Öne Çıkanlar Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı

Bu haber kez okundu.

Dünya devleri sözünü tutumadı! Büyük kriz patlak verdi

Korona virüs karantinalarının ardından, dünyanın en büyük yatırım bankaları işten çıkarmaları reddederek tek bir cephede toplandılar. Fakat krizin birkaç ay sonrasında bu cephede çatlaklar oluşmaya başladı.

Financial News’in haberine göre, 2020 yılı boyunca kârlar azaldığı için bankalar maliyetleri düşürme baskısıyla karşı karşıya. Ticaret ve yatırım bankacılığı gelirleri artarken, en büyük kredi kuruluşları ilk yarıda kredi kayıpları için toplamda 139 milyar doları kenara ayırdılar ve bu da ilk yarıda banka kâr oranlarına zarar verdi. Bankalar için uzun vadeli güçlükler oluşturdu. Birçok banka halihazırda yatırımcılarının maliyet kesintisi çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

10 Ağustos'ta tazminat danışmanlığı kuruluşu Johnson Associates tarafından hazırlanan bir rapora göre, yatırım bankalarının bu yıl boyunca işten çıkarmaları artırmaları ve bir sonraki yılda da harcamaları azaltarak üst düzey yöneticilerin ödemelerini dengelemeye çalışmaları bekleniyor. Buna karşın bankalarda bazı kesintiler şimdiden görülmeye başlandı.

En büyük 12 yatırım bankasının çalışan sayısını izleyen veri sağlayıcısı şirket Coalition'un Araştırma Direktörü Amrit Shahani, "Kesintiler bugüne kadar Avrupa bankaları içinde gerçekleşti ve bu süreçte dahi iyi performans göstermeyen üretim alanlarına daha odaklanıldı" dedi. Shahani, "Çalışan sayısındaki düşüşler daha geniş stratejik değişimlerin bir parçası olmasına karşın, güçlü bir ilk çeyrekten sonra bile çok az firma tekrar işe alım yapıyor" ifadelerine yer verdi.

İşçi çıkaran bankalarsa aşağıdaki gibi sıralanıyor:

DEUTSCHE BANK

Alman bankası 18 bin personeli işten çıkarma planını mart ayında duraklatmasının ardından sürekli olarak iddialı maliyet azaltma programlarını devam ettirmeleri konusunda baskı altındaydı. Aradan sadece altı hafta geçmesinin ardından Deutsche Mayıs ayında personele korona virüs krizinin geçen Temmuz ayında duyurulan dönüşüm planlarına sadık kalmalarını zorunlu hale getirdiğini söyledi.

HSBC

HSBC Haziran ayında işten çıkarmaların üzerindeki üç aylık duraklamayı kaldırdı. Banka CEO'su Noel Quinn personele Şubat ayında duyurduğu 35 bin kişinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanacak revizyonun “her zamankinden daha gerekli” olduğunu söyledi. Banka bu tarihten itibaren İngiltere’deki kârlarında %80 düşüş açıkladı. Banka ilk beklentilerin ötesinde maliyet azaltmak için ek önlemler arıyor.

NATWEST

İsim değişikliğine rağmen halen ihtişamlı “İskoçya Kraliyet Bankası” isminin gölgesini taşıyan NatWest CEO Alison Rose önderliğinde yatırım bankacılığı birimde maliyet kesintilerini hedeflemeyi sürdürüyor. Nisan ayı başlarında salgının doruğunda bile banka, birimdeki risk ağırlıklı varlıkları neredeyse yarıya indirerek için daha geniş bir stratejinin parçası olarak 130 iş kesintisiyle birlikte 20 milyar sterline getirdi.

NOMURA

Japon bankası, Londra operasyonundaki 100 personelinin işine son vermek de dahil olmak üzere, düşük performanslı bir dönemin ardından yaklaşık 1 milyar dolarlık maliyet küçülttü. Banka geçen yıl satış ve ticaret birimini elden geçirme planlarını ortaya koymuştu. Bankanın Genel Müdürü Kentaro Okuda, Mayıs ayındaki yatırımcı sunumunda bankanın "bölgeleri ve ürünleri yeniden önceliklendirmek" istediklerini belirtmişti. Banka şu sıralardaki Londra'daki anlaşma ekibinin yaklaşık %10'unun yani 45 personelinin işine son veriyor. Nomura ABD'de biraz daha küçük bir oranla da olsa işten çıkarmaları sürdürüyor.

CREDİT SUİSSE

Bu yılın başlarındaki küçültmeleri sonrasında Credit Suisse yöneticileri, düşük performans gösteren yatırım bankacılığı biriminin ve Temmuz ayında duyurulan satış ve ticaret bölümünün birleşmesinin büyük işten çıkarmalarla ilgili olmadığı konusunda ısrar ediyorlar. Ancak İsviçre bankasının maliyetleri 439,6 milyon dolara düşürülüyor ve CEO Thomas Gottstein da belli pozisyonları kapatmak veya başka alanlara taşınmak zorunda kalacaklarını kabul etti.

CEO, tasarrufların özel bankacılık ve dijitalleşme de dahil olmak üzere diğer işletme alanlarında yeniden yapılacak yatırımlarda kullanılacağını belirtti. Bankanın Baş Finans Yetkilisi David Mathers’ın Financial News’e verdiği demeçte, teknoloji ve finans gibi destek işlevleriyle üst üste binen birimlerin büyük olasılıkla küçültüleceğini söyledi.

SOCİETE GENERALE

Büyük yatırım bankalarında ticaret gelirlerinde bir artış rağmen, Societe Generale dahil olmak üzere Fransız bankaları bu yılın ilk yarısında çökmeye neden pandemi nedeniyle temettülerini durdurdu. Societe Generale’de ikinci çeyrekte görülen 1,26 milyar euroluk sürpriz bir kaybın ardından, Yatırım Bankası Başkanı Severin Cabannes görevinden ayrıldığını açıkladı. Banka, önümüzdeki üç yıl içinde küresel piyasalar biriminden 450 milyon euroluk maliyet düşürmeyi planlıyor. Satış ve ticaret kolunda kesinti için henüz özel bir plan hazırlanmamış olsa da yöneticiler bunun olabileceğinin sinyallerini verdi. Bu sinyaller geçen yıl yatırım bankasında 1.200 personelin işten çıkarılmasına yol açan bir ihtiyaç fazlası programının ardından geldi.

ABN AMRO

Hollanda bankası, son birkaç yıldır kurumsal ve yatırım bankası birimlerinde zarar ederek kendi iç pazarına doğru geri çekiliyor. Ancak ABN Amro Genel Müdürü Robert Swaak tarafından yapılan bir inceleme sonrasında banka, emtia finansmanı ve Avrupa dışı kurumsal bankacılık operasyonları da dahil olmak üzere çekirdek olmayan birimlerinde kan kaybettiği için, önümüzdeki üç ila dört yıl içinde 800 personelin daha içten çıkarılabileceğini açıkladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183