Öne Çıkanlar CHP Adalar Belediye Başkan Diş Hastanesi Yasemin Öney Cankurtaran jüri park

Bu haber kez okundu.

Kaçan darbecilerin iade talebi bakanlıkta!

Yunanistan'a kaçan 8 darbecinin iadesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iade talepnamesi, Yunanistan'a gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 askerin iadesi için Yunanistan makamlarına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı'na "iade talepnamesi" gönderdi. 8 darbeci askerin, "Cebir ve şiddet kullanarak Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast", "Yasama organına ve hükümete karşı suç" , "Silahla birden fazla kişilerle birlikte gece vakti nitelikli yağma" suçlarını işlediği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin iadesi için harekete geçti.

Başsavcılık, 8 askerin iadesi için Yunanistan makamlarına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne hazırladıkları iade talepnamesini gönderdi.

"İADE TALEPNAMESİ ADALETBAKANLIĞINA GÖNDERİLMİŞTİR"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimi ile bağlantılı olarak 16 Temmuz 2016 tarihinde Yunanistan'ın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehri havalimanına iniş yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait Sikorsky S70 Hawk S/N 11308 marka ve tescil numaralı helikopterde bulunan isim ve rütbeleri belli 8 askeri personelin; "Cebir ve şiddet kullanarak Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast","Yasama organına ve hükümete karşı suç" ve "Silahla birden fazla kişilerle birlikte gece vakti nitelikli yağma" suçları işlemeleri nedeniyle Yunanistan ve ülkemiz arasında yürürlükte olan "Suçluların İadesine Dair Sözleşmesi" düzenlemeleri çerçevesinde bu ülkeden Türkiyeye iadeleri için hazırlanan iade talepnamesi, anılan sözleşmede öngörülen süre içerisinde Yunanistan makamlarına iletilmek üzere, Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiştir."

2 AY HAPSE MAHKUM EDİLDİLER

15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan 8 asker, Yunanistan sınırlarına kaçak girmekten dolayı 2'şer ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Kaçak askerler Dedeağaç'ta yargılandıkları davada, "ülkeye kaçak yollardan girmekten" suçlu bulundu.

İkisi 39, biri de 35 yaşında üç binbaşı, ikisi 36 ve biri 34 yaşında üç yüzbaşı ve 37 ile 41 yaşlarında iki astsubay İstanbul'da, Türk Hava Kuvvetleri'nde görevli olduklarını söylemişlerdi.

Türkiye'nin iadelerini talep ettiği askerler, polis eşliğinde kelepçeli olarak getirildikleri Dedeağaç suçüstü mahkemesinde, canlarının tehlikede olduğunu söyleyerek geri dönmek istemediklerini belirttiler.

"EMİRLERE UYDUK"

Kaçak askerler ifadelerinde darbe hazırlığından haberdar olmadıklarını, emir üzerine hareket ettiklerini, 15 Temmuz gecesi İstanbul Aksaray'dan bazı yaralıları almak üzere görevlendirildiklerini, ancak yerden ateş açılması üzerine birliklerine döndüklerini kaydettiler.

Daha sonra Whatsapp grubu üzerinden anlaşarak birlikten sabaha karşı 04.00 sularında ayrılıp boş bir araziye indiklerini ve aralarında Yunanistan'a geçme konusunda mutabakat sağladıklarını anlattılar.

"NİYE KAÇTINIZ?"

Hakimin, "Darbeye karışmadıysanız neden kaçtınız?" şeklindeki sorusuna ise askerler, tüm ordu mensuplarının canlarının tehlikede olduğunu düşündüklerini söyleyerek yanıtladılar.

Siyasi sığınma talebinde bulunan askerler, Yunanistan'da kalmak istediklerini ve canlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye geri dönmek istemediklerini belirttiler.

Dedeağaç Savcısı duruşmada, 8 askerin ülkeye yasa dışı yollardan girmek suçundan cezalandırılmasını istemişti.

Askerlerin mahkemeye getirilmelerinden önce, davaya müdahil olmak isteyen Türk avukatlar da basına açıklamalarda bulundu.
İstanbul Barosuna bağlı Hukukçular Derneği üyesi Ramazan Arıtürk, "Bu darbeci askerlere ilişkin çantamızda dosya var. Bunları mahkemeye sunacağız" şeklinde konuştu.

Arıtürk bu askerlerin Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele baskın düzenleyenler arasında olduklarını öne sürerek, Yunanistan ve Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalar gereğince, bu kişilerin sığınma hakkının bulunmadığını öne sürdü.

SIĞINMA TALEPLERİ

Askerlerin Türkiye'de can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile yaptıkları sığınma talebi daha sonra ele alınacak. Askerler talepleri sonuçlanıncaya kadar Feres Polis Müdürlüğü'nde tutuklu kalacak.
Yunanistan'a geçerken kullandıkları Sikorsky tipi helikopter ise önceki gece Dedeağaç'a giden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından teslim alınarak Türkiye'ye geri götürülmüştü.

Askerlerin durumu ile ilgili olarak önceki gece telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, askerlerin sığınma talebinin en kısa zamanda karar bağlanacağını söylemişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183