Öne Çıkanlar gelecek temsil başakşehir şamlar tabiat parkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu

Bu haber kez okundu.

Karabağ sorununa çözüm umudu doğdu
15 EYLÜL’DE BAŞLAYIP 2021 EYLÜLDE BİTECEK


BM tarihinde bir ilk olan oy birliği denecek bir çoğunlukla seçilme şeklinden sonra, Volkan Bozkır 15 Eylül 2020’de görevi, BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande'den devralacak. Bozkır bu görevi 2021 Eylül ayına kadar sürdürecek.
BM Genel Kurulu Başkanı; oturumları yönetiyor ve kurulun işleyişini düzenliyor. Genel Kurul ayrıca, her yıl BM'nin bütçesini belirliyor ve kontrol ediyor. BM Genel Kurulu’nda, uluslararası toplumun genel düşüncesini yansıtan kararlar alınıyor.

İstanbul, Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği(İSTAD)Başkanı Sefer Karakoyunlu; “75 yıl sonra da olsa Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na seçilen Sayın Volkan Bozkır Bey’i, tebrik eder, başarılar dileriz dedi.                                                                                    Başkan Karakoyunlu, BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’dan, Azerbaycan halkı adına bazı taleplerde bulundu: İşte talepleri:
·        28 yıl önce Ermenistan tarafından haksız yere işgal edilmiş olan, Azerbaycan topraklarının derhal terk edilmesini istiyoruz. Bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınmış olunan dört kararı hatırlatmak isteriz.
 
1.   Karar tarih/ No: 30 Nisan 1993/822
3 Nisan 1993'teki işgalinin ardından Ermeni birliklerinin Kelceber ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin son işgal altındaki diğer bölgelerinden saldırısının durdurulması ve geri çekilmesi çağrısında bulunuyor.
2.   Karar tarih/No: 29 Temmuz 1993/853
Tüm düşmanlıkların derhal durdurulmasını talep ediyor, Ermeni birliklerinin Ağdam’dan ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yakın zamanda işgal edilmiş diğer bölgelerinden çekilmesi çağrısında bulunuyor ve BM Karar 822'yi yeniden onaylıyor.
 
 
 
 
3.   Karar tarih/No: 14 Ekim 1993/874
Ateşkesin korunması, çatışmanının durdurulması ve Ermeni birliklerinin yakın zamanda işgal edilen Azerbaycan'ın Fuzuli ilçelerinden (23 Ağustos 1993), Cebrayıl (26 Ağustos 1993), Kubadlı(31 Eylül 1993) ve yakın zamanda işgal edilen diğer bölgelerden çekilmesi çağrısında bulunuyor ve BM Kararları 822 ve 853'ü yeniden tasdik ediyor.
4.   Karar tarih/No:12 Kasım 1993/884
Taraflar arasında kurulan ve çatışmaların yeniden başlamasına neden olan ateşkesin son ihlallerini kınıyor; Ermenistan Hükümeti'ni, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesi Ermenileri tarafından 822, 853 ve 874 sayılı kararlarla uyum sağlamak için tesir etmeye çağırıyor; taraflardan silahlı saldırıların derhal durdurulmasını; Ermenistan'ın Azerbaycan'ın Zengilanilçesinden çekilmesi çağrısında bulunuyor ve BM Kararları 822, 853, 874'ü yeniden onaylıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun almış olduğu bu dört kararın yanı sıra, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT); 27 Şubat 1993 tarihli Prag toplantısında, Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğuna dair kesin kararı Avrupa Birliği (AB), İslam Teşkilatı, TürkPa gibi onlarca milletlerarası teşkilat tarafından Karabağ topraklarının Azerbaycan‘a ait olduğu hukuki belgelerle tasdik edilmektedir. Bunlara rağmen Ermenistan bölgedeki işgalini devam ettirmekte ve yeni provokatif eylemlere girişmektedir. İSTAD Başkanı Karakoyunlu; “Bölgede barış ve istikranı sağlanması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınmış olunan kararların somut bir şekilde hayata geçirilmesini ve Ermenistan’ın derhal işgal etmiş olduğu Azerbaycan topraklarından çıkarılmasını istiyoruz. Sayın Başkanımız Bozkır’a yeni görevinde başarılar dilerken; bölgede barış ve istikrarın sağlanması adına, başta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun almış olduğu kararların somut bir şekilde hayata geçirilmesi, tehcir ve soykırıma uğrayan Azerbaycanlı kardeşlerimizin ana ata topraklarına dönmesinin sağlanması istiyoruz” dedi. Celal KARAALİ- Kent Yaşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner183