu hikâyenin bize düşündürttüklerini yaşadığımız gerçeklikten bağımsız ele alarak, içinde bulunduğumuz zaman kesitinin koşullarından koparmanın hikâyeye karşı bir çeşit körlük yaratacağını düşündüm. Sahnede izleyeceğiniz Antigone’yi Sofokles’in ana hatlarına sadık kalarak hazırladık. Ancak bugünün problemleri üzerinden mitolojik hikâyedeki çatışkıların işaret ettiği felsefi tartışmaları bastığımız zemine göre yeniden ele aldık. Düşüncemizi berraklaştıran eklemelerle çoğu yerde orijinal metnin alt anlamlarını metin düzeyine çıkarıp, yeni alt metinler kurguladığımız bir uyarlama yapmaya çalıştık.”

BÜYÜK BİR EKİP

Drama turgisini Sinem Özlek’in, sahne tasarımını Barış Dinçel’in, kostüm tasarımını Eylül Gürcan’ın, ışık tasarımını Mahmut Özdemir’in, efekt tasarımını Metin Küçükyılmaz’ın, hareket düzenini Senem Oluz’un yaptığı, fotoğraflarını Sadi Ayan’ın çektiği oyunda Cengiz Tangör, Aslı Menaz, Zafer Kırşan, Özgün Akaçça, Gözde İpek Köse, Destan Batmaz, Onur Şirin rol alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183